Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 oct 2017 - Anul XXII, nr. 229 (6645)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În ultimii doi ani

Peste 400 de elevi şcoliţi în străinătate s-au întors să înveţe carte acasă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

An de an, tot mai multe familii plecate în străinătate se întorc acasă şi încep o viaţă nouă. Astfel, în ultimii doi ani, peste 400 de elevi suceveni au părăsit şcolile din străinătate şi au revenit pe băncile unităţilor din judeţ, solicitând echivalarea studiilor urmate peste hotare. Majoritatea dintre elevii întorşi în ţară au până în 10 ani, ceea ce înseamnă că mulţi dintre ei nici măcar nu au avut contact până acum cu învăţământul românesc. Aceştia s-au adresat Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava pentru a se înscrie pentru prima dată la cursurile unei şcoli din judeţ, asta după ce au studiat la şcoli din străinătate.

Potrivit datelor furnizate de IŞJ Suceava, 418 cereri de echivalare au ajuns pe adresa instituţiei, astfel: în anul şcolar 2016-2017 s-au înregistrat 311 solicitări de echivalare de studii din străinătate, după cum urmează: 185 în ciclul primar, 92 în cel gimnaziu, 34 – ciclul inferior al liceului (clasele IX-X) şi 9 situaţii de echivalare la clasele XI-XII. Totodată, în anul şcolar 2017-2018 sunt înregistrate 98 de solicitări de echivalare de studii din străinătate, după cum urmează: 72 – primar, 12 – gimnaziu, 14 – ciclul inferior al liceului (IX-X).

„Procedura de echivalare se poate desfăşura pe tot parcursul anului şcolar. Elevii care au studiat în străinătate pot dobândi calitatea de elev în România cu respectarea OMECS nr. 5079/2016 şi art. 136 din ROFUIP/2016. IŞJ oferă părinţilor şi elevilor, la depunerea dosarului de echivalare, informaţii despre reţeaua şcolară a judeţului”, mai informează Inspectoratul Şcolar Suceava.

Pentru mulţi dintre aceşti copii, odată întorşi în băncile şcolilor din judeţ, procesul readaptării este greoi şi sinuos şi nu puţine sunt cazurile în care şcolarii stranierilor comunică mai corect în limba ţării de unde s-au întors decât în limba română.

Elevii remigranţi, căci aşa se numesc elevii care au studiat o perioadă peste graniţe, după care s-au întors acasă întâmpină mari dificultăţi în a se acomoda şi în a vorbi limba maternă. În cele mai multe cazuri, aceştia nu au avut niciodată contact cu şcoala românească, ba chiar s-au născut peste graniţe, ceea ce îngreunează şi mai mult munca profesorilor care lucrează cu ei.
În lipsa unor programe adaptate, pentru sprijinirea acestor copii, întreaga responsabilitate cade pe umerii profesorilor şi ai psihologilor şcolari, care însă lipsesc din cele mai multe şcoli din judeţ.

Elevii care au studiat în străinătate pot dobândi calitatea de elev şi în România după recunoaşterea sau echivalarea de către IŞJ, respectiv de către minister, a studiilor urmate în străinătate şi, după caz, după susţinerea examenelor de diferenţă.

 

136 de elevi au cerut echivalarea studiilor pentru a pleca

De cealaltă parte, zeci de elevi părăsesc şcolile sucevene, după ce părinţii lor găsesc slujbe mai bine plătite peste hotare.

136 de elevi au solicitat în ultimii doi ani de zile echivalarea studiilor pentru a învăţa în şcoli din afara ţării. Potrivit Inspectoratului Şcolar Suceava, în anul şcolar 2016-2017 au solicitat aprobare pentru a continua studiile în alte ţări 69 de elevi, iar în anul şcolar 2017-2018 sunt înregistrate 67 de solicitări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 400 de elevi şcoliţi în străinătate s-au întors să înveţe carte acasă.
 Vizualizări articol: 2568 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Peste 400 de elevi şcoliţi în străinătate s-au întors să înveţe carte acasă5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei