Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 sep 2017 - Anul XXII, nr. 218 (6634)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Atenţie!

Trei copii şi un adult, internaţi în Spitalul de Urgenţă Suceava după ce s-au intoxicat cu ciuperci

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şase persoane s-au prezentat, sâmbătă şi duminică, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, cu intoxicaţii provocate de consumul de ciuperci, iar pentru patru dintre acestea medicii au decis internarea. Sâmbătă seara, în jurul orei 23.00, o femeie de 45 de ani, un băiat de 11 ani şi o fată de 14 ani, din Mitocu Dragomirnei, s-au prezentat în UPU cu simptome de intoxicaţie, consecutive consumului de ciuperci. Atât copiii, cât şi femeia au fost internaţi în spital pentru tratament şi supraveghere.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mihai Ardeleanu, a declarat, ieri, că primii trei pacienţi au venit la spital cu sindrom colinergic, respectiv transpiraţie abundentă, salivaţie abundentă şi vărsături, cu stare generală intens alterată. ”Cei doi copii cu vârste de 11 şi 14 ani au fost internaţi în secţia Pediatrie – ATI pentru a fi echilibraţi hemodinamic, iar persoana adultă a fost internată în secţia Medicală”, a declarat medicul.

Dr. Ardeleanu a spus că starea celor doi copii s-a ameliorat, dar ei rămân în continuare sub supraveghere medicală.

Duminică după-amiază, alte trei persoane au ajuns la UPU cu simptome asemănătoare, dar una singură, o fetiţă de 9 ani, din Rogojeşti, a necesitat internare.

Potrivit purtătorului de cuvânt, fetița a fost internată pentru îngrijiri medicale în secţia  Pediatrie, cu o formă mai uşoară a bolii. 

Specialiştii avertizează că în România sunt circa 50 de specii de ciuperci otrăvitoare, iar numărul acestora este în creştere din cauza mutaţiilor genetice. Acest fenomen îi pune în dificultate şi pe cunoscători.

În funcţie de tipul de ciuperci toxice consumate, simptomele intoxicaţiei apar după perioadă de incubaţie scurtă, în minimum 15 minute şi maximum 3 ore de la consumul ciupercilor, ori după o incubaţie lungă, la cel puţin 12 ore de la consum. Simptomele în cazul incubaţiei scurte sunt scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, pupilă micşorată, dureri abdominale, scăderea frecvenţei cardiace, tegumente umede.

În cazul incubaţiei lungi, semnele intoxicaţiei se manifestă prin greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie apare coma şi apoi decesul. Marea majoritate a intoxicaţiilor cu ciupercile care dau această categorie de simptome sunt mortale, iar măsurile terapeutice nu dau rezultate.

 

Cum se manifestă intoxicaţia cu diferite tipuri de ciuperci

De exemplu, genurile Paxillus (burete porcesc), Agaricus xanthodermus, Agaricus placomyces (ciuperca albă), Entoloma (ciuperca pieptănuşului), Boletus (hrib ţigănesc), Hebeloma (ciuperca plângătoare), Russula (vineţica), Lactarius (unii râşcovi sau iuţari) provoacă intoxicaţii cu debut rapid, cu greaţă, vomă, diaree, dezechilibrele hidroelectrolitice.

Ciupercile neurotoxice din genul Clitocybes (pâlnioara de fildeş), Incybes (burete cărămiziu), Mycena (boneţica măslinie) produc greaţă, vomă, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, scăderea ritmului cardiac, scăderea tensiunii arteriale, bronhospasm, frisoane, inconştienţă, convulsii. Simptomele se instalează rapid, într-o oră jumătate, două.

CiupercileAmanita pantherina, Amanita muscaria, Amanita regalis (muscariţa) produc anxietate, euforie, confuzie, delir, halucinaţii, tulburări de vedere, greaţă, vomă, contracţii musculare locale, convulsii, alterarea conştienţei, dilatarea pupilei.

Cele din genurile Psilocybes, Panaeolus (oul pestriţ), Gymnopilus (ghebe de stejar) provoacă dezorientare, halucinaţii, euforie, anxietate, agitaţie, delir, vertij, dureri de cap, incapacitate de coordonare a mişcărilor, convulsii, creşterea ritmului cardiac, dilatarea pupilei, gura uscată, greaţă, vomă.

Simptomele se instalează la 30-60 de minute de la consum şi durează 4-6 ore sau mai mult.

Toxinele unor ciuperci din genul Amanita, Galerina, Orellanina şi Gyromitrină produc leziuni la nivel celular, care se manifestă prin gastroenterită intensă şi prelungită, deshidratare, preşoc, oligurie, hipoglicemie, acidoza metabolică, insuficienţă hepatică acută (după 2-3 zile de la consum), insuficienţa renală acută, uremie (la 3-14 zile de la consum).

Primul ajutor în cazul intoxicaţiei cu ciuperci vizează internarea de urgenţă pentru ameliorarea dezechilibrelor biologice grave, care periclitează viaţa celui otrăvit. În ceea ce priveşte prevenirea intoxicaţiilor, cea mai simplă metodă este de a consuma doar ciuperci cultivate, comercializate autorizat, proaspete sau conservate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei copii şi un adult, internaţi în Spitalul de Urgenţă Suceava după ce s-au intoxicat cu ciuperci.
 Vizualizări articol: 2354 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Trei copii şi un adult, internaţi în Spitalul de Urgenţă Suceava după ce s-au intoxicat cu ciuperci4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei