Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 sep 2017 - Anul XXII, nr. 220 (6636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Regrete imense

Paraschiv „Lili” Burcea, fost membru al Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, va fi condus astăzi pe ultimul drum

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Paraschiv „Lili” Burcea, fost membru al Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Suceava, instrumentist desăvârşit, ţambalul fiindu-i prieten drag întreaga viaţă, va fi condus astăzi, 28 septembrie, pe ultimul drum. A părăsit această lume la doar 62 de ani, după o lungă suferinţă, lăsând un mare gol în inimile celor care l-au cunoscut. Înmormântarea va avea loc astăzi, începând cu ora 12:00, sicriul cu corpul neînsufleţit fiind depus la Casa mortuară de lângă Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. 

„Lili” Burcea a fost căsătorit cu Gabriela, la rândul ei membră a Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Suceava, şi au împreună un fiu, Sebi Burcea, student la conservator, care este şi el îndrăgostit de ţambal. „Sebastian Burcea trebuie să continue să cânte la ţambal româneşte, ţigăneşte şi evreieşte, aşa cum numai tatăl lui o făcea”, este îndemnul artistului Simion Bogdan-Mihai. Acesta a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: „Un gol imens în sufletele noastre. Odihnească-se în pace Paraschiv <Lili> Burcea, unul dintre cei mai importanţi ţambalişti din întreaga Moldovă de Sus”. Simion Bogdan-Mihai a completat că Paraschiv „Lili” Burcea a fost „singurul ţambalist din România care a participat la concertele <Muzica pierdută a evreilor din Moldova de Sus>”, concerte coordonate de Simion Bogdan-Mihai.

Am aflat de la Simion Bogdan-Mihai că „Paraschiv a învăţat ţambalul în familie şi de la un vecin frizer, un veritabil <Figaro>, lăutar îndrăgit de toată suflarea satului. Părinţii l-au împins de timpuriu la oraş, spre şcoli de <muzică serioasă>. Devenind un foarte bun ţambalist, dar cântând şi la pian, Paraschiv Burcea a fost ispitit să se consacre definitiv muzicii academice. Dorinţa de a rămâne fidel satului a fost însă mai puternică. Aş dori să omagiez pe această cale munca migăloasă şi inspirată a celui căruia i-o datorăm: ţambalistul Paraschiv Burcea, intelectual şi lăutar totodată - o combinaţie aproape imposibilă în lumea de azi”, a completat artistul Simion Bogdan-Mihai. Naistul Ovidiu Şvarţ, împreună cu care Paraschiv „Lili” Burcea a mers în diverse turnee, a spus: „Muzica suceveană şi nu numai este în doliu. A plecat către ceruri un muzicant care provine dintr-o familie care de câteva zeci de ani scrie cu litere de aur în cartea de istorie a muzicii sucevene, o familie care a introdus şi adaptat ţambalul în Bucovina. Dumnezeu să-l odihnească şi noi să-i cinstim memoria!”.

 

„Pe pământ s-a stins o lumină. Respect! Respect şi aplauze, drag coleg!”

Colectivul Centrului Cultural Bucovina regretă pierderea celui ce a fost Paraschiv „Lili” Burcea: „Vine o vreme când timpul înseamnă doar amintiri. Vine o vreme când amintirile dor şi durerea se amestecă şi se risipeşte printre frunzele toamnei. Pentru noi a venit vremea să ne luăm rămas bun de la artistul instrumentist Paraschiv Burcea. Născut sub semnul zodiacal al ţambalului, a preţuit nespus de mult muzica şi a dăruit-o la rândul său nouă tuturor. Un artist de excepţie, la fel ca şi cântecul său. Un artist care şi-a tivit partiturile muzicale cu zâmbetu-i inconfundabil şi dragoste nepreţuită pentru familia lui minunată.

E toamnă şi frunzele se desprind ca nişte bănuţi de aur, aşa cum s-a desprins şi sufletul lui, lăsând în iureşul timpului amintirea celui ce a slujit folclorul românesc în cadrul Ansamblului Artistic <Ciprian Porumbescu> – o viaţă. O viaţă dedicată cântecului. Îţi mulţumim, Lili Burcea, şi îţi dăruim acum la despărţire o potecă infinită de crizanteme, sperând să putem şterge cu parfumul lor lacrimile fiului tău şi ale iubitei tale soţii, Gabriela. Pe pământ s-a stins o lumină. Respect! Respect şi aplauze, drag coleg!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Paraschiv „Lili” Burcea, fost membru al Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, va fi condus astăzi pe ultimul drum.
 Vizualizări articol: 5596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Paraschiv „Lili” Burcea, fost membru al Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, va fi condus astăzi pe ultimul drum5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei