În sfârșit

Spitalele actualizează protocoalele de transfer al pacienților la Spitalul de Urgență Suceava, expirate din 2006



Directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu
Directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu

Toate unitățile sanitare din județul Suceava vor încheia, până în data de 15 octombrie, un acord de colaborare cu Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, în vederea transferului pacientului aflat în stare critică și non-critică. Directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, că în cadrul unei întâlniri la care au participat managerii spitalelor din județ, prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății dr. Tiberius Brădățan, șeful Inspectoratului de Urgență Suceava, gen. de brigadă Ion Burlui, președintele director al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Victor Cristi Bleorțu, și managerul Serviciului Județean de Ambulanță, dr. Alexandru Lăzăreanu, la sfârșitul săptămânii trecute, a reieșit necesitatea actualizării acestor protocoale, încheiate în anul 2006. ”Discuțiile au urmărit eficientizarea utilizării resurselor umane și materiale, îmbunătățirea modului în care se efectuează transferurile pacienților între unitățile sanitare din județ sau spre centrele universitare, respectarea și actualizarea protocoalelor dintre furnizorii de asistență medicală și respectarea legislației din domeniul urgențelor medicale. Până în 15 octombrie vom trimite tuturor spitalelor modelul de protocol. Acesta este prevăzut de legislație, dar vrem să-l adaptăm la condițiile specifice din județul Suceava. Toate spitalele din județ urmează să negocieze cu Spitalul Județean de Urgență condițiile de transfer. Până la finalul lunii octombrie, protocoalele vor fi semnate și transmise către DSP Suceava”, a declarat dr. Zorescu.
În protocoalele de transfer sunt prevăzute toate acțiunile care trebuie efectuate la un transfer de pacienți între spitale, de la cine anunță necesitatea transferului, până la modul în care sunt pregătite secțiile care trebuie să intervină în investigarea și tratamentul pacientului transferat.
De exemplu, în cazul pacienților considerați netransportabili din cauza stării lor clinice, dar al căror transfer către o altă unitate sanitară reprezintă unica șansă de salvare a vieții lor, decizia asupra efectuării transferului se ia de către medicii din spitalul în care se află pacientul la momentul respectiv, de comun acord cu medicii din spitalul la care urmează a fi trimis pacientul și cu serviciul care urmează să efectueze transferul.
În astfel de situații, medicul sau medicii care decid transferul în beneficiul pacientului explică situația și riscurile acestui transfer familiei, care își va da acordul. ”În lipsa familiei, aceasta va fi reprezentată de medicii din spitalul în care se află pacientul”, se stipulează în modelul de protocol.
În cazul pacienților critici care necesită intervenție de urgență cu scopul salvării vieții la un spital județean sau regional, medicul din spitalul care solicită transferul are dreptul de a solicita echipajul aerian de salvare sau, după caz, un echipaj mobil de terapie intensivă, un echipaj de transfer neonatal ori un echipaj de urgență, fără obținerea acordului în prealabil al spitalului care urmează să primească pacientul respectiv, cu condiția informării în cel mai scurt timp posibil a medicilor din spitalul primitor.
Dr. Zorescu a mai spus că întâlnirea cu managerii de spitale, de la sfârșitul săptămânii trecute, la care a participat și prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a fost ”o oportunitate de a afla direct de la cei responsabili în asigurarea asistenței medicale de urgență despre problemele cu care se confruntă și de a căuta împreună soluții de eficientizare a activității”.



Recomandări

Percepția unora dintre pacienții internați la Spitalul Clinic din Suceava: cu șpagă ar fi beneficiat de mai multă atenție din partea cadrelor medicale

Percepția unora dintre pacienții internați la Spitalul Clinic din Suceava: cu șpagă ar fi beneficiat de mai multă atenție din partea cadrelor medicale

Peste 300 de oameni au fost vaccinați antirabic în județul Suceava, de la începutul anului, după ce au fost mușcați de animale