Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 sep 2017 - Anul XXII, nr. 220 (6636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Viaţă ratată

Ioan Beşa, un criminal feroce provenit dintr-o familie prosperă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Criminalul poliţistului Sorin Vezeteu, care s-a sinucis marţi după-amiază într-o celulă din Penitenciarul Botoşani, provenea dintr-o familie respectabilă şi cu o situaţie financiară bună din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, locuit în  mare majoritate de romi.

Ioan Beşa, tânărul care, la numai 23 de ani, a îngrozit o ţară întreagă prin fapta sa şi care a dat o ultimă „reprezentaţie” acum două zile, când s-a spânzurat tot cu multă înverşunare, era departe de imaginea de hoinar pe care şi-a creat-o locuind într-o maşină, lângă Gara Burdujeni, înainte de a comite omorul din 20 iulie de pe peronul Gării din Burdujeni. Tatăl lui Ioan Beşa era inginer şi a murit cu câţiva ani în urmă, în timp ce mama sa este proprietara unui  magazin în Mironu, cu o situaţie financiară mult peste media celor din sat.

 

Beşa a murit la câteva zile după ce sora acestuia s-a căsătorit

Trupul lui Beşa a fost ridicat ieri de la Botoşani de mama sinucigaşului, Melania Beşa. Femeia îşi va îngropa fiul la câteva zile după ce a petrecut la nunta fiicei sale, la finele săptămânii trecute.

Vecinii au povestit că Melania Beşa a făcut tot ce a fost posibil pentru a le oferi un drum în viaţă celor doi fii ai săi, dându-i pe ambii la liceu în Gura Humorului, ceea ce îşi permit foarte puţine familii din Mironu.

 

Doi fraţi, ambii cu mari probleme penale

Din păcate, atât Ioan Beşa, cât şi fratele său mai mare, Alexandru, au ales drumuri greşite în viaţă. Ioan Beşa a renunţat la şcoală şi a plecat în Spania, unde avea să fie închis pentru fapte cu violenţă. Fratele său, Alexandru, a fost condamnat definitiv în România la 2 ani şi 4 luni de închisoare, după o faptă de ultraj asupra a cinci poliţişti şi după ce şi-a agresat inclusiv mama. În cazul ambilor, consumul de droguri, în perioada liceului, este văzut drept cauza violenţelor pe care le-au comis.

Lucia Codrean, vecină cu familia Beşa, a povestit că Ioan Beşa era plecat de ani buni de acasă şi că l-a văzut o singură dată, când a venit să aprindă o lumânare la mormântul tatălui său.

„Era un băiat tânăr, avea viaţa înainte, trebuia să o asculte pe mamă-sa, că avea o situaţie bună acasă, nu să stea să doarmă în  maşină şi să-şi spele hainele în maşină. Păcat... poliţistul era tânăr, nevasta lui a rămas cu doi copii de crescut, e greu.... a murit şi el tânăr şi poliţistul la fel”, a spus Lucia Codrean.

Localnicii din Mironu cred că Beşa s-a sinucis când a realizat că ar putea sta toată viaţa după gratii.

 

Personalul Penitenciarului a sesizat târziu că Beşa s-a spânzurat

Revenind la sinuciderea lui Beşa, acesta se afla singur într-o celulă, în perioada de carantină, şi şi-a confecţionat o funie improvizată, din mai multe bucăţi de material, provenite de la haine. Foarte hotărât să moară, Beşa şi-a legat funia de picioare şi de gât, în poziţia pe burtă, şi a tras de picioare până s-a asfixiat. Multă înverşunare aşadar şi în cazul sinuciderii sale. 

Decesul s-a produs cu aproximativ două ore înainte ca un echipaj de Ambulanţă să fie chemat la faţa locului.

Doctorul Petre Rădăuceanu, şeful UPU-SMURD Botoşani, le-a declarat ziariştilor din Botoşani că echipajul deplasat la faţa locului în jurul orei 19.15 a constatat că pacientul era spânzurat de mai mult timp, prezenta lividităţi cadaverice şi rigiditate şi nu avea indicaţii de manevre de resuscitate, din cauza timpului mare trecut de la spânzurare.

Această întârziere se explică prin faptul că descoperirea s-a făcut târziu, la rondul dintre două schimburi. În Penitenciarul Botoşani sunt foarte mulţi deţinuţi, astfel că aceştia nu pot fi monitorizaţi tot timpul.  

 

„Cred că a intervenit justiţia divină şi s-a aplicat legea talionului”

Poliţistul criminalist sucevean Bogdan Bănică, în calitatea sa de fost coleg al poliţistului ucis, dar şi de vicepreşedinte al Sindicatului de Poliţie „Diamantul”, a declarat că nu poate să aibă vreun sentiment de părere de rău faţă de soarta lui Beşa.

„Din punctul meu de vedere cred că a intervenit justiţia divină şi s-a aplicat legea talionului. Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte. Până la urmă s-a sinucis un criminal, criminalul colegului nostru. Să îmi pare rău? Lui i-a fost milă când a ucis un om nevinovat? I-a fost milă de copiii minori care au rămas fără tată? Eu nu îl judec pe Beşa, fiecare om are dreptul să moară”, a spus Bogdan Bănică.

„Suferinţa cea mai mare rămâne a familiei colegului nostru, dar sunt oarecum împăcat sufleteşte că s-a făcut într-o anumită măsură dreptate”, a mai spus sindicalistul din poliţie.

Condiţiile în care a murit Ioan Beşa în Penitenciarul Botoşani sunt anchetate în cadrul unui dosar penal deschis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

 

Un criminal feroce

Ioan Beşa era trimis în judecată pentru infracţiunea de ultraj cu referire la omor calificat. Asta înseamnă, conform Codului Penal românesc, o sporire cu încă jumătate a pedepsei maxime de 25 de ani de închisoare, adică 37 de ani şi jumătate de închisoare. Pentru infracţiunea comisă, Beşa putea însă să fie condamnat şi la detenţie pe viaţă.

Ioan Beşa l-a ucis cu peste 40 de lovituri de cuţit pe poliţistul Sorin Vezeteu în seara zilei de 20 iulie, pe peronul Gării din Burdujeni. Beşa l-a atacat mişeleşte pe poliţist, din spate, înjunghiindu-l în zona cervicală şi aplicându-i ulterior foarte multe lovituri, inclusiv după ce poliţistul în vârstă de 38 de ani a căzut la pământ. Beşa a declarat ulterior că a vrut să se răzbune pe un poliţist pentru că a fost închis în Spania. Practic, Sorin Vezeteu ar fi fost ucis pentru că purta uniforma de poliţist, iar orice alt coleg putea fi în locul său.     

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ioan Beşa, un criminal feroce provenit dintr-o familie prosperă.
 Vizualizări articol: 12905 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Ioan Beşa, un criminal feroce provenit dintr-o familie prosperă4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei