Bugetul asigurărilor de sănătate în județul Suceava înregistrează cel mai mare deficit de până acum, cheltuielile fiind mult peste valoarea încasărilor. Președintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Cristi Bleorțu, a declarat, ieri, că până la 20 septembrie a.c. sucevenii au plătit la asigurări de sănătate suma de 194,312 milioane de lei și au beneficiat de servicii medicale în valoare de 342,64 de milioane de lei. Cea mai mare sumă, 180 de milioane de lei, a fost cheltuită pe serviciile acordate de spitale, Spitalul de Urgență Suceava fiind, de departe, cel mai mare prestator.
Din evidențele CAS, ieri erau înregistrați în județ 489.062 de suceveni asigurați medical, mai puțini decât în luna precedentă, când au fost cu 12.944 mai mulți, respectiv 502.006 asigurați medical, beneficiari ai serviciilor medicale gratuite. Dintre aceștia însă, plătitori de asigurări de sănătate sunt doar 137.642: salariați, liber profesioniști, persoane care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cu venituri din chirii, venituri ocazionale, din agricultură, arendă sau rezidenți în alte state care plătesc asigurări medicale în România.
În afară de copii, tineri cu vârste între 18 și 26 de ani care studiază și femeile însărcinate sau lehuze, care este normal să aibă asistență și servicii medicale gratuite, și de pensionari și șomeri, care au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate când au fost activi profesional, legea acordă statut de asigurat medical fără contribuție financiară și altor categorii de persoane: beneficiarii de ajutor social – aproape 11.955 de persoane, călugări (personalul monahal) – 274 de persoane, deținuți – 29 de persoane etc.
Pentru cetățenii străini din state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European care au beneficiat de servicii medicale la unități sanitare din județul Suceava, al căror număr nu depășește 140 de persoane, decontarea către statul român o fac societățile de asigurări din țările lor de origine.
Analize, investigații CT și RMN de 261.924 d lei pentru peste 5.000 de pacienți care n-au avut nevoie de internare
La cheltuielile de 342,64 de milioane de lei efectuate până acum se adaugă cele cu serviciile medicale acordate celor care s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Suma este de 4,045 de milioane lei, de la începutul anului până ieri.
Am luat spre analiză luna septembrie, când numărul de pacienți care s-au prezentat în UPU Suceava a fost de 7.722. Cei mai mulți dintre aceștia, 5.247 de pacienți, au venit cu probleme medicale care nu au necesitat internare. Pentru ei s-au făcut analize în UPU în valoare de 153.003 lei, analize la Laboratorul Synevo de 31.580 de lei, investigații la computerul tomograf din UPU în valoare de 53.408 lei și la tomograful spitalului de 8.808 lei. La acestea se adaugă investigații RMN de 18.770 de lei. Valoarea serviciilor medicale acordate pacienților care s-au prezentat în luna septembrie în UPU și nu au avut nevoie de internare se ridică la 261.924 de lei.
Raportat la numărul pacienților, suma per pacient nu este mare, nedepășind contravaloarea a trei pachete de țigări – 49,91 de lei, însă circa jumătate dintre beneficiarii acestor servicii medicale nu sunt și plătitori de asigurări de sănătate.
La salariul minim, contribuția la asigurarea de sănătate este de 1.860 de lei pe an
În ceea ce-i privește pe plătitori, la un salariu de 2.000 de lei, angajatul plătește la sănătate 5,5%, adică 110 lei, iar angajatorul plătește 5,2%, deci 104 lei. Contribuția lunară la asigurarea de sănătate este de 214 lei, ceea ce înseamnă că, într-un an, un angajat cu un salariu de 2.000 de lei lunar plătește pentru sănătate 2.568 de lei.
La salariul minim pe economie, de 1.450 de lei, contribuția lunară la sănătate este de 155 de lei (75 de lei angajatorul și 80 de lei salariatul), deci într-un an suma plătită pentru asigurarea medicală este de 1.860 de lei.
Președintele-director general al CAS Suceava, Cristi Bleorțu, a mai spus că deficitul foarte mare la bugetul județean al asigurărilor de sănătate nu este dat de datorii ale contribuabililor, ci de faptul că numărul contributorilor este mic.
În acest an
Sucevenii au plătit 194,31 de milioane de lei la asigurări de sănătate și au consumat servicii medicale de 342,64 de milioane de lei
