Mănăstirile Probota, Dragomirna și Bogdana, Biserica Sf. Ilie din Șcheia, Biserica de lemn din Adâncata și Cazinoul din Vatra Dornei vor fi restaurate cu bani europeni. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, ieri, în conferință de presă, că în calitate de președinte în exercițiu al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a semnat, miercuri, alături de directorul ADR N-E, Vasile Asandei, contractul de finanțare a proiectului de restaurare a Mănăstirii Probota.
Gheorghe Flutur a declarat că valoarea proiectului este de 5 milioane de euro, iar termenul de realizare a lucrărilor este de 24 de luni. Potrivit președintelui CJ, vor fi restaurate casele domnești, beciul domnesc, acoperișul, se vor realiza un sistem de încălzire a bisericii și alimentarea cu apă și vor fi amenajate spațiile de depozitare.
Flutur a amintit că Mănăstirea Probota a fost construită în anul 1530, de către domnitorul Petru Rareș, și că a îndeplinit rolul de necropolă domnească a Moldovei. Aici se află mormintele domnitorilor Petru Rareș și Ștefan Rareș, al Doamnei Elena Rareș și ale altor membri ai familiei domnitoare a Moldovei.
Valoarea proiectelor din Suceava, la ADR Nord-Est depășește 100 de milioane de euro
Din anul 1993, biserica Mănăstirii Probota este înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în grupul bisericilor din Moldova cu picturi murale exterioare. În perioada 1996-2001, s-a derulat aici un amplu proces de cercetare, restaurare și valorificare desfășurat sub egida UNESCO, cofinanțat de Japan Trust Fund for World Heritage și de Ministerul Culturii din România.
Proiectele la celelalte monumente care vor fi restaurate cu fonduri europene sunt de 3,8 milioane de euro la Dragomirna (două proiecte), de 4,9 milioane de euro la Mănăstirea Bogdana, de 4,9 milioane de euro la Cazinoul Vatra Dornei, de 4,5 milioane de euro la Biserica Sf. Ilie și de 870.000 de euro la biserica de lemn din Adâncata. Pentru primele trei proiecte este deja aprobată finanțarea, ultimele trei sunt în faza de precontractare. Valoarea totală a celor 7 proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional este de 24 milioane de euro.
Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele operaționale implementate în România, cofinanțate din fondurile europene structurale și de investiții și gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), în calitate de Autoritate de Management.
Valoarea totală a proiectelor depuse din județul Suceava la ADR Nord-Est, aflate în diverse stadii de contractare, depășește 100 de milioane de euro.




