Ancheta în cazul transferurilor ilegale de elevi din urmă cu doi ani bate pasul pe loc. Mai bine zis, dosarul care a stat la Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, mai bine de un an, a fost trimis spre soluționare la o altă structură de parchet.
Potrivit unui răspuns oferit de DNA Suceava, procurorii acestei structuri au decis clasarea cauzei privind infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată. S-a ajuns la această soluție „întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală ca urmare a Deciziei nr. 405 din 15 iunie 2016 a Curții Constituționale a României”.
În aceste condiții procurorii DNA Suceava au trimis dosarul către altă structură de parchet, care are competență pentru infracțiunile care mai sunt prinse în dosar.
„S-a dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual în formă continuată, instigare la fals intelectual, în formă continuată, uz de fals în formă continuată și mărturie mincinoasă”, se arată în răspunsul DNA Suceava.
Cine mai este vizat de anchetă
Organele de anchetă au fost sesizate de Ministerul Educației, prin secretarul de stat Vasile Șalaru, în cursul anului 2015. La vremea respectivă, acesta a anunțat că va sesiza organele de cercetare penală în cazul comisiei care a aprobat transferuri ilegale ale unor elevi în clasa a IX-a, după încheierea repartiției computerizate la licee. Potrivit inspectorul școlar general al IȘJ Suceava, Gheorghe Lazăr, prin decizia nr. 248/26.02.2015 s-a stabilit următoarea componență a acestei comisii: președinte Gheorghe Lazăr; secretari – Cristina Albu, Maria Pintilescu și Constantin Tiron; membri – Cristina Nechifor, Petru Crăciun, Ionel Dumistrăcel, Andra Ramona Chiper, cărora li s-au adăugat informaticienii Ioan și Elena Monica Posmagiu.
„Eu am intrat în concediu din data de 13 iulie până pe 7 august pentru a învăța pentru examen (n.r. – pentru funcția de inspector general al IȘJ) și toate atribuțiile ca președinte al comisiei au fost preluate de domnișoara inspector Cristina Teodorovici”, a spus Lazăr.
332 de transferuri ilegale
Secretarul de stat Vasile Șalaru declara că în urma anchetei efectuate la Suceava a reieșit că din cele 523 de cereri de transfer au fost aprobate de comisia condusă de inspectorul adjunct Cristina Teodorovici 386 de cereri depuse în termenul prevăzut de lege și șapte cereri făcute după acest termen. Din acest număr impresionant, conform secretarului de stat Șalaru, doar 38 au îndeplinit criteriul de medie, 12 s-au încadrat în criteriul ”gemeni, tripleți” și două au respectat criteriul vocațional. Restul, de 332 de solicitări, ”au fost aprobate fără respectarea criteriului de medie, deci sunt ilegale”.
În urma acestor constatări, Ministerul Educației a decis anularea transferurilor făcute cu încălcarea legii. În ceea ce-i privește pe cei responsabili de situație,
sesizarea penală îi vizează pe toți membrii comisiei al cărei președinte a fost Cristina Teodorovici. Mai trebuie spus că fostul șef al comisiei, Cristina Teodorovici, a fost înlocuită din funcția de inspector adjunct al IȘJ Suceava.