Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 oct 2017 - Anul XXII, nr. 245 (6661)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Proiecte europene

Trei spitale din România şi Republica Moldova şi un centru social din Ucraina utilizează energia solară cu susţinerea UE

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru trei unităţi spitaliceşti din România şi Republica Moldova şi un centru social din Ucraina facturile la apă caldă au scăzut considerabil, asta în vreme ce condiţiile celor care beneficiază de serviciile celor patru unităţi au cunoscut o îmbunătăţire, în urma accesării unui proiect european prin care s-a reuşit dotarea cu panouri solare.

Este vorba despre Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, alături de două spitale din raioanele Leova, Hînceşti (Republica Moldova) şi Centrul Social din Izmail, Ucraina, parteneri într-un proiect de eficientizare energetică prin instalarea unor sisteme de panouri solare, pentru care Uniunea Europeană a acordat peste 700.000 de euro.

Mihaela Chircu, din cadrul Consiliului Judeţean Vaslui, a subliniat că proiectul are 49.000 de beneficiari din cele patru unităţi. Cât priveşte spitalul din Vaslui, proiectul a dus la o scădere a costurilor pentru consumul de energie, iar pe timp de vară factura s-a redus cu  20-30%.

„Proiectul şi-a propus creşterea eficienţei energetice. Ca primă activitate am elaborat o strategie de eficienţă energetică, ce a avut ca bază un audit energetic pentru clădirile publice din subordinea celor trei zone. Au fost identificate şi definite patru proiecte pilot unde să implementăm energia regenerabilă, respectiv energia solară, pentru eficientizarea consumului”, a menţionat Mihaela Chircu.

Aceasta a mai adăugat că proiectul a inclus vizite şi schimburi de experienţă între parteneri.

Referitor la partenerul din Izmail, Ucraina, Igor Babaian, director la Agenţia pentru Dezvoltare Durabilă şi Integrare Europeană, şi Valentin Stroia, manager de proiect, au arătat că programul derulat are o importanţă deosebită, fiind vorba despre prima investiţie europeană a oraşului Izmail.

„Cu acest proiect am început activ să atragem proiecte în oraşul nostru. Este un punct de pornire pentru alte finanţări şi proiecte din regiune şi pentru oraşul Izmail, care este al doilea ca mărime după Odessa, din regiunea Odessa”, a menţionat Valentin Stroia.

Condiţiile beneficiarilor serviciilor centrului social din Izmail au cunoscut o îmbunătăţire considerabilă, odată cu instalarea celor 15 panouri solare.

„Până în acel moment aveam apa caldă de la boilere electrice, care încălzeau doar 200 de litri de apă. Se termina apa din boiler, aşteptam să se încălzească alta şi tot aşa. Acum avem două tone de apă fierbinte pe zi, non-stop. Acest lucru a permis crearea de condiţii mai bune pentru cei 36 de oameni internaţi aici permanent”, a declarat Irina Gribeniuc, şefa centrului.

Aceasta a mai adăugat că odată cu această investiţie, cei care fac parte din categorii sociale dezavantajate pot veni la centru pentru a se îngriji, pentru a face baie sau pentru a-şi spăla hainele.

Pornind de la acest proiect, autorităţile locale ale oraşului au elaborat un plan de dezvoltare energetică a oraşului Izmail.

Proiectul face parte din Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, cu ajutorul  Birourilor Regionale pentru Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Suceava şi Iaşi.

Bugetul total al programului a fost de peste 126 de milioane de euro, fiind finanţate 140 de proiecte de importanţă majoră. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei spitale din România şi Republica Moldova şi un centru social din Ucraina utilizează energia solară cu susţinerea UE.
 Vizualizări articol: 2412 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
Trei spitale din România şi Republica Moldova şi un centru social din Ucraina utilizează energia solară cu susţinerea UE4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tarhana cu legume Aceste paste sunt complet diferite de ceea ce se numeşte ”tarhana” prin Banat şi Ardeal. Sunt nişte delicioase paste din aluat uşor fermentat, cu multe legume, fără ou, care se pot păstra fie uscate, fie congelate şi din care se... Citeşte