Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 sep 2017 - Anul XXII, nr. 207 (6623)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosar finalizat

Criminalul poliţistului Sorin Vezeteu, trimis în judecată: poate primi 37 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunţat finalizarea anchetei şi trimiterea în judecată a inculpatului Ioan Beşa, care, la doar 23 de ani, a îngrozit o ţară întreagă şi a lăsat enorm de multă durere în urmă după ce a omorât cu o sălbăticie greu de descris în cuvinte un poliţist care a avut doar ghinionul de a se afla la locul nepotrivit, în calea unui individ care şi-a dorit să omoare un poliţist. La mai puţin de două luni de la comiterea faptei, procurorul criminalist a finalizat ancheta şi a dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Beşa, schimbând încadrarea juridică a faptei din ultraj cu referire la omor la ultraj cu referire la omor calificat. Practic, Beşa va răspunde pentru cea mai gravă infracţiune posibilă în cazul faptei sale. Codul Penal românesc pedepseşte omorul calificat cu 15-25 de ani de închisoare ori cu detenţiune pe viaţă. De precizat că ultrajul cu referire la infracţiunea de omor calificat măreşte limita maximă de pedeapsă cu încă jumătate, ceea ce înseamnă că se poate ajunge uşor la 37 de ani şi jumătate de închisoare. Asta dacă nu cumva judecătorii vor considera că fapta extrem de gravă impune pedeapsa maximă, detenţiunea pe viaţă.

Despre mobilul crimei, concluzia a rămas aceeaşi: Beşa nu a avut nimic personal cu Sorin Vezeteu, ci doar a vrut să omoare un poliţist, considerând că a fost închis nevinovat în Spania. Un plan diabolic, dar totuşi al unei minţi sănătoase, Sorin Beşa având în mod evident discernământ la comiterea faptei.  

 

Cele trei atacuri cu cuţitul, în valuri, care l-au ucis pe poliţist 

În seara zilei de 20 iulie, Sorin Vezeteu a intrat în tura de noapte, la Postul de Poliţie din Gara Burdujeni. Agentul-şef adjunct a intrat în tură la ora 20.00 şi urma să fie de serviciu până dimineaţă, la ora 8.00. Într-o zi lungă de vară, cu un peron plin de călători, poliţistul nu putea bănui o clipă că un criminal feroce avea să-l vâneze. Poliţistul în vârstă de 38 de ani, tată a doi copii, cu ani mulţi de muncă în domeniul poliţiei transporturi feroviare, a fost total luat prin surprindere, atacat din spate, cu cuţitul, în zona cervicală, în timp ce se afla la peron, cu faţa spre trenul ce tocmai sosise în gară.

Procurorii au explicat, în rechizitoriu, că poliţistul a fost înjunghiat cu cuţitul din spate, în zona cervicală, iar urmare a acestei prime lovituri, care l-a luat prin surprindere, a încercat să fugă, pe peron. Ioan Beşa l-a urmărit şi a continuat să-l înjunghie pe poliţist. Momentul decisiv spre finalul tragic a fost în timpul acestui al doilea atac, când Sorin Vezeteu s-a dezechilibrat şi s-a prăbuşit la sol. Poliţistul a apucat să scoată spray-ul iritant lacrimogen, încercând să pulverizeze în aer şi nu în direcţia inculpatului, se arată în rechizitoriu. 

A urmat al treilea val de lovituri cu cuţitul, în timp ce victima era la sol.

„Inculpatul Beşa Ioan s-a aşezat peste corpul victimei şi i-a aplicat de sus în jos lovituri de cuţit în partea superioară a corpului, în special în zona toraco-abdominală”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

 

Totul s-a derulat în 50 de secunde. Călătorii au intervenit, însă când era prea târziu 

Tot ce este descris mai sus s-a întâmplat în aproximativ 50 de secunde. După cum am arătat în cotidianul nostru, Beşa a fost dat jos de pe poliţist de un martor care l-a lovit cu putere, cu piciorul, după care au intervenit şi alţi oameni aflaţi pe peron.  

„În cele din urmă inculpatul a fost îmbrâncit şi apoi ridicat efectiv de pe victimă de mai mulţi cetăţeni ce se aflau în apropiere, pe peronul staţiei CFR”, au explicat anchetatorii.

În secundele următoare, la faţa locului au ajuns doi colegi ai poliţistului, care tocmai coborâseră din trenul sosit în gară, care l-au imobilizat şi încătuşat pe asasin.

Raportul medico-legal a arătat că moartea poliţistului a fost violentă, fiind cauzată de şocul traumatico-hemoragic caracterizat prin multiple plăgi tăiate profunde la nivel cervical, toracic, abdominal şi la nivelul membrelor.

Arma crimei a fost un cuţit având lungimea totală de 23 cm, cu lama de 13 cm şi mânerul de 10 cm.

 

Ferocitatea inculpatului şi lipsa oricărei urme de umanitate, scoasă în evidenţă clar în rechizitoriu

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a explicat într-un comunicat de presă şi de ce fapta a fost încadrată la ultraj cu referire la omor calificat. Omorul calificat face referire la premeditare, evidentă în acest caz.  

„La schimbarea încadrării juridice a faptei au fost avute în vedere mai multe criterii importante şi determinante cauzei, în condiţiile în care asupra victimei au fost exercitate cu sălbăticie un număr foarte mare (40) de lovituri de cuţit în zone vitale ale corpului, lovituri ce denotă ferocitatea acţiunii de ucidere prin procedee cauzatoare de suferinţe fizice prelungite şi de maximă intensitate. Se are în vedere şi faptul că la un moment dat, deşi victima s-a prăbuşit la sol, inculpatul, fără milă, şi-a continuat activitatea, aplicându-i o ploaie de lovituri de cuţit în zona corpului”, au explicat procurorii.

Procesul în care va fi judecat Ioan Beşa va începe la Tribunalul Suceava. Beşa este arestat preventiv, iar săptămâna trecută se afla încă în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criminalul poliţistului Sorin Vezeteu, trimis în judecată: poate primi 37 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă.
 Vizualizări articol: 4136 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Criminalul poliţistului Sorin Vezeteu, trimis în judecată: poate primi 37 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei