Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 oct 2017 - Anul XXII, nr. 234 (6650)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sondaj

Mai mult de jumătate dintre liceenii suceveni consideră că nu sunt evaluaţi obiectiv de profesori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

53% dintre liceenii din judeţ consideră că nu sunt evaluaţi obiectiv şi corect la clasă de profesorii lor şi, cu toate că pot cere o reevaluare, puţini elevi profită de acest drept, fie de teama represaliilor, fie pentru că pur şi simplu nu sunt băgaţi în seamă.

Asta reiese dintr-un sondaj realizat de Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) Suceava, care urmăreşte să surprindă în ce măsură sunt respectate drepturile celor de pe băncile şcolii, consemnate în Statutul elevului.

CJE Suceava a demarat acest studiu pe un eşantion de aproximativ 1.300 de elevi din toate liceele de pe raza judeţului Suceava, aceştia având de răspuns la 25 de întrebări ce ţin de respectarea anumitor drepturi.

Ciprian Tuchiluş, preşedintele CJE Suceava, a menţionat că raportul îşi dorește să facă o analiză a respectării drepturilor elevului în învăţământul preuniversitar în scopul îmbunătăţirii stării sistemului.

„Cu toate că a trecut aproape un an de la aprobarea lui, Statutul Elevului continuă să fie ignorat de multe dintre conducerile şcolilor, care consideră regulamentele proprii ale şcolii mai presus decât reglementările ministerului. Elevii s-au arătat a fi foarte încântaţi de faptul că părerea lor este luată în calcul, fapt ce a sporit încrederea faţă de răspunsurile date de aceştia”, a menţionat Tuchiluş.

 

42% dintre respondenţi spun că rareori sunt ascultaţi de profi

Rezultatele sondajului mai arată că „într-un sfert din totalul unităţilor liceale din judeţ, elevilor li se solicită fie plata unor anumite servicii (gardian, eliberarea unei diplome), fie aşa-numitul fond al clasei sau al şcolii. Mai grav este că neplata acestor sume atrage după sine apostrofarea elevilor, fapt ce se constituie într-o abatere gravă de la legile în vigoare.

La întrebarea „Consideraţi că părerea voastră este luată în considerare de cadrele didactice?”, 42% dintre respondenţi au răspuns rareori, iar 35% au răspuns că destul de des. 19% dintre liceeni spun că părerea lor este ascultată de profesori, în timp ce 4% declară contrariul.

O altă temă a chestionarului face referire la discriminarea elevilor, 35% dintre aceştia menţionând că au fost supuşi la anumite comportamente discriminatorii sau la comportamente care au dus la lezarea imaginii proprii.

„În condiţiile în care discriminarea de orice fel este interzisă în societatea românească, o parte din elevii judeţului Suceava se duc la şcoală cu teama că, în orice moment, ar putea fi apostrofaţi, jigniţi, batjocoriţi, discriminaţi, marginalizaţi”, arată analiza studiului realizat de Consiliul Elevilor Suceava.

 De asemenea, aproape toţi cei chestionaţi au răspuns că au fost sancţionaţi pentru fapte petrecute în afara şcolii, lucru ce contravine prevederilor Statutului Elevului, iar un sfert dintre respondenţi au menţionat că nu au dreptul să-şi aleagă disciplinele opţionale.

Raportul mai arată că trei sferturi dintre liceeni au fost influenţaţi de un cadru didactic în alegerea reprezentantului în Consiliul de Administraţie sau Consiliul Elevilor.

Totodată, mult peste jumătate din elevii respondenţi au fost siliţi să facă lucruri sub ameninţarea absenţei, în condiţiile în care legea prevede clar în ce condiţii se consemnează aceste absenţe. Motivele pentru care li s-au consemnat abuziv absenţele au fost neîntemeiate: lipsa uniformei, solicitarea unor explicaţii referitoare la unele situaţii ivite, exprimarea nemulţumirii în ceea ce priveşte evaluarea etc.

 

Elevii vor educaţie de calitate

Reamintim că în urmă cu un an, ministrul Educaţiei aproba Statutul Elevului, act normativ ce reglementează drepturile şi îndatoririle elevilor. „Acesta a plecat de la propunerea elevilor, cei care doresc să schimbe sistemul de învăţământ românesc, care este unul moştenit din perioada comunistă. Întrebarea care se impune, în această situaţie, este de ce România nu poate prelua reforme din sistemele de învăţământ care şi-au dovedit eficienţa. Educaţia reprezintă primul pas spre o lume mai bună, spre dezvoltare, spre înţelegere, iar actanţii din educaţie trebuie să lucreze cot la cot pentru acest fapt”, arată studiul realizat. În continuare, se menţionează că existenţa unui statut care să reglementeze drepturile, îndatoririle, interdicţiile, modalităţile de sancţionare, asociere şi reprezentare ale acestuia a fost o nevoie pregnantă resimţită de mai mult timp de către aceia interesaţi de bunăstarea elevilor şi de dreptul acestora de beneficia la o educaţie de calitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai mult de jumătate dintre liceenii suceveni consideră că nu sunt evaluaţi obiectiv de profesori.
 Vizualizări articol: 2495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mai mult de jumătate dintre liceenii suceveni consideră că nu sunt evaluaţi obiectiv de profesori5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei