Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 sep 2017 - Anul XXII, nr. 207 (6623)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect

Universitatea „Ştefan cel Mare”, membru fondator al viitorului Consorţiu „Collegium Carpathicum”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cooperarea pe plan ştiinţific a ţărilor carpatice a fost una dintre temele Conferinţei „Europa Carpatică”, organizată la Krynica-Zdroj - Polonia, în perioada 5-7 septembrie 2017, sub patronajul Parlamentului Poloniei. 

În cadrul evenimentului a fost pusă în discuţie înfiinţarea Consorţiului „Collegium Carpathicum”, din care vor face parte, ca membri fondatori: East European State University in Przemysl (Polonia), Universitatea din Varşovia (Polonia), Universitatea Catolică Pazmany Peter din Budapesta (Ungaria), Universitatea din Presov (Slovacia), Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (România) şi Universitatea Naţională Precarpatică „Vasyl Stefanyk” din Ivano-Frankivsk (Ucraina). Universitatea din Suceava, singura instituţie de învăţământ superior din România participantă, a fost reprezentată de prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector.

Reprezentanţii universităţilor menţionate au convenit ca, înainte de instituirea oficială a Consorţiului şi fără a avea încă la dispoziţie resursele financiare ce vor fi asigurate prin intermediul unui program al Parlamentului Poloniei, activitatea acestuia să înceapă în semestrul de iarnă al anului academic 2017-2018, stabilindu-şi sediul simbolic la fostul Observator Astronomic-Meteorologic antebelic al Universităţii din Varşovia, situat pe muntele Pop Ivan, în zona Czarnohora, astăzi aflat pe teritoriul Ucrainei.

Primele activităţi vor include schimbul de lectori, specialişti în diverse domenii de interes pentru universităţile din regiunea carpatică, care vor susţine cursuri pe parcursul a două zile (minimum 4 ore pe zi). Pe această cale, colegi de la diferite facultăţi vor putea împărtăşi din experienţa lor profesională şi ştiinţifică în mediile academice din universităţile partenere din Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Ucraina, iar comunitatea suceveană de studenţi şi profesori va putea beneficia de pe urma prezenţei unor reputaţi specialişti din statele respective.

Menţionăm că au fost stabilite, într-o primă fază, direcţiile de interes ale Consorţiului, acestea fiind: botanică montană, biologie, climatologie, geologie, seismologie, meteorologie, geografie, economie carpatică, parcuri naţionale şi protecţia mediului, etnografie şi etnologie, lingvistică, istorie, lista rămânând deschisă.

„Prin implicarea în această iniţiativă central-europeană, Universitatea din Suceava demonstrează, o dată în plus, că dispune de potenţialul uman şi infrastructura necesare promovării cunoaşterii în partea răsăriteană a continentului, fiind recunoscută drept un partener de dialog competent şi dinamic”, transmit reprezentanţii instituţiei.

Conferinţa „Europa Carpatică” a avut loc în cadrul celui de-al XXVII-lea Forum Economic, eveniment la care au participat circa 3.800 de persoane şi care s-a bucurat de prezenţa Excelenţei Sale Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, a Excelenţei Sale George Ivanov, preşedintele Macedoniei, a Excelenţei Sale Giorgi Margvelashvili, preşedintele Georgiei, şi a Beatei Szydło, prim-ministrul Poloniei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitatea „Ştefan cel Mare”, membru fondator al viitorului Consorţiu „Collegium Carpathicum”.
 Vizualizări articol: 1273 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Universitatea „Ştefan cel Mare”, membru fondator al viitorului Consorţiu „Collegium Carpathicum”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei