Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 oct 2017 - Anul XXII, nr. 233 (6649)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Investiţii

Șase monumente istorice din judeţul Suceava urmează a fi restaurate, cu 24 de milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mănăstirile Probota, Dragomirna și Bogdana, Biserica Sf. Ilie din Șcheia, Biserica de lemn din Adâncata și Cazinoul din Vatra Dornei vor fi restaurate cu bani europeni. Președintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, ieri, în conferinţă de presă, că în calitate de președinte în exerciţiu al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a semnat, miercuri, alături de directorul ADR N-E, Vasile Asandei, contractul de finanţare a proiectului de restaurare a Mănăstirii Probota. 

Gheorghe Flutur a declarat că valoarea proiectului este de 5 milioane de euro, iar termenul de realizare a lucrărilor este de 24 de luni. Potrivit președintelui CJ, vor fi restaurate casele domnești, beciul domnesc, acoperișul, se vor realiza un sistem de încălzire a bisericii și alimentarea cu apă și vor fi amenajate spaţiile de depozitare.

Flutur a amintit că Mănăstirea Probota a fost construită în anul 1530, de către domnitorul Petru Rareş, și că a îndeplinit rolul de necropolă domnească a Moldovei. Aici se află mormintele domnitorilor Petru Rareş şi Ştefan Rareş, al Doamnei Elena Rareş şi ale altor membri ai familiei domnitoare a Moldovei.

 

Valoarea proiectelor din Suceava, la ADR Nord-Est depășește 100 de milioane de euro

Din anul 1993, biserica Mănăstirii Probota este înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în grupul bisericilor din Moldova cu picturi murale exterioare. În perioada 1996-2001, s-a derulat aici un amplu proces de cercetare, restaurare şi valorificare desfăşurat sub egida UNESCO, cofinanţat de Japan Trust Fund for World Heritage şi de Ministerul Culturii din România.

Proiectele la celelalte monumente care vor fi restaurate cu fonduri europene sunt de 3,8 milioane de euro la Dragomirna (două proiecte), de 4,9 milioane de euro la Mănăstirea Bogdana, de 4,9 milioane de euro la Cazinoul Vatra Dornei, de 4,5 milioane de euro la Biserica Sf. Ilie și de 870.000 de euro la biserica de lemn din Adâncata. Pentru primele trei proiecte este deja aprobată finanţarea, ultimele trei sunt în faza de precontractare. Valoarea totală a celor 7 proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional este de 24 milioane de euro.

Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele operaţionale implementate în România, cofinanţate din fondurile europene structurale şi de investiţii şi gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), în calitate de Autoritate de Management.

Valoarea totală a proiectelor depuse din judeţul Suceava la ADR Nord-Est, aflate în diverse stadii de contractare, depășește 100 de milioane de euro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șase monumente istorice din judeţul Suceava urmează a fi restaurate, cu 24 de milioane de euro.
 Vizualizări articol: 3197 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Șase monumente istorice din judeţul Suceava urmează a fi restaurate, cu 24 de milioane de euro5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată de toamnă (fără sterilizare) Este o foarte gustoasă și aspectuoasă combinație de legume, plină de vitamine și ușor de făcut și de păstrat. De fapt, de fiecare dată această salată poate ieși diferit, pentru că putem alege diferite combinații de legume. Întotdeauna va fi... Citeşte