Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 oct 2017 - Anul XXII, nr. 245 (6661)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Afaceri ilegale

Primarul şi contabilul de la Mălini, împreună cu alte două persoane, acuzați că au şmenuit peste 1,2 milioane de lei din subvenţii europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 1,2 milioane de lei au transferat prin firme fantomă primarul Petru Nistor şi contabilul Ioan Ilişescu, ambii de la Primăria Mălini, sprijiniţi de alte două persoane. Banii proveneau din subvenţiile europene încasate prin intermediul Asociaţiei Agricole Mălini-Stânişoara, asociaţie cu care Primăria Mălini încheiase „un parteneriat” de lungă durată.

Potrivit celor de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, după încasarea banilor cu titlu de subvenţii, în vederea ascunderii sau disimulării originii ilicite a sumelor de bani obţinute cu titlu de subvenţie de Asociaţia Agricolă Mălini-Stânişoara, prin utilizarea de facturi fiscale fictive, prin intermediul instituţiilor bancare „inculpaţii au procedat la transferul din contul Asociaţiei Agricole Mălini-Stânişoara a disponibilităţilor băneşti în cuantum de 1.267.954,06 lei, către societăţi comerciale cu comportament specific de <firme fantomă>, administrate de inculpatul Bizu Ilie, urmate de ridicarea acestor sume de bani în numerar şi restituirea acestora către adevăraţii beneficiari. Inculpatul Ilişescu Ioan, în calitate de casier în cadrul Primăriei comunei Mălini, a întocmit documentele financiar contabile necesare transferurilor de bani cunoscând scopul infracţional urmărit de ceilalţi inculpaţi”.

 

Licitaţii măsluite la Primăria Mălini

Într-un comunicat al DNA Suceava se arată că Vasile Popescu, preşedinte al Asociaţiei Agricole Mălini-Stânişoara, a depus la diferite intervale de timp înscrisuri false în baza cărora a obţinut ilegal, pentru campaniile 2008-2016, ajutoare financiare pe suprafaţă, în cuantum de 6.289.304,3 lei.

„În sarcina numitului Nistor Petru s-a reţinut că, în calitate de primar al comunei Mălini, în cursul anului 2008, a iniţiat şi încheiat fără aprobarea prin HCL, fără efectuarea unei proceduri transparente de licitaţie şi în stare vădită de conflict de interese, contractul de arendare cu nr. 2579/30.04.2008 şi a semnat în fals contractul de arendare având dată anterioară, înlesnind, cu intenţie calificată prin scop, obţinerea pentru campaniile 2008-2013 de către Asociaţia Agricolă Mălini-Stânişoara, prin reprezentantul său legal, Popescu Vasile, a sumelor de bani cu titlu de subvenţie pe păşune, iar la data de 14.03.2013 a întocmit sub nr. 2162 expunerea de motive la proiectul de hotărâre privind aprobarea concesionării prin licitaţie publică a păşunilor comunale din proprietatea privată a comunei Mălini, jud. Suceava, a eludat dispoziţiile legale şi a organizat o licitaţie trucată, cu un alt obiect decât cel adoptat de Consiliul Local, şi a încheiat în stare vădită de conflict de interese contractul de concesiune cu nr. 3797/28.05.2013, înlesnind, cu intenţie calificată prin scop, obţinerea pentru campaniile 2014-2017 de către Asociaţia Agricolă Mălini-Stânişoara, prin reprezentantul său legal, Popescu Vasile, a sumelor de bani cu titlu de subvenţie pe păşune”, precizează DNA. 

 

Ce acuzaţii li se aduc celor patru

Petru Nistor a fost plasat sub control judiciar de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Măsura controlului judiciar este valabilă pentru o perioadă de 60 de zile, iar infracţiunile care i se impută sunt complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, respectiv folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Tot sub control judiciar a fost plasat şi Vasile Popescu, preşedintele Asociaţiei Agricole Mălini-Stânişoara, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, fals în declaraţii şi spălare a banilor.

O măsură similară îi priveşte şi pe Ilie Bizu, administrator al unei societăţi comerciale, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, respectiv Ioan Ilişescu, de profesie contabil, casier în cadrul Primăriei comunei Mălini, pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor.

Procurorii au mai făcut precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul şi contabilul de la Mălini, împreună cu alte două persoane, acuzați că au şmenuit peste 1,2 milioane de lei din subvenţii europene.
 Vizualizări articol: 4919 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Primarul şi contabilul de la Mălini, împreună cu alte două persoane, acuzați că au şmenuit peste 1,2 milioane de lei din subvenţii europene5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tarhana cu legume Aceste paste sunt complet diferite de ceea ce se numeşte ”tarhana” prin Banat şi Ardeal. Sunt nişte delicioase paste din aluat uşor fermentat, cu multe legume, fără ou, care se pot păstra fie uscate, fie congelate şi din care se... Citeşte