Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 sep 2017 - Anul XXII, nr. 219 (6635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Exerciţiu ISU

Mare desfăşurare de forţe pentru simularea unui cutremur urmat de incendiu, la Spitalul Judeţean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O adevărată desfăşurare de forţe a fost pusă în mişcare marţi dimineaţă, în cadrul unui exerciţiu de salvare care a avut loc în zona aripii noi a Spitalului Judeţean Suceava. Scenariul acţiunii a presupus intervenţia în cazul producerii unui cutremur de pământ, resimţit puternic în municipiul Suceava, care a afectat în mod dramatic clădirea spitalului. Sirenele de alarmare au anunţat în jurul orei 10.00 producerea dezastrului natural, pompierii militari suceveni fiind anunţaţi în Dispeceratul comun ISU-SAJ, prin numărul unic 112, despre faptul că la spital seismul s-a resimţit puternic şi s-a soldat cu victime multiple în rândul pacienţilor, al personalului medical şi al clădirii.

Cutremurul a afectat în principal aripa nou construită a spitalului, astfel că în interior s-au prăbuşit mai multe elemente de construcţie ale clădirii şi a izbucnit un incendiu. Scenariul de intervenţie a presupus salvarea mai multor persoane blocate în interior, dar şi pe acoperişul clădirii spitalului.

 

Operaţiunea de salvare a presupus o adevărată desfăşurare de forţe

Operaţiunea de salvare a fost declanşată imediat după producerea dezastrului, prin punerea în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie la nivelul judeţului Suceava şi a Planului Alb la obiectiv. În scurt timp la faţa locului au ajuns echipele de intervenţie şi întreg arsenalul de autospeciale de intervenţie. În apropierea clădirii spitalului au fost instalate două posturi medicale avansate, amenajate în corturi de campanie, şi a început salvarea efectivă a răniţilor din clădirea afectată. Cei care au condus intervenţia au pus în aplicare mai multe moduri de a acţiona pentru salvarea răniţilor surprinşi în clădire, între care evacuarea cu ajutorul echipelor de salvare intrate în clădire sau cea folosind autoscările de pe maşinile de intervenţie. Pe lângă aceste moduri de acţiune în sprijinul victimelor, au mai fost folosite evacuarea acestora în tiroliană de pe acoperişul spitalului, precum şi evacuarea răniţilor cu ajutorul unui elicopter de pe acelaşi acoperiş.

În timpul intervenţiei s-au înregistrat 38 de victime, din care două decedate. Au fost folosite 16 autospeciale cu apă şi de primă intervenţie, inclusiv echipajul chinologic de căutare, două autoscări, o autospecială de intervenţii la accidente colective şi calamităţi, cinci ambulanţe, o ambulanţă pentru victime multiple, echipajul Salvamont Suceava, precum şi un elicopter de intervenţie de la Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi. Un apel la 112 anunţa în timpul acţiunii de salvare o urgenţă legată de creşterea peste limitele admise a nivelului de radioactivitate în Laboratorul Radiologic al spitalului, unde este amplasat computerul tomograf, pericolul fiind eliminat de intervenţia echipajului de pe autospeciala care acţionează în condiţii de radioactivitate.

 

În urma modului în care s-a acţionat, exerciţiul de simulare şi-a atins scopul

În urma evaluărilor făcute de autorităţi la finalul exerciţiului, s-a apreciat că modul de lucru al participanţilor a dus la atingerea obiectivelor propuse de organizatori. Prefectul Mirela Adomnicăi a apreciat că ”exerciţiul tactic de astăzi (n.r. ieri) s-a încheiat cu succes, întrucât ne-am atins în primul rând scopul, în sensul în care am testat capacitatea de coordonare şi intervenţie a tuturor structurilor operative. Prin intermediul presei populaţia va conştientiza posibilitatea reală de a se întâmpla asemenea situaţii şi modul în care ar trebui să intervină. Apreciem modul în care a fost organizat exerciţiul, la care, în afară de structurile operative cu atribuţii directe, au contribuit şi voluntari.” 

Inspectorul-şef al ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, a concluzionat despre acţiune: ”Au fost mobilizate la faţa locului mai mult de 30 de echipaje şi mai mult de 250 de oameni, atât pe post de intervenţie, cât şi oameni care au jucat rolul victimelor din acest spital. Aţi văzut aici în desfăşurarea de forţe o tehnică care în acest moment este vârf de gamă, mă refer la acest Modul Multi-Risc, care a fost de curând achiziţionat de ISU Suceava. Elementul de noutate la acest modul este dat de faptul că aducem în acelaşi container echipamente cu care putem acţiona la diferite tipuri de riscuri, atât la cutremure, cum a fost intervenţia de astăzi, cât şi la alte tipuri de intervenţii.”

Medicul Liviu Cârlan, şeful Unităţii de Primire Urgenţe a spitalului, ne-a declarat:”Noi fiind şi gazdă a organizării acestui exerciţiu tactic, ne declarăm mulţumiţi. La nivelul spitalului am declanşat Planul Alb, codul de rutină, deoarece a fost o simulare cu până la 50 de victime. Toţi factorii decidenţi au răspuns prompt şi foarte eficient.”

Aşadar, un exerciţiu reuşit, o experienţă câştigată în privinţa conlucrării structurilor în cazul unor calamităţi naturale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mare desfăşurare de forţe pentru simularea unui cutremur urmat de incendiu, la Spitalul Judeţean.
 Vizualizări articol: 1621 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mare desfăşurare de forţe pentru simularea unui cutremur urmat de incendiu, la Spitalul Judeţean0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei