Reprezentanții Ministerului Muncii, în frunte cu ministrul de resort, Lia Olguța Vasilescu, spun că oamenii de la Casa Județeană de Pensii (CJP) Suceava au procedat corect când au decis să-i taie pensia pe luna iunie pe care o încasa Laura Ioana Florescu. Este vorba de tânăra de 37 de ani din Câmpulung Moldovenesc care a scris un volum de poezii publicat de o editură, care apoi i-a virat suma de 230 de lei din drepturile de autor.
Bolnavă de scleroză, Laura Ioana Florescu încasa o pensie de 420 de lei, plus 39 de lei indemnizație de handicap din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava. Pentru că a primit cei 230 de lei din drepturile de autor, cei de la CJP Suceava au decis ca pentru acea lună să-i taie pensia de 520 de lei.
Iată care este punctul de vedere al ministrului Lia Olguța Vasilescu, publicat pe Facebook:
„Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, cumulul pensiei de invaliditate gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacității de muncă și păstrarea capacității de autoîngrijire, cu venituri de natură profesională nu este permis și conduce la suspendarea plății pensiei pe perioada cumulului și la recuperarea drepturilor încasate necuvenit.
Această interdicție cu privire la veniturile realizate din drepturi de autor a fost introdusă prin dispozițiile Legii nr.263/2010, când Legea pensiilor a fost asumată de Guvernul BOC prin angajarea răspunderii.
Pentru eliminarea acestor incompatibilități se suprapun, periodic, bazele de date de la ANAF cu cele ale CNPP, măsură dispusă și de controalele anuale ale Curții de Conturi.
În cazul doamnei Ioana Laura Florescu, ANAF a înregistrat realizarea de venituri din drepturi de autor în luna iunie 2017. Pe baza comunicărilor ANAF din luna iulie 2017, Casa Județeană de Pensii Suceava a fost nevoită să aplice prevederile legale în vigoare, ceea ce a condus la suspendarea plății pensiei pe luna iunie 2017 și înregistrarea unui debit în valoare de 520 lei, debit care va fi recuperat eșalonat de la pensionară, potrivit legii.
Menționăm că, din punct de vedere al deciziei medicale de încadrare în grad de invaliditate, doamna Florescu are termen de revizuire în martie 2018, valabilitatea acesteia – prin care s-a menținut gradul II de invaliditate – fiind de 2 ani (martie 2016-martie 2018).
Subliniem faptul că, în aplicarea prevederilor legale, funcționarii caselor teritoriale de pensii au identificat astfel de situații în care pensionarii de invliditate realizau, ocazional, venituri din drepturi de autor sau drepturi conexe, situații care îi făceau incompatibili cu calitatea de pensionari de invaliditate, motiv pentru care – în proiectul noii legi a pensiilor – se propune eliminarea interdicției privind cumulul pensiei de invaliditate cu venituri de natură profesională.
În acest moment, însă, Casa Județeană de Pensii nu poate adopta o altă decizie, doamna Florescu având posibilitatea contestării în instanță a deciziei de debit, în termen de 15 zile de la comunicarea acestei decizii.
Menționăm că prestația socială pentru handicap nu a fost afectată în cazul doamnei menționate, între încasarea acesteia și dreptul de a realiza venituri neexistand nicio interdicție”.
Reacții
Suceveanca bolnavă de scleroză și lăsată fără pensie din cauza unor poezii, sfătuită de ministrul Muncii să se adreseze instanței de judecată
