Șase persoane s-au prezentat, sâmbătă și duminică, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, cu intoxicații provocate de consumul de ciuperci, iar pentru patru dintre acestea medicii au decis internarea. Sâmbătă seara, în jurul orei 23.00, o femeie de 45 de ani, un băiat de 11 ani și o fată de 14 ani, din Mitocu Dragomirnei, s-au prezentat în UPU cu simptome de intoxicație, consecutive consumului de ciuperci. Atât copiii, cât și femeia au fost internați în spital pentru tratament și supraveghere.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mihai Ardeleanu, a declarat, ieri, că primii trei pacienți au venit la spital cu sindrom colinergic, respectiv transpirație abundentă, salivație abundentă și vărsături, cu stare generală intens alterată. ”Cei doi copii cu vârste de 11 și 14 ani au fost internați în secția Pediatrie – ATI pentru a fi echilibrați hemodinamic, iar persoana adultă a fost internată în secția Medicală”, a declarat medicul.
Dr. Ardeleanu a spus că starea celor doi copii s-a ameliorat, dar ei rămân în continuare sub supraveghere medicală.
Duminică după-amiază, alte trei persoane au ajuns la UPU cu simptome asemănătoare, dar una singură, o fetiță de 9 ani, din Rogojești, a necesitat internare.
Potrivit purtătorului de cuvânt, fetița a fost internată pentru îngrijiri medicale în secția Pediatrie, cu o formă mai ușoară a bolii.
Specialiștii avertizează că în România sunt circa 50 de specii de ciuperci otrăvitoare, iar numărul acestora este în creștere din cauza mutațiilor genetice. Acest fenomen îi pune în dificultate și pe cunoscători.
În funcție de tipul de ciuperci toxice consumate, simptomele intoxicației apar după perioadă de incubație scurtă, în minimum 15 minute și maximum 3 ore de la consumul ciupercilor, ori după o incubație lungă, la cel puțin 12 ore de la consum. Simptomele în cazul incubației scurte sunt scăderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburări nervoase, salivație abundentă, lăcrimare, pupilă micșorată, dureri abdominale, scăderea frecvenței cardiace, tegumente umede.
În cazul incubației lungi, semnele intoxicației se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie apare coma și apoi decesul. Marea majoritate a intoxicațiilor cu ciupercile care dau această categorie de simptome sunt mortale, iar măsurile terapeutice nu dau rezultate.
Cum se manifestă intoxicația cu diferite tipuri de ciuperci
De exemplu, genurile Paxillus (burete porcesc), Agaricus xanthodermus, Agaricus placomyces (ciuperca albă), Entoloma (ciuperca pieptănușului), Boletus (hrib țigănesc), Hebeloma (ciuperca plângătoare), Russula (vinețica), Lactarius (unii râșcovi sau iuțari) provoacă intoxicații cu debut rapid, cu greață, vomă, diaree, dezechilibrele hidroelectrolitice.
Ciupercile neurotoxice din genul Clitocybes (pâlnioara de fildeș), Incybes (burete cărămiziu), Mycena (bonețica măslinie) produc greață, vomă, salivație abundentă, lăcrimare, micșorarea pupilei, scăderea ritmului cardiac, scăderea tensiunii arteriale, bronhospasm, frisoane, inconștiență, convulsii. Simptomele se instalează rapid, într-o oră jumătate, două.
CiupercileAmanita pantherina, Amanita muscaria, Amanita regalis (muscarița) produc anxietate, euforie, confuzie, delir, halucinații, tulburări de vedere, greață, vomă, contracții musculare locale, convulsii, alterarea conștienței, dilatarea pupilei.
Cele din genurile Psilocybes, Panaeolus (oul pestriț), Gymnopilus (ghebe de stejar) provoacă dezorientare, halucinații, euforie, anxietate, agitație, delir, vertij, dureri de cap, incapacitate de coordonare a mișcărilor, convulsii, creșterea ritmului cardiac, dilatarea pupilei, gura uscată, greață, vomă.
Simptomele se instalează la 30-60 de minute de la consum și durează 4-6 ore sau mai mult.
Toxinele unor ciuperci din genul Amanita, Galerina, Orellanina și Gyromitrină produc leziuni la nivel celular, care se manifestă prin gastroenterită intensă și prelungită, deshidratare, preșoc, oligurie, hipoglicemie, acidoza metabolică, insuficiență hepatică acută (după 2-3 zile de la consum), insuficiența renală acută, uremie (la 3-14 zile de la consum).
Primul ajutor în cazul intoxicației cu ciuperci vizează internarea de urgență pentru ameliorarea dezechilibrelor biologice grave, care periclitează viața celui otrăvit. În ceea ce privește prevenirea intoxicațiilor, cea mai simplă metodă este de a consuma doar ciuperci cultivate, comercializate autorizat, proaspete sau conservate.