Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 nov 2017 - Anul XXII, nr. 252 (6668)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Recomandări Salvamont

Atenţie la plecările pe munte! Stratul de zăpadă măsoară între 10-70 de cm

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru că zăpada care s-a aşternut în zona montană în urmă cu o săptămână se menţine şi acum, reprezentanţii Serviciului Judeţean Salvamont Suceava îi avertizează pe turişti să dea dovadă de mare prudenţă dacă doresc să plece pe trasee.

Potrivit celor de la Salvamont, stratul de zăpadă este de până la 30 cm în masivul Călimani şi Suhard -  vf. Omu şi de circa 10-15 cm în masivele Rarău, Giumalău şi Bistriţei. În zonele unde vântul a viscolit zăpada, respectiv la limitele dintre pădure şi golul alpin, grosimea stratului de zăpadă poate ajunge până la 70 de cm.

Din acest motiv, salvatorii montani au ţinut să facă publice mai multe recomandări celor care pleacă la drum în această perioadă.

„Să ţină cont de atenţionările de vreme rea, respectiv cod galben/portocaliu (vânt, precipitaţii etc.) şi să nu se hazardeze pe munte, fie pe jos, fie cu mijloace auto, deoarece în ultimul timp datorită vânturilor puternice s-au înregistrat căderi masive de arbori în zona montană; să fie echipaţi corespunzător, respectiv cu ghete de iarnă, parazăpezi, jachetă de vânt, polar, rucsac, căciulă, apă, dulciuri, ochelari etc.; să ia numerele de telefon ale serviciului salvamont şi, totodată, să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis; să nu se aventureze pe anumite trasee mai dificile, de regulă pe cele de creastă, în condiţii meteo nefavorabile; în cazul în care se consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului este indicat să telefoneze serviciului salvamont pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice. Majoritatea turiştilor care au astfel de probleme sună la serviciile salvamont numai atunci când văd că se înnoptează, ceea ce face mult mai dificilă o acţiune a salvatorilor montani; să abordeze traseul cât mai matinal posibil; în prima zi turişti trebuie să abordeze un traseu uşor spre creastă sau cabane, iar a doua zi, în funcţie de condiţiile meteo, condiţia fizică şi echipament se merge pe un traseu mai dificil sau de creastă”, a explicat Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava.

 

Trasee nerecomandate în Călimani

Salvamontiştii le mai recomandă turiştilor fără experienţă în drumeţii montane să abordeze doar traseele uşoare de acces la cabanele montane. Astfel, pentru masivul Rarău trebuie urmate traseele care urmăresc drumurile de acces spre motel alpin, şi care pleacă din Pojorâta, Câmpulung Moldovenesc, pe Izvorul Alb, respectiv Chiril, în timp ce pentru masivul Giumalău este recomandat traseul pe pârâul Rusca.

Pentru masivele Călimani, Suhard şi Bistriţei, întrucât nu sunt cabane sau refugii, este necesar echipament de bivuac. Dacă vremea este nefavorabilă, nu este recomandat a se urca pe aceste masive.

Pentru masivul Călimani mai multe trasee nu sunt recomandate în această perioadă. Este vorba de:

- traseul marcat cu cerc roşu, între şaua Negoiu şi Poiana Izvoarele;

- traseul marcat cu cerc albastru, între Gura Haiti şi vf. Călimaniul Cerbului;

- traseul marcat cu cruce roşie, între Poiana Izvoarelor şi Coada Pietrosului;

- traseul marcat cu cerc roşu, între vf. Călimaniul Cerbului şi Neagra Şarului, din cauză că majoritatea stâlpilor de marcaj au fost puşi pe foc de anumite persoane rău intenţionate.

  

Avertizări şi pentru masivul Rarău

Reprezentanţii Salvamont Suceava revin cu o problemă mai veche, dar care le dă mari bătăi de cap la fiecare sfârşit de săptămână.

„Datorită faptului că Transrarăul este deschis pentru autovehicule, fluxul de turişti va fi foarte mare şi s-a constatat că puţini sunt cei echipaţi corespunzător în vederea deplasării lor pe traseul marcat cu cruce albastră – circuit Pietrele Doamnei sau spre vf. Rarău. Recomandăm ca numai cei echipaţi corespunzător să acceseze aceste trasee. Un alt factor negativ este legat de faptul că mulţi care urcă cu maşinile pe Transrarău vor să ajungă cu ele până în zona hotelului, chiar dacă au maşinile echipate necorespunzător - fără anvelope de iarnă. Foarte multe probleme se creează pe ultimul kilometru, de la intersecţia cu şoseaua ce duce spre Chiril şi Cabana Rarău. Soluţia este să lase maşinile la intersecţia rutei Pojorâta – Rarău cu ruta Chiril – Rarău şi să se deplaseze pe jos circa 1-1,5 km”, a arătat Voicu Raia.

Salvamontiştii au mai anunţat că în masivul Giumalău, pe traseul marcat cu bandă roşie pe ruta Şaua Colbului – vf. Giumalău, au fost amplasate table indicatoare şi vopsea varianta de iarnă a porţiunii de traseu cuprinsă între Poliţa Caprelor şi vf. Giumalău, deoarece varianta de vară a traseului în condiţiile unui strat de zăpadă mare era uneori imposibil de parcurs.

Pentru informaţii şi recomandări privind zona montană, turiştii sunt rugaţi să sune la 0745/313052  şi 0725826668 (0salvamont), iar pentru cazurile ce implică acţiunea comună a mai multor servicii de urgenţă să apeleze la 112.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atenţie la plecările pe munte! Stratul de zăpadă măsoară între 10-70 de cm.
 Vizualizări articol: 2010 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Atenţie la plecările pe munte! Stratul de zăpadă măsoară între 10-70 de cm5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei