Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 sep 2017 - Anul XXII, nr. 207 (6623)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie

Dumitru Mihalescul: Noua lege a învăţământului din Ucraina afectează direct interesele românilor din Bucovina de Nord

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul consideră că prin adoptarea noii legi a învăţământului de către Rada Ucraineană sunt contrazise, într-un  mod flagrant, aspiraţiile europene ale Ucrainei. Dumitru Mihalescul susţine că această nouă lege stabileşte faptul că „sistemul de educaţie din Ucraina se va desfăşura doar în limba de stat”, măsură care va determina desfiinţarea automată a tuturor unităţilor de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale care trăiesc acum în spaţiul ucrainean.

„Reprezint judeţul Suceava în Parlamentul României, un judeţ în care trăiesc împreună, de secole, în deplină pace şi armonie, comunităţi etnice şi confesionale diverse precum ucraineni, polonezi, ruşi lipoveni, romi, germani, armeni, italieni, evrei ş.a. Toate aceste comunităţi se bucură, potrivit prevederilor legislaţiei româneşti, de dreptul garantat constituţional de a învăţa şi studia în limba maternă, beneficiind de reprezentativitate şi în Parlamentul României. La nivelul Prefecturii Judeţului Suceava activează consilieri în problema minorităţilor naţionale, iar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean îşi desfăşoară activitatea un inspector pentru comunitatea ucraineană. Desigur, aceste aspecte sunt parte a unui sistem deja consacrat, de inspiraţie europeană, cunoscut şi prezentat ca atare”, a declarat deputatul liberal.

El a explicat că în conţinutul controversatei legi a învăţământului din Ucraina studierea limbii române va fi posibilă doar pentru ciclul primar (clasele I-IV), şi asta numai până în 2020. „Parcă nu era îndeajuns faptul că numărul şcolilor româneşti scăzuse deja la 75, iar perspectivele nu erau deloc încurajatoare. Aceste precizări întrevăd scenariul unei ucrainizări forţate, oficializate pe cale legislativă, afectând grav interesele şi drepturile naturale şi fireşti ale tuturor minorităţilor naţionale din Ucraina, cu deosebire ale românilor, în cazul de faţă. Prima fază a reformei învăţământului ucrainean este stabilită să intre în aplicare începând cu 1 septembrie 2018”, a declarat Dumitru Mihalescul.

 

Dumitru Mihalescul consideră că este imperios necesară intervenţia autorităţilor române

Deputatul Dumitru Mihalescul consideră că este imperios necesară intervenţia autorităţilor române, precum şi a oficialilor Uniunii Europene, în special pe lângă preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, cu scopul de a-l determina pe acesta să nu promulge legea învăţământului votată deja de legislativul ucrainean: „În Ucraina trăieşte o comunitate românească importantă care l-a susţinut în timpul alegerilor prezidenţiale pe actualul preşedinte Petro Poroşenko, iar România a susţinut deschis Kievul în timpul crizei Crimeei, aspecte care astăzi par a fi uitate. Diplomaţia română şi mai ales reprezentanţii actualului guvern ar trebui să fie mai tranşanţi în probleme atât de importante, precum respectarea dreptului legitim la limbă şi identitate al românilor din Ucraina, cu atât mai mult cu cât Kievul a semnat, încă din anul 2003, Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare. Or, recenta lege a învăţământului din Ucraina contravine documentului european semnat şi asumat de statul vecin în anul 2003. Personal dezaprobă iniţiativa Radei de la Kiev şi contez pe înţelepciunea politică a preşedintelui Petro Poroşenko”, a mai spus Mihalescul.

El consideră că nici Guvernul României nu trebuie să stea cu mâinile încrucişate, ci trebuie neapărat să acţioneze neîntârziat pentru rezolvarea adecvată a unei probleme atât de importante, precum respectarea şi garantarea dreptului la limbă şi învăţământ în limba maternă a românilor din Ucraina. Dumitru Mihalescul a precizat că în cursul zilei de ieri a adresat o interpelare ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru a vedea care sunt demersurile imediate şi concrete ale diplomaţiei româneşti în această problemă. „Doar să spui într-un comunicat că <iei notă cu îngrijorare> nu-i ajută cu nimic pe cei peste 420.000 de români din Bucovina de Nord care vorbesc româneşte, simt româneşte şi care nu au uitat niciodată ţara lor mamă. Să sperăm că România nu i-a uitat pe ei”, a încheiat Dumitru Mihalescul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumitru Mihalescul: Noua lege a învăţământului din Ucraina afectează direct interesele românilor din Bucovina de Nord.
 Vizualizări articol: 1509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Dumitru Mihalescul: Noua lege a învăţământului din Ucraina afectează direct interesele românilor din Bucovina de Nord5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei