Renumitul fotograf german Oliver Mark, cunoscut și ca ”fotograful celebrităților”, se întâlnește astăzi, de la ora 17.30, la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava, cu publicul interesat de fotografie. Oliver Mark se află pentru prima dată în România și va rămâne în Suceava până la sfârșitul săptămânii. Va vizita Muzeul de Istorie și Mănăstirea Dragomirna – astăzi, mănăstirile Voroneț, Moldovița și Sucevița și Centrul de Ceramică de la Marginea – vineri, iar sâmbătă a programat vizitarea Muzeului „Ion Irimescu” din Fălticeni, a Cetății de Scaun a Sucevei și a Muzeului Satului Bucovinean.
Vizita ”fotografului celebrităților” la Suceava face parte din proiectul ”Să ne cunoaștem muzeele – schimb de experiență și bune practici”, derulat de Muzeul Bucovinei în parteneriat cu Muzeul Național Liechtenstein.
Ca urmare a acestei colaborări, în perioada 11 septembrie – 30 noiembrie 2017, la Muzeul de Istorie Suceava, în Sala de expoziții temporare POD, este găzduită expoziția de fotografie ”Oliver Mark – Celebrități”.
Sunt expuse 64 de lucrări în diverse formate: 100/80 cm, 60/50 cm, 40/30 cm, 23/16 cm.
Oliver Mark a lucrat inițial în fotografie de modă, printre altele în Burda Fotostudios Offenburg, iar din anii 1990 a fotografiat personaje cunoscute, devenind faimos cu portretele lui Anthony Hopkins și Jerry Lewis, apoi ale Angelei Merkel, al Papei Benedict al XVI-lea, al lui Joachim Gauck, dar și ale unor vedete precum Ben Kingsley, Cate Blanchett și Tom Hanks.
Portretele lui Oliver Mark sunt cunoscute în întreaga lume
În galeria personalităților fotografiate intră artiști și fotografi celebri, arhitecți, actori, coregrafi, manageri, politicieni, autori și publiciști, colecționari, oameni din cultură, vedete sportive, avocați, ambasadori, designeri, vedete TV, coregrafi, familii nobiliare, oameni de știință, cosmonauți, lideri religioși etc.
Din 1991 este fotograf independent. A lucrat pentru revistele Architectural Digest, Rolling Stone, Der Spiegel, Süddeutsche Zeitungsmagazin, Stern, Time, Vanity Fair, Vogue și Die Zeit.
În 2014, Oliver Mark a realizat propria sa revistă cu numele „Oliver – Nutter Artist Fotograf” (Adevărul despre Oliver Mark).
Menționăm că proiectul ”Să ne cunoaștem muzeele” este finanțat din Fondul pentru Relații Bilaterale la nivel național Apelul III, Programul RO01 – Asistență Tehnică și Fondul Bilateral la Nivel Național – Măsura II: ARII PRIORITARE – Cooperare Culturală, fonduri ale Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European și ale Mecanismului Financiar Norvegian, 2009-2014. Implementarea sa a dus la întărirea cooperării bilaterale între Muzeul Bucovinei și Muzeul Național Liechtenstein și la consolidarea relațiilor de colaborare între specialiștii acestora. În prezentul proiect expozițional propus, Muzeul Bucovinei și Muzeul Național Liechtenstein au intenția de a continua parteneriatul și de a colabora pentru realizarea de activități expoziționale comune și de schimburi expoziționale cu piese reprezentative pentru colecțiile celor două muzee, după cum a informat directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, printr-un comunicat de presă.