Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 oct 2017 - Anul XXII, nr. 223 (6639)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cine-i opreşte?

Un nou val de „şmecheri” pe şosele: cei care refuză să sufle în etilotest

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu există zi lăsată de la Dumnezeu în care poliţiştii să nu depisteze pe drumurile din judeţ şoferi care s-au urcat la volan după ce au consumat băuturi alcoolice. Unii dintre aceştia sunt şi cauza unor accidente rutiere soldate cu victime, motiv pentru care poliţiştii suceveni încep să acorde o atenţie tot mai mare acestui adevărat fenomen, unul extrem de periculos.

Aşa se face că în decurs de numai două zile au fost testaţi cu aparatul etilotest peste 200 de şoferi, iar în cazurile în care alcoolemia a fost peste limita legală au fost întocmite dosare penale. Mai trebuie spus că între timp a apărut şi o nouă categorie de „şmecheri de şosea”. Este vorba de cei care cel mai probabil au consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan, dar odată prinşi în trafic cu ocaua mică refuză să sufle în etilotest şi să le fie prelevate probe de sânge.

E o strategie care nu-i ajută cu absolut nimic, şi asta pentru că aceste refuzuri se taxează automat cu dosare penale.

Un astfel de caz s-a înregistrat în noaptea de vineri spre sâmbătă, când un echipaj de poliţie a încercat să oprească pe drumul judeţean 178C, la Bilca, un autoturism marca Mercedes. Şoferul a refuzat să tragă pe dreapta, motiv pentru care s-a trecut la urmărirea sa. După aproximativ 1 km, Mercedesul a fost blocat, iar la volan a fost legitimat Ion Ionescu, un bărbat de 42 de ani, din Frătăuţii Vechi.

Bărbatul mirosea a alcool, iar poliţiştii au încercat să-l testeze cu aparatul etilotest, numai că s-au lovit de refuzul şoferului. Acesta nu a fost mai cooperant nici la Spitalul Municipal Rădăuţi, unde, de asemenea, a refuzat să dea probe de sânge pentru stabilirea alcoolemiei.

Nici pe parcursul drumului de la Bilca la Rădăuţi bărbatul nu s-a dovedit foarte cooperant, şi pentru că era violent i s-au pus cătuşele. Şoferul s-a ales cu dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.

 

Copilaş de numai 3 ani, rănit din cauza unui şofer băut

Din păcate, în unele cazuri şoferii care urcă la volan sub influenţa băuturilor alcoolice sunt şi la baza unor accidente rutiere din care au de suferit alte persoane. Un astfel de caz s-a înregistrat vineri, în municipiul Suceava, în zona centrală. Un bărbat de 46 de ani, din Zvoriştea, aflat la volanul unui autoturism marca VW Passat, nu a respectat regulile de circulaţie într-un sens giratoriu şi a lovit un autovehicul marca Dacia Logan, condus de un bărbat de 33 de ani, din Fălticeni.

În urma impactului, fiica de 3 ani a bărbatului din Fălticeni, aflată pe bancheta din spate, în braţele mamei, a suferit răni în urma cărora a fost transportată la Unitatea Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Aici, medicii i-au pus diagnosticul „contuzie coloana cervicală prin accident rutier”.

Şoferii au fost testaţi cu aparatul etilotest, iar tatăl fetiţei a avut valoarea zero. În schimb, şoferul care a provocat accidentul avea 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat.

El s-a ales cu dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de „vătămare corporală din culpă” şi „conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice”.

 

Mergea cu maşina „pe şapte cărări”. Motivul? 1,07 mg/l alcool pur în aerul expirat

Dacă unii şoferi urcă la volan după 1-2 beri şi cred că este firesc, pentru alţii această normalitate se traduce într-o cantitate mult mai mare de alcool. O situaţie care oglindeşte această „normalitate” s-a înregistrat vineri, la orele prânzului, la Voroneţ.

Un echipaj de poliţie rutieră din cadrul Compartimentului Rutier Gura Humorului a fost solicitat de colegii de la siguranţă publică, care se aflau în timpul executării serviciului de patrulare, pentru a efectua testarea cu aparatul etilotest a unui şofer care conducea „pe şapte cărări” un autoturism marca Opel Vectra.

Motivul a fost lesne de înţeles la testarea cu aparatul etilotest, care a indicat un rezultat de 1,07 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul s-a ales cu dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”.

Alte trei persoane s-au ales, de asemenea, cu dosare penale pentru că rezultatul de la etilotest a fost mai mare de 0,40. Este vorba de un bărbat de 64 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, unul de 33 de ani, din Crucea, şi un altul în vârstă de 66 de ani, din Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un nou val de „şmecheri” pe şosele: cei care refuză să sufle în etilotest.
 Vizualizări articol: 4985 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Un nou val de „şmecheri” pe şosele: cei care refuză să sufle în etilotest5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei