Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 sep 2017 - Anul XXII, nr. 219 (6635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Poziţie

Senatorul PSD Ioan Stan critică ”ucrainizarea forţată" a etnicilor români din Ucraina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PSD de Suceava Ioan Stan a luat poziţie faţă de noua lege a educaţiei din Ucraina care îngrădeşte dreptul minorităţii româneşti la învăţământul în limba maternă, arătând că aceasta încalcă prevederile internaţionale referitoare la protecţia minorităţilor naţionale. ”În anul 1998 a intrat în vigoare un document al Consiliului Europei, ratificat deja de România prin Legea nr.33 din 29 aprilie 1995. Vorbim despre Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, în textul căreia se fac referiri fără dubiu şi asupra dreptului la învăţătură în limba maternă. Anul 1992 marchează înfiinţarea Înaltului Comisariat pentru Minorităţile Naţionale al O.S.C.E, printre atribuţiile căruia se numără şi funcţia preventivă de protejare a intereselor minorităţilor naţionale prin identificarea timpurie a tensiunilor şi conflictelor care ar putea aduce atingere păcii şi securităţii în cadrul O.S.C.E. Acesta este cadrul internaţional de reglementare a  drepturilor minorităţilor, recunoscute şi protejate de Comunitatea Europeană, cadru din care proiectul ucrainean al legii educaţiei, aflat în stadiul de promulgare la preşedinţie, scoate brutal Ucraina. Afirm acest lucru pentru că în art.7 al acestei legi este prevăzut ca sistemul de educaţie din Ucraina să se desfăşoare doar în limba ucraineană. Temporar, sistemul de învăţământ în limba română sau în limba altor minorităţi se va păstra doar în clasele primare. Va fi păstrată doar predarea limbii române la clasele medii, nu şi predarea altor materii în limba română”, a explicat Stan. El a arătat că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina poate fi catalogat drept fenomen de ”ucrainizare forţată” a minorităţilor. ”Și nu noi, ci comunitatea românească din Ucraina se întreabă dacă votul din Rada Supremă, la care deputaţii etnici români nu au participat în semn de protest, este <un semn de mulţumire> din partea Kievului pentru sprijinul acordat de Bucureşti Ucrainei”, a adăugat parlamentarul social-democrat.

 

”Este absolut necesar să solicităm sprijinul şi intervenţia Înaltului Comisar pentru Minorităţile Naţionale al OSCE în ideea împiedicării promulgării acestei legi”

Ioan Stan a subliniat că etnicii români din Ucraina s-au adresat într-o scrisoare deschisă Înaltului Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Lamberto Zannier, solicitând ajutor în problema îngrădirii dreptului minorităţii româneşti de a studia în limba română, precum şi preşedintelui Klauss Johannis, solicitându-i să intervină pentru respectarea angajamentelor stabilite prin tratatul de bază încheiat între Ucraina şi România faţă de comunitatea românească. ”Personal salut şi sprijin iniţiativele guvernamentale şi parlamentare motivate de această gravă încălcare a dreptului minorităţilor naţionale la învăţământ în limba maternă. Sunt profund preocupat de iniţiativa parlamentară de a deplasa o misiune în Ucraina cu acest scop. Aştept cu maxim interes rezultatele demersurilor iniţiate pe această temă. Dar trebuie să recunosc, în acelaşi timp, că le aştept cu o strângere de inimă determinată de importanţa mandatului şi marcat profund de ceea ce liderii asociaţiilor pentru cultura românească au declarat în Apelul trimis preşedintelui Poroşenko, şi anume că noua lege a educaţiei va determina asimilarea lingvistică a minorităţilor naţionale”, a spus Stan. El a menţionat că judeţul Suceava ”este un pământ binecuvântat de Dumnezeu cu frumuseţi şi bogăţii printre care înţelepciunea oamenilor stă la loc de frunte”, iar această înţelepciune a îngăduit traiul românilor alături de ucraineni, lipoveni, polonezi în bună pace şi înţelegere încă din vremuri străvechi. ”Cred deci că este în firea lucrurilor să dorim acelaşi mod de viaţă românilor de peste hotarele ţării! Este în firea lucrurilor să cerem respectarea prevederilor Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale! Este absolut necesar să solicităm sprijinul şi intervenţia Înaltului Comisar pentru Minorităţile Naţionale al OSCE în ideea împiedicării promulgării acestei legi. Cred, cu toată convingerea, că Parlamentul României trebuie să-şi facă auzită vocea pe plan internaţional în această cauză. Este de asemenea motivul care ar trebui să şteargă disensiunile dintre noi şi să ne unească întru salvgardarea dreptului românilor de a-şi vorbi graiul strămoşesc oriunde s-ar afla în lume”, a conchis senatorul PSD Ioan Stan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatorul PSD Ioan Stan critică ”ucrainizarea forţată" a etnicilor români din Ucraina.
 Vizualizări articol: 1211 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Senatorul PSD Ioan Stan critică ”ucrainizarea forţată" a etnicilor români din Ucraina5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei