Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 sep 2017 - Anul XXII, nr. 220 (6636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Demersuri

Senatorul Daniel Cadariu a iniţiat un proiect de lege pentru preluarea la datoria publică a creditului pentru proiectul „Utilităţi şi mediu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu a iniţiat un proiect de lege pentru preluarea la datoria publică a unei sume de aproape 17,3 milioane de euro. Suma reprezintă partea rămasă de rambursat din creditul pe care Consiliul Judeţean Suceava şi 60 de primării din judeţ l-au contractat, cu garanţia statului, prin Ministerul Finanţelor Publice, pentru finanţarea împrumutului „Suceava - Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Creditul a fost contractat de la Deutsche Bank AG Londra. Daniel Cadariu a spus că în situaţia în care această sumă nu va fi preluată la datoria publică, actualul Guvern va lăsa judeţul Suceava în faliment. „Am procedat la iniţierea acestui proiect de lege după ce am constatat că Guvernul este surd la solicitările Consiliului Judeţean Suceava şi a 60 de primării din judeţ pentru ca Ministerul Finanţelor să preia creditul aferent proiectului <Utilităţi şi mediu la standarde europene> în judeţul Suceava. Odată depus acest proiect fac un apel către reprezentanţii PSD, parlamentari şi membrii Guvernului, care se întâlnesc în aceste zile la Suceviţa, să susţină acest proiect”, a declarat senatorul PNL de Suceava.

El a subliniat faptul că imposibilitatea accesării fondurilor de către primării înseamnă practic blocarea tuturor investiţiilor, dar şi falimentul localităţilor cuprinse în proiect şi al întregului judeţ.

Daniel Cadariu a explicat că actuala guvernare trebuie să dea dovadă de puţină voinţă pentru a se reintra în normalitate, senatorul sucevean adăugând că prin preluarea acestui credit statul va trebui să plătească pentru ceea ce a preluat în urmă cu şapte ani, respectiv toate investiţiile realizate deja prin proiectul „Utilităţi şi mediu”. Cadariu a explicat că suma rămasă de plată nu va însemna un efort bugetar foarte mare, în condiţiile în care anual ar urma să se plătească 1,5 milioane de euro. „Suma rămasă de plată nu înseamnă foarte mult pentru bugetul statului, dar reprezintă o povară imensă pentru primăriile din judeţul Suceava”, a afirmat parlamentarul PNL de Suceava. Potrivit proiectului de lege depus de Daniel Cadariu, rambursarea la scadenţă a ratelor de împrumut şi a dobânzii aferente pentru partea de împrumut preluat se va face de către Ministerul Finanţelor Publice.

 

Daniel Cadariu atrage atenţia că cele 60 de localităţi din judeţul Suceava riscă să ajungă în blocaj financiar şi administrativ

În expunerea de motive prezentată pentru susţinerea proiectului, senatorul liberal arată că în judeţul Suceava există în acest moment o situaţie excepţională. Daniel Cadariu a spus că 60 de localităţi asociate au contractat în anul 2004 un împrumut extern în valoare de 27.220.436 de euro, cu o perioadă de graţie de cinci ani, în vederea construirii a 232,75 de km de conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune, împrumutul fiind garantat de statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice.

„Este de precizat că acest lucru era împotriva prevederilor legale întrucât conductele de transport gaze naturale de înaltă presiune reprezentau monopol de stat, construcţia şi exploatarea lor fiind în sarcina exclusivă a Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaş, în calitate de reprezentant exclusiv al statului”, a afirmat Cadariu. El a mai spus că împrumutul este garantat de cele 60 de localităţi cu veniturile proprii, asupra cărora s-a instituit ipotecă. Senatorul PNL a adăugat că până în anul 2007 s-au construit 101,4 km de conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune, care în anul 2010 au fost predate cu titlu gratuit Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaş. ”Suma cheltuită pentru construcţia celor 101,4 km de conducte a fost de 11.473.892 de euro. Din diferenţa de 15.746.544 de euro rămaşi s-au achitat către finanţator, începând cu anul 2010, 7.193.319 euro cu titlu de rate rambursate şi 8.553.224 de euro cu titlu de dobânzi.

Astfel, la sfârşitul anului 2017 cele 60 de unităţi administrativ-teritoriale asociate din judeţul Suceava mai au de plată către bancă, până în anul 2030, rate şi dobânzi aferente sumei de 17.261.739,95 de euro”, a declarat senatorul liberal. El a mai atras atenţia că cele 60 de localităţi din judeţul Suceava riscă să ajungă în blocaj financiar şi administrativ, oricând în următorii 13 ani, deoarece sunt în situaţia în care au de achitat rate şi dobânzi aferente sumei rămase de plată până la rambursarea integrală a creditului, investiţiile realizate din credit sunt în fapt în proprietatea statului român, iar datoriile afectează gradul de îndatorare a localităţilor, care nu se mai pot împrumuta în vederea asigurării cofinanţărilor necesare pentru realizarea investiţiilor prezente şi viitoare. Cadariu a mai precizat că primăriile rămân şi fără posibilitatea achitării salariilor angajaţilor, mărite de curând conform prevederilor noii legi a salarizării.

„Împrumutul contractat de Consiliul Judeţean Suceava în asociere cu un număr de 60 unităţi administrativ-teritoriale este un credit extern garantat de statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice. Drept urmare este luat deja în calcul la stabilirea deficitului bugetului de stat”, susţine senatorul Daniel Cadariu. El a afirmat că proiectul de lege pe care l-a iniţiat, privind preluarea la datoria publică a sumei de 17.261.739,95 de euro, poate fi transformată în lege fără a afecta suplimentar deficitul bugetar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatorul Daniel Cadariu a iniţiat un proiect de lege pentru preluarea la datoria publică a creditului pentru proiectul „Utilităţi şi mediu”.
 Vizualizări articol: 1314 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatorul Daniel Cadariu a iniţiat un proiect de lege pentru preluarea la datoria publică a creditului pentru proiectul „Utilităţi şi mediu”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei