Suma colectată, sâmbătă, din taxa de înscriere și din donații, la „Maratonul Cetății” organizat de „Salvați Copiii”- filiala Suceava, în beneficiul copiilor născuți prematur, a fost de 6.883 de lei. Președintele Organizației „Salvați Copiii” – Filiala Suceava, Camelia Iordache, ne-a declarat că în competiții s-au înscris peste 200 de persoane, dintre care 69 de copii. Surprinzător, potrivit Cameliei Iordache, a fost că cei mai mulți participanți au fost la cursa cea mai lungă – semimaraton – 21,5 km, și cei mai puțini la cursa populară, de 3,6 km. Cei care s-au înscris la cross au avut de parcurs 11 km, iar copiii – 800 m.
Printre alergătorii de sâmbătă sunt și doi medici din Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, medicul neonatolog Mihaela Babliuc, la cross și chirurgul plastician Anatol Burlacioc la semimaraton.
Dr. Babliuc a venit la spitalul sucevean anul trecut, de la Iași, centru universitar în care medicii participă în mod obișnuit la evenimente sportive pentru a promova un stil de viață sănătos.
La competiția de sâmbătă, Mihaela Babliuc a alergat în cursa de 11 km, soțul său, Adrian Ciobanu, la cea de 21 de km, iar fiul lor, Teodor, în vârstă de șapte ani, a alergat în cursa rezervată copiilor, de 800 m. Medicul a declarat că „dacă un copil prematur de 600 de grame poate să lupte cu atâta curaj pentru viață, atunci pot și eu să alerg 11 km”. „Am alergat pentru pacienții mei curajoși și pentru părinții lor”, a spus dr. Babliuc. „Nici nu contează pe ce loc ne plasăm. Ideea era să fim aici, pentru viață. Mai vrem astfel de evenimente la Suceava”, ne-a spus Adrian Ciobanu.
Chiar dacă nu s-a antrenat în mod special pentru „Maratonul Cetății”, dr. Babliuc a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, la categoria ei de vârstă, +35 de ani.
Premiile și medaliile au fost înmânate câștigătorilor de atleta de performanță Cristina Casandra și de „Ștefan cel Mare”, un personaj care a fost prezent, pe tot parcursul zilei, printre participanți.
Câștigătorii
Pe locul I la categoriile competiției s-au plasat următorii: semimaraton femei, 15-34 de ani – Daniela Mocanu; + 35 de ani – Mari Găleanu; semimaraton bărbați 15-34 de ani – Andrei Gafița; +35 de ani – Vasile Ciprian Agheorghicesei; cross femei 15-34 de ani – Angelica Olenici; +35 de ani – Mihaela Babliuc; cross bărbați 15-34 de ani – Gabriel Breabăn, +35 de ani – Ion Candrea. Cursa populară a fost câștigată la femei de Adriana Busuioc și la bărbați de Ștefan Condria.
Alături de „Salvați Copiii”, parteneri în organizarea evenimentului au fost Muzeul Bucovinei, Asociația Județeană Sportul pentru Toți, „Hai în Bucovina”, Conline, Shopping City și Energy Fitness Club. Managerul Energy Fitness Club, Laura Lahyani, însărcinată în luna a IX-a, a fost prezentă pe platoul Cetății de Scaun cu soțul ei, sportivul Amine Mohamed și cu o grupă de la gimnastică aerobică. Laura a declarat că s-a alăturat acestui proiect atât în calitate de mamă, cât și pentru a promova mișcarea, îndeosebi în rândul femeilor.
Sponsorii „Maratonului Cetății” au fost Carrefour, Dorna, Decathlon, Auchan, Farmacia Ana Maria, Assist, Edelweiss Outdoor Shop, Spartacus și Puffinest Suceava.
Taxa de înscriere a fost de 35 lei pentru proba de semimaraton, 25 de lei pentru proba de cross și 15 lei pentru cursa populară.
Parteneri media au fost „Monitorul de Suceava”, alături de Viva Fm Suceava, Televiziunea Intermedia, Crai Nou, NewsBucovina, RadioTOP și RadioAS.
Fondurile colectate vor fi folosite pentru dotarea unei maternități din județul Suceava, unde este nevoie de echipamente destinate nou-născuților prematuri. Pe lista scurtă a Organizației „Salvați Copiii” sunt spitalele din Fălticeni și Dolhasca.
Menționăm că, în cei șase ani de când „Salvați Copiii” derulează programul de reducere a mortalității infantile, în județul Suceava au fost donate echipamente în valoare totală de 98.000 de euro pentru copii prematuri, la cinci maternități din: Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, Spitalul Județean de Urgență Suceava, Spitalul Municipal Vatra Dornei, Spitalul Municipal Gura Humorului și Spitalul Municipal Rădăuți, precum și la cabinetul medical din Pătrăuți. Este vorba despre incubatoare de terapie intensivă, incubatoare de transport, ecografe, monitoare de funcții vitale, injectomate etc.









