Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 nov 2017 - Anul XXII, nr. 249 (6665)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La judecată

Subofiţerul care aranja examenele de intrare în armată are la activ nu mai puţin de 12 fapte de trafic de influenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tribunalul Suceava a dat ieri primul verdict în cazul subofiţerului care aranja examenele de intrare în armată. Plutonierul adjunct Marius Smadici, de la Unitatea Militară 02541 Câmpulung Moldovenesc, cunoscută sub numele de Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare, a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare. Magistraţii l-au găsit vinovat pentru 11 infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată şi i-au aplicat o pedeapsă de 4 ani, respectiv pentru o infracţiune de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, faptă pentru care a primit 1 an şi 6 luni de închisoare. În final, Smadici va avea de executat 4 ani şi 6 luni de închisoare, cu menţiunea că pedeapsa nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa superioară.

O altă persoană condamnată în acest dosar este soldatul gradat profesionist Adrian Caia, de la UM 01407 Piatra Neamţ. Acesta a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă şi a primit 2 ani şi 6 luni cu suspendare sub supraveghere.

Mihai Valentin Cârlan, acuzat de comiterea a două infracţiuni de favorizare a făptuitorului şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, a primit în final o pedeapsă de 1 an, 1 lună şi 10 zile de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Tot cu suspendare sub supraveghere, dar la o pedeapsă de 1 an şi 4 luni, a fost condamnat Costică Gherasim, acuzat de comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar s-au dat şi mai multe achitări. Acestea îi privesc pe colonelul Codrin Irinel Mihalcea, de la Direcţia de Contrainformaţii şi Securitate Militară, judecat pentru comiterea infracţiunilor de favorizare a făptuitorului, respectiv - participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, pe locotenentul Ciprian Ionuţ Năstase, de la UM 01270 Focşani, judecat pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului, şi pe lucrătorul comercial Cristian Gabriel Ceapă, acuzat de săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Magistraţii suceveni au menţinut măsura asigurătorie a sechestrului dispusă de procurorii militari asupra sumelor de 200 lire sterline şi 9.000 lei aparţinând lui Marius Smadici, o măsură similară fiind luată şi pentru suma de 500 de euro găsită la Adrian Constantin Caia.

 

În numai câteva luni, Smadici a „produs” peste 10.000 de euro

Potrivit rechizitoriului de sesizare a instanţei de judecată, în perioada februarie-iulie 2016, plutonierul adjunct Marius Smadici a pretins de la 12 persoane sume cuprinse între 500 şi 2.000 de euro şi a primit în total 10.500 euro.

„Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi de inculpat pentru a le facilita acestora trecerea unor probe eliminatorii (testul psihologic, proba sportivă) pe care persoanele respective trebuiau să le susţină în cadrul UM 02541 Câmpulung Moldovenesc în vederea angajării în cadrul MApN ca soldat gradat profesionist, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra membrilor comisiei de examinare. Inculpatul i-a ajutat pe aceşti candidaţi prin aceea că le-a pus la dispoziţie variantele de teste psihologice cu o zi înainte de susţinerea testului psihologic eliminatoriu. Toţi candidaţii care au susţinut testul psihologic în această modalitate au fost declaraţi admişi”, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii anticorupţie au explicat şi cum am decurs ostilităţile în cazul unei sume de 1.600 de euro primite de la un candidat căruia Marius Smadici i-a dat de înţeles că are influenţă şi asupra comisiei de examinare în cadrul probei sportive eliminatorii, ce urma a fi dată de persoana respectivă. În acest sens, plutonierul adjunct l-a condus pe candidat în incinta unităţii militare unde a doua zi urma să fie susţinută proba sportivă, arătându-i în ce va consta efectiv proba sportivă şi lăsându-l să se pregătească pe traseul respectiv. A doua zi, în urma susţinerii testării sportive, candidatul a fost declarat admis.

„În cazul candidatului Cîrlan Mihai Valentin, banii au fost remişi plutonierului adjunct Smadici Marius de inculpatul Gherasim Costică, unchiul primului. În acelaşi context, în unele cazuri inculpatul Caia Adrian a fost cel care a intermediat o parte dintre întâlnirile inculpatului Smadici Marius cu viitorii candidaţi la examen. În aceeaşi perioadă (la data de 28.06.2016), inculpatul Mihalcea Codrin Irinel, fără a avea acordul organelor de urmărire penală (sesizate anterior despre cele menţionate mai sus), l-a trimis pe inculpatul Năstase Ciprian Ionuţ în municipiul Câmpulung Moldovenesc pentru a intermedia întâlnirea dintre inculpaţii plutonierul adjunct Smadici Marius şi Ceapă Cristian Gabriel, întâlnire în urma căreia acesta din urmă a luat cunoştinţă, fără drept, de subiectele ce constituiau obiectul examinării psihologice pe care trebuia să o susţină în ziua următoare în cadrul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Câmpulung Moldovenesc.

Inculpatul Năstase Ciprian Ionuţ, fără a avea acordul organelor de urmărire penală, dar cu ştiinţa inculpatului Mihalcea Codrin Irinel, a înregistrat audio/video această întâlnire cu ajutorul unui ceas personal şi, la instigarea inculpatului Mihalcea Codrin Irinel, a ascuns această probă organelor de urmărire penală, fiind îngreunate astfel cercetările efectuate în cauză”, se arată care a fost implicare celor trei cadre militare trimise în judecată.

Interesant este că pentru această ultimă acuzaţie pentru toate cele trei persoane care ar fi fost implicate, Mihalcea, Năstase şi Ceapă, s-a dispus achitarea. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Subofiţerul care aranja examenele de intrare în armată are la activ nu mai puţin de 12 fapte de trafic de influenţă.
 Vizualizări articol: 2370 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Subofiţerul care aranja examenele de intrare în armată are la activ nu mai puţin de 12 fapte de trafic de influenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei