Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 oct 2017 - Anul XXII, nr. 226 (6642)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Hilar

Un şofer cu alcoolemie 0 are dosar penal şi permisul suspendat pentru consum de alcool de mai bine de două luni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat din comuna Bosanci are dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului şi permisul de conducere suspendat de mai bine de două luni de zile, deşi nu a fost băut în ziua în care a fost tras pe dreapta de un echipaj de poliţie. Oricât de hilar ar părea, este pura realitate, iar poliţiştii au şi explicaţii pentru această situaţie. Totul pare să fi plecat de la încăpăţânarea bărbatului, care nu a vrut să sufle în etilotest, dar şi de la convingerea poliţistului că şoferul este băut, deşi probele biologice au indicat ulterior că nu era.

 

A refuzat să sufle în etilotest şi a ajuns în cătuşe la spital

Pe 25 iulie, noaptea, în jur de ora 2.30, şeful de post de la Bosanci, Viorel Nichitoi, alături de un coleg, a oprit pentru control, pe un drum neclasificat din Bosanci, autoturismul condus de Nicolae Zamfir Barbă, localnic. Acesta din urmă se declară convins că şeful de post l-a „vânat”, iar altfel nu-şi explică cum de a fost oprit pe un drum agricol, în toiul nopţii.

Nicolae Zamfir Barbă a refuzat să sufle în aparatul etilotest, declarând că acceptă doar să dea probe biologice de sânge, la spital. Legislaţia precizează că etilotestul este indiciu şi nu probă, iar suspectul are dreptul de a nu sufla în aparat, cu condiţia de a merge la spital, pentru probe biologice. 

De cealaltă parte, şeful de post a fost convins că bărbatul este băut, consemnând în raportul de eveniment că acesta emana halenă alcoolică.

Nicolae Zamfir Barbă a fost dus la Spitalul Judeţean Suceava cu scandal.

„Întrucât bărbatul a devenit recalcitrant, a fost încătuşat şi condus la spital, unde i s-au recoltat mostre biologice pentru stabilirea alcoolemiei”, se arăta la vremea respectivă într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

 

Soţia şoferului a încasat amendă de 3.000 de lei

Nicolae Zamfir Barbă consideră că nu el a fost cel agresiv cu şeful de post şi îl acuză pe acesta că a vrut neapărat să-l lase fără permis de conducere.

Cert este că lui Nicolae Zamfir Barbă i s-au recoltat probe biologice în acea zi, iar pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului. Automat, având dosar penal, lui Nicolae Zamfir Barbă i s-a suspendat şi dreptul de a conduce, pe perioada anchetei penale.

Soţia bărbatului, care se afla în maşină în acea noapte, a încasat o amendă de 3.000 de lei pentru împiedicarea poliţistului aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu privind conducerea unei persoane la spital. Amenda a fost dată în baza Legii 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a ordinii şi liniştii publice. 

 

Cu probele de alcoolemie 0, în aşteptarea clasării dosarului penal

Pentru ca ancheta să dureze cât mai puţin, bărbatul din Bosanci a achitat din propriul buzunar probele biologice de sânge, iar rezultatele de peste câteva zile au indicat că nu era băut, ambele probe indicând alcoolemie 0.

Chiar dacă de atunci sunt deja mai bine de două luni de zile, dosarul penal nu a fost încă închis. Nicolae Zamfir Barbă, şofer profesionist, nu are nici acum permis de conducere. „Şeful de post mi-a luat pâinea de la gură pentru că aşa a vrut el. După ce au venit rezultatele 0 a început să tragă de timp, ba că e în concediu, ba că procurorul de caz e în concediu. Sunt foarte supărat şi frustrat, însă peste tot pe unde am fost în audienţe mi se spune să aştept, că dosarul va fi clasat”, a declarat bărbatul.

 

Plângere penală împotriva şefului de post 

La sfârşitul lunii august, acesta a înaintat şi o plângere penală împotriva şefului de post Viorel Nichitoi, pentru infracţiunile de purtare abuzivă şi abuz în serviciu.

Nicolae Zamfir Barbă şi soţia sa, Maria Barbă, cer ca şeful de post să fie trimis în judecată, considerând că dosarul penal şi amenda au fost abuzive. Cei doi susţin chiar că au fost agresaţi de poliţistul Nichitoi şi consideră că sunt victimele unor abuzuri din partea acestuia.

 

Poliţia explică în ce bază a fost întocmit dosarul penal şi cum poate fi clasat

De cealaltă parte, şeful de post pare să aibă de partea sa procedurile penale. Acesta a întocmit dosarul penal în baza indiciilor că şoferul era băut, adică a faptului că emana miros de alcool, dar mai ales a faptului că a refuzat să sufle în etilotest. Codul Penal prevede că dosarul penal se întocmeşte imediat, în baza indiciilor de consum de alcool, adică a rezultatului indicat de etilotest. Aici însă nu a fost vorba de rezultat la etilotest, ci de refuz de a sufla în etilotest.

Comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a declarat că şeful de post de la Bosanci a întocmit dosarul penal conform procedurilor.

„În condiţiile de alcoolemie 0, se va propune clasarea dosarului la procurorul de caz, cel care este în măsură să avizeze clasarea şi închiderea dosarului”, a explicat Epureanu.

Sigur că întrebarea care se pune este când se va întâmpla asta, având în vedere că sunt mai bine de două luni de la întocmirea dosarului penal, iar pentru un şofer profesionist asta înseamnă aproape automat pierderea locului de muncă.

 

Şoferul putea evita tot circul şi problemele dacă sufla în etilotest

Se observă aşadar hilaritatea acestui caz. Practic, omul din Bosanci are dreptate, însă poliţistul are la dispoziţie şase luni de zile pentru ancheta penală.

Nicolae Zamfir Barbă este convins că şeful de post va amâna cât de mult va putea să facă referatul de clasare a dosarului, mai ales după ce Barbă i-a făcut şi el poliţistului plângere penală.

În ceea ce-l priveşte pe bărbat, victimă în acest caz, se pune doar întrebarea de ce nu a suflat în etilotest dacă ştia că nu era băut. În condiţiile în care etilotestul ar fi indicat valoarea 0, acesta nu ar mai fi ajuns la spital, pentru probe biologice, şi nici nu ar mai fi avut dosar penal şi permisul suspendat.

Nicolae Zamfir Barbă îşi va recupera permisul de conducere abia în momentul în care dosarul penal pentru conducere sub influenţa alcoolului va fi clasat de către procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, în baza propunerii făcute de organul de urmărire penală, adică de poliţistul de caz.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un şofer cu alcoolemie 0 are dosar penal şi permisul suspendat pentru consum de alcool de mai bine de două luni.
 Vizualizări articol: 8203 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Un şofer cu alcoolemie 0 are dosar penal şi permisul suspendat pentru consum de alcool de mai bine de două luni4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei