Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 oct 2017 - Anul XXII, nr. 242 (6658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În acest an

Sucevenii au plătit 194,31 de milioane de lei la asigurări de sănătate şi au consumat servicii medicale de 342,64 de milioane de lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bugetul asigurărilor de sănătate în judeţul Suceava înregistrează cel mai mare deficit de până acum, cheltuielile fiind mult peste valoarea încasărilor. Preşedintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Cristi Bleorţu, a declarat, ieri, că până la 20 septembrie a.c. sucevenii au plătit la asigurări de sănătate suma de 194,312 milioane de lei şi au beneficiat de servicii medicale în valoare de 342,64 de milioane de lei. Cea mai mare sumă, 180 de milioane de lei, a fost cheltuită pe serviciile acordate de spitale, Spitalul de Urgenţă Suceava fiind, de departe, cel mai mare prestator.

Din evidenţele CAS, ieri erau înregistraţi în judeţ 489.062 de suceveni asiguraţi medical, mai puţini decât în luna precedentă, când au fost cu 12.944 mai mulţi, respectiv 502.006 asiguraţi medical, beneficiari ai serviciilor medicale gratuite. Dintre aceştia însă, plătitori de asigurări de sănătate sunt doar 137.642: salariaţi, liber profesionişti, persoane care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cu venituri din chirii, venituri ocazionale, din agricultură, arendă sau rezidenţi în alte state care plătesc asigurări medicale în România.

În afară de copii, tineri cu vârste între 18 şi 26 de ani care studiază şi femeile însărcinate sau lehuze, care este normal să aibă asistenţă şi servicii medicale gratuite, şi de pensionari şi şomeri, care au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate când au fost activi profesional, legea acordă statut de asigurat medical fără contribuţie financiară şi altor categorii de persoane: beneficiarii de ajutor social - aproape 11.955 de persoane, călugări (personalul monahal) – 274 de persoane, deţinuţi – 29 de persoane etc.

Pentru cetăţenii străini din state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European care au beneficiat de servicii medicale la unităţi sanitare din judeţul Suceava, al căror număr nu depăşeşte 140 de persoane, decontarea către statul român o fac societăţile de asigurări din ţările lor de origine.

 

Analize, investigaţii CT şi RMN de 261.924 d lei pentru peste 5.000 de pacienţi care n-au avut nevoie de internare

La cheltuielile de 342,64 de milioane de lei efectuate până acum se adaugă cele cu serviciile medicale acordate celor care s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Suma este de 4,045 de milioane lei, de la începutul anului până ieri.

Am luat spre analiză luna septembrie, când numărul de pacienţi care s-au prezentat în UPU Suceava a fost de 7.722. Cei mai mulţi dintre aceştia, 5.247 de pacienţi, au venit cu probleme medicale care nu au necesitat internare. Pentru ei s-au făcut analize în UPU în valoare de 153.003 lei, analize la Laboratorul Synevo de 31.580 de lei, investigaţii la computerul tomograf din UPU în valoare de 53.408 lei şi la tomograful spitalului de 8.808 lei. La acestea se adaugă investigaţii RMN de 18.770 de lei. Valoarea serviciilor medicale acordate pacienţilor care s-au prezentat în luna septembrie în UPU şi nu au avut nevoie de internare se ridică la 261.924 de lei.

Raportat la numărul pacienţilor, suma per pacient nu este mare, nedepăşind contravaloarea a trei pachete de ţigări – 49,91 de lei, însă circa jumătate dintre beneficiarii acestor servicii medicale nu sunt şi plătitori de asigurări de sănătate. 

 

La salariul minim, contribuţia la asigurarea de sănătate este de 1.860 de lei pe an

În ceea ce-i priveşte pe plătitori, la un salariu de 2.000 de lei, angajatul plăteşte la sănătate 5,5%, adică 110 lei, iar angajatorul plăteşte 5,2%, deci 104 lei. Contribuţia lunară la asigurarea de sănătate este de 214 lei, ceea ce înseamnă că, într-un an, un angajat cu un salariu de 2.000 de lei lunar plăteşte pentru sănătate 2.568 de lei.

La salariul minim pe economie, de 1.450 de lei, contribuţia lunară la sănătate este de 155 de lei (75 de lei angajatorul şi 80 de lei salariatul), deci într-un an suma plătită pentru asigurarea medicală este de 1.860 de lei.

Preşedintele-director general al CAS Suceava, Cristi Bleorţu, a mai spus că deficitul foarte mare la bugetul judeţean al asigurărilor de sănătate nu este dat de datorii ale contribuabililor, ci de faptul că numărul contributorilor este mic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii au plătit 194,31 de milioane de lei la asigurări de sănătate şi au consumat servicii medicale de 342,64 de milioane de lei.
 Vizualizări articol: 2143 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sucevenii au plătit 194,31 de milioane de lei la asigurări de sănătate şi au consumat servicii medicale de 342,64 de milioane de lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei