Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 sep 2017 - Anul XXII, nr. 213 (6629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Programe sociale

Debut de an şcolar fără rechizite gratuite pentru elevii nevoiaşi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pachetele de rechizite oferite elevilor nevoiaşi de Ministerul Educaţiei, prin intermediul programului social „Rechizite gratuite”, întârzie să ajungă în şcoli.

Mai mult, cu toate că ministerul de resort anunţa în vara acestui an suplimentarea financiară a programului, prin accesarea unor fonduri europene, elevii beneficiari au început anul şcolar fără sprijinul promis.

Banii de la Uniunea Europeană ar fi permisachiziţionarea de rechizite şi pentru preşcolari şi suplimentarea cu ghiozdane a pachetelor de rechizite ce se acordau  elevilor din ciclul primar şi gimnazial.

Însă şcolarii fără posibilităţi materiale n-au primit nici rechizite şi nici ghiozdan, programul pentru obţinerea fondurilor europene fiind încă în faza de proiect, iar programul demarat de Ministerul Educaţiei urmărind un calendar defazat în raport cu debutul anului şcolar.

 

Pachete mai consistente promise din fonduri europene

Programul propus de Ministerul Educaţiei în vara lui 2017 este complementar programului derulat de Guvernul României „Rechizite gratuite” şi viza stimularea participării la cursuri a copiilor provenind din familii defavorizate.

Potrivit prevederilor proiectului, „obiectivul urmărit este ca fiecare copil să primească în anul şcolar 2017-2018 atât rechizite şcolare, cât şi ghiozdan. Grupul ţintă este reprezentat de copiii cei mai dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar, primar şi gimnazial, din familii al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară”.

La nivel naţional, se preconizează finanţarea achiziţiei a 308.611 ghiozdane pentru elevi şi rechizite şcolare pentru un număr estimat de 51.539 de preşcolari. Valoarea estimată de achiziţie este de 40 de lei/elev/an şcolar.

 

Încet, dar sigur vin şi rechizitele de la Guvern

De la anunţarea intenţiilor referitoare la programul pentru accesarea fondurilor europene, Ministerul Educaţiei nu a mai revenit cu noutăţi, astfel că ghiozdanul promis de autorităţi nu va ajunge prea curând la elevi.

Între timp, sunt aşteptate coletele din programul „Rechizite gratuite”. Acesta a fost demarat de Guvernul României în urmă cu 10 ani, iar de atunci valoarea pachetului cu rechizite a rămas aceeaşi: 25 de lei pentru elevii din învăţământul primar, în timp ce colegii lor mai mari de la gimnaziu primesc pachete ce nu depăşesc 30 de lei/bucata.

Sume aproape derizorii având în vedere nevoile elevilor, cerinţele profesorilor şi sumele pe care părinţii le investesc, la fiecare început de an şcolar, în rechizitele celor mici. Chiar şi aşa, nici aceste pachete nu ajung la timp.

Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Suceava, „aproape 18.000 de elevi suceveni sunt beneficiari ai acestui program. În stocul instituţiei mai sunt 6.500 de pachete rămase de anul trecut şi urmează să se facă achiziţia de restul până la 18.000”.

Conţinutul pachetelor acordate elevilor variază în funcţie de specificul claselor în care aceştia sunt înscrişi. Copiii de la clasa pregătitoare vor primi un ghiozdan, două caiete de desen, unul dictando, unul de matematică, dar şi creioane de scris, creioane colorate, acuarele, plastilină, planşetă de lucru, lipici, hârtie glasată, penar şi radieră. Cei din clasa I vor primi caiete tip I şi tip II, câte un caiet special pentru abecedar şi matematică, un caiet de desen, un stilou cu 24 de rezerve, creion, creioane colorate, radieră, beţişoare, penar, acuarele, riglă, coperte de plastic pentru caiete, totul pus într-un ghiozdan. Copiii de clasele II-IV au în pachet caiete, pix, creioane, penar, acuarele, radieră, ascuţitoare, vocabular, creioane colorate, şablon cu harta României şi coperte din plastic pentru caiete. Pachetele pentru elevii din clasele V-VII cuprind caiete, creioane, radieră, pix, ascuţitoare şi o trusă de geometrie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Debut de an şcolar fără rechizite gratuite pentru elevii nevoiaşi.
 Vizualizări articol: 1316 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Debut de an şcolar fără rechizite gratuite pentru elevii nevoiaşi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei