Cu toate că întârzie să apară, proiectul noii programe școlare pentru clasele de liceu, promis de ceva vreme de Ministerul Educației, ar urma să aducă o serie de modificări în ceea ce privește disciplinele studiate de liceeni.
Una dintre schimbările esențiale aduse noului plan-cadru ar urma să transforme Geografia în Cenușăreasa disciplinelor, ministerul de resort intenționând să reducă la sânge numărul de ore pentru această materie.
Astfel, potrivit unor afirmații și zvonuri venite de la centru, geografia ar urma să fie eliminată total din orarul liceenilor de la colegiile tehnice, filiera tehnologică, iar la filiera teoretică, la clasele de real, aceasta ar urma să figureze doar în clasele a IX-a și a X-a.
În contextul în care informațiile care circulă despre noile planuri-cadru par să prindă tot mai mult contur, profesorii din țară s-au mobilizat și au făcut demersuri către Ministerul Educației pentru păstrarea disciplinei Geografie în nucleul disciplinelor de liceu.
La nivelul județului Suceava, peste 150 de semnături ale profesorilor au fost trimise către inspectorul de specialitate din cadrul Ministerului Educației pentru a atrage atenția asupra necesității de a păstra în programa școlară studierea Geografiei.
Totodată, Societatea de Geografie din România a promovat un memoriu privind susținerea Geografiei în planul-cadru pentru învățământul liceal, document susținut de peste 5.000 de profesori din țară.
Prof. dr. Marcel Porof, președintele Societății de Geografie, filiala Suceava, a menționat că reducerea preconizată a orelor de geografie ar afecta elevii, având în vedere că vorbim despre una dintre disciplinele de bază în fundamentarea culturii generale, cât și un număr mare de profesori, care ar rămâne fără catedră.
Marcel Porof a mai arătat că Geografia, împreună cu Istoria și Limba și Literatura Română, este disciplină fundamentală de studiu, care formează conștiința identitară a elevilor, prin dezvoltarea dragostei pentru pământul pe care s-au născut și își desfășoară activitatea.
„În acest context, vă rugăm să susțineți cuprinderea Geografiei ca disciplină obligatorie de studiu la toate filierele din învățământul liceal, atât la ciclul inferior, cât și la ciclul superior al liceului, precum și ca probă scrisă, la alegere, la examenul de bacalaureat, pentru toate filierele, profilurile, specializările”, se precizează în memoriul Societății.
În sprijinul acestor solicitări, se mai menționează că Geografia îi ajută pe tineri să înțeleagă fenomene naturale, demografice și economice, din ce în ce mai complexe în contextul globalizării, ajutându-i să găsească soluții adecvate de poziționare și de acțiune față de noile tendințe.
De asemenea, Geografia dezvoltă competențe relevante și cu aplicabilitate în viața cotidiană.
În finalul scrisorii, se evidențiază câteva dintre rezultatele elevilor români la această disciplină: „România are o poziție valoroasă pe plan internațional, prin obținerea a numeroase medalii de aur la Olimpiadele de Geografie din ultimii 17 ani. Această poziție ar putea fi menținută prin includerea Geografiei ca disciplină obligatorie de studiu la nivel liceal, precum și ca probă scrisă, la alegere, la examenul de bacalaureat”.