Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 oct 2017 - Anul XXII, nr. 231 (6647)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Ziua Comemorării Holocaustului

Evenimentele tragice din cel de-al Doilea Război Mondial, dezbătute la liceul din Vicovu de Sus

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevii şi profesorii Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus au marcat, la începutul acestei săptămâni, Ziua Comemorării Holocaustului în România, printr-o serie de activităţi care şi-au propus să reamintească elevilor evenimentele tragice petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, între care şi crimele săvârşite de regimul antonescian şi armata  germană împotriva evreilor, mai ales deportarea în Transnistria.

Profesorii din cadrul comisiei metodice istorie-geografie şi cei 200 de elevi  prezenţi au vizionat filmul documentar ''Holocaustul uitat'', cu mărturii cutremurătoare ale supravieţuitorilor despre masacrele de la Iaşi, Dorohoi şi Bucureşti, despre lagărele din Transnistria, asasinatele de la Chişinău şi Odessa unde au murit zeci de mii de evrei, evacuaţi de regimul condus de  Ion Antonescu, precum şi despre persecuţiile, procesul de românizare şi izolarea evreilor de pe teritoriul României. S-au definit termenii specifici temei, s-a prezentat un scurt istoric al Holocaustului, iar în final au avut loc discuţii libere pe baza filmului documentar prezentat.

Elevele Cristina Lucaci şi Simona Schipor, din clasa a XII-a G, premiante la  faza judeţeană din acest an a Concursului  Naţional „Memoria  Holocaustului” (premiul I, respectiv premiul al III-lea), au  prezentat comunicarea ,,De ce nu trebuie să uităm Holocaustul?”.

În finalul activităţii, coordonatorul activităţii, prof. Ionel Cristinel Puha, a  prezentat câteva aspecte legate de problematica educaţiei despre Holocaust în şcoala românească.

Acesta a menţionat că „evenimentele legate de Holocaust trebuie studiate în contextul istoriei europene şi globale, în întregul lor, pentru a da elevilor o perspectivă asupra evenimentelor precedente şi asupra circumstanţelor ce au contribuit la producerea Holocaustului. Foarte adesea, în locul analizei lucide a cauzelor, acţiunilor şi consecinţelor Holocaustului, care s-a soldat cu moartea a şase milioane de evrei, intervin dispute politice care nu au nimic în comun cu realitatea istorică. Învăţarea la clasă este influenţată de un context cultural mai larg, iar Holocaustul este prezent în imaginea populară prin forme multe şi variate. Istoriile academice şi populare, filmele, mass-media, documentarele, teatrul artistic, jurnalele supravieţuitorilor, memorialele şi muzeele, toate ajută la conturarea memoriei colective. Fiecare interpretare este influenţată de circumstanţele în care este produsă şi poate spune multe despre perioada şi locul în care a fost produsă, precum şi despre evenimentele pe care le zugrăveşte. Tinerii de acum, elevii noştri, trebuie să cunoască  istoria, pentru a se feri de otrava urii rasiale, a intoleranţei şi a antisemitismului”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evenimentele tragice din cel de-al Doilea Război Mondial, dezbătute la liceul din Vicovu de Sus.
 Vizualizări articol: 2262 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evenimentele tragice din cel de-al Doilea Război Mondial, dezbătute la liceul din Vicovu de Sus0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei