Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 sep 2017 - Anul XXII, nr. 205 (6621)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Infrastructură

Sucevenii au îngroşat rândul protestatarilor care au solicitat construcţia autostrăzii Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape 100 de motociclete, tiruri şi autoturisme din judeţul Suceava au participat, sâmbăta trecută, la protestul pentru susţinerea construirii autostrăzii A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş. Printre cei care au fost prezenţi la protest s-au numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi primarul Sucevei, Ion Lungu. Protestatarii din Suceava au venit cu pancarte pe care se puteau citi mesaje precum „Nu izolaţi Moldova! Nu izolaţi Bucovina!”, „Vrem autostrada Moldova – Ardeal”, „Vrem drum expres Suceava – Bucureşti” sau „Primăria Suceava susţine construcţia autostrăzii A8 Ungheni – Târgu Mureş”. Protestul de sâmbătă, intitulat „Împreună pentru A8: Ungheni – Iaşi – Tg. Mureş”, a fost organizat de un grup de iniţiativă format din ieşeni, caravana maşinilor mergând în coloană pe ruta Ungheni – Iaşi – Târgu Neamţ – Târgu Mureş. Sucevenii care au dorit să participe la această acţiune s-au alăturat la Cristeşti protestatarilor veniţi din Iaşi, după care au pornit împreună către Târgu Neamţ. Mobilizarea sucevenilor a fost exemplară, la protest venind zeci de motociclişti, şoferi de tiruri, dar şi multe persoane care vor să circule pe o autostradă care să lege Moldova de Ardeal.

 

Flutur: Despre modernizarea drumurilor din Moldova s-a vorbit prea mult fără să se facă nimic

Înainte de a porni în coloană către Târgu Neamţ, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a ţinut să precizeze că a atât el, cât şi primarul Ion Lungu au participat la acest protest „dezbrăcaţi de haina politică”. „Aici nu avem nici o treabă cu politica. Avem o treabă foarte serioasă cu zona noastră, zona Moldovei, zona de Est şi de Nord-Est, care e o pată neagră. Pentru viitor lipseşte orice perspectivă de autostradă, şi vorbim aici atât de legătura cu Bucureştiul, cât şi cu Occidentul. Şi cred că e obligaţia oricărui român care trăieşte în această zonă sau care are rude aici să vină să manifesteze şi apoi să continuăm lupta de a-i convinge în primul rând pe guvernanţii noştri de la Bucureşti că şi Moldova există pe hartă, şi nu o dată la patru ani. Moldova din dreapta Prutului, care este în Uniunea Europeană, trebuie să fie un exemplu de dezvoltare pentru Moldova din stânga Prutului, însă prea mult s-a desenat cu carioca pe hartă autostrada asta care să ne lege de Occident şi nu s-a făcut nimic”, a declarat Gheorghe Flutur.

El a spus că din nefericire despre modernizarea drumurilor din Moldova s-a vorbit prea mult fără să se facă nimic, motiv pentru care această zonă a ţării este una dintre cele mai sărace provincii din Europa. Flutur consideră că toţi politicienii, dar şi reprezentanţii societăţii civile, trebuie să fie extrem de uniţi în susţinerea construcţiei autostrăzii Ungheni – Iaşi - Târgu Mureş astfel încât vocea tuturor celor din Moldova care solicită realizarea acestei investiţii să fie auzită la Bucureşti. „Vreau să cred că actuala clasă politică vrea această autostradă. Dar nu suntem suficient de uniţi pentru ca la Bucureşti să vorbim pe o singură voce, noi, cei din judeţele Moldovei. Pentru că nu se poate să vrei o dată la patru ani şi după aia să uiţi. Vreau să cred că cel puţin politicienii din Moldova vor această autostradă şi întorşi acasă vor avea o presiune de la populaţie pentru ca acest lucru să se materializeze. Paradoxul e că bani sunt, inclusiv pentru construcţia de autostrăzi, însă trebuie voinţă politică şi mai mult curaj să implementăm aceste proiecte”, a spus Gheorghe Flutur.

El a amintit că recent a participat la Forumul Economic de la Krynica, din Polonia, unde a susţinut atât construcţia acestei autostrăzi, dar şi a unui coridor care să lege Marea Baltică de Marea Neagră şi care să treacă prin Varşovia, Cernăuţi, Suceava şi Bucureşti. „Acest drum expres de la Marea Baltică la Marea Neagră este prins în Master Planul de Transporturi al României, dar din păcate din 2022. Şi aflăm acum că nu se cheltuiesc banii la transporturi şi se dau la alte ministere. Nu este în regulă. Va trebui să se trezească Guvernul, de orice culoare ar fi, şi să dea mai mulţi bani şi pentru zona Moldovei, pentru că asta e soluţia de a ieşi din sărăcie. Nu am avut curajul să tăiem Carpaţii în aceşti ani cu o autostradă şi stăm la coadă pentru că nu vin investitorii”, a declarat preşedintele CJ Suceava.

 

Ion Lungu: ”Ne vor condamna generaţiile viitoare dacă nu ne vom lupta pentru această autostradă”

La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că s-a alăturat acestui protest deoarece consideră că existenţa unei autostrăzi care să lege Moldova de Ardeal va însemna atât dezvoltarea municipiului pe care îl conduce, dar şi a întregii zone. „Dacă preşedintele Gheorghe Flutur a vorbit la nivel regional, eu vreau să spun în calitate de primar al municipiului Suceava că noi, sucevenii, ne dorim din tot sufletul această autostradă pentru că altfel suntem condamnaţi la subdezvoltare. Nu vrem să stăm cu mâna întinsă la Guvern, vrem să dezvoltăm oraşele noastre, să creăm noi locuri de muncă, să creăm afaceri. Dar indiferent ce am face noi, primarii, fără o infrastructură adecvată nu vom reuşi acest lucru. Deci trebuie să ne batem să avem şi noi parte de o autostradă”, a spus Lungu.

El şi-a exprimat speranţa că astfel de proteste vor sensibiliza Guvernul să pornească proiectul autostrăzii A8, iar în caz contrar s-ar putea ajunge şi la alte forme de a manifesta, inclusiv greva foamei.

Ion Lungu a subliniat că Suceava are un aeroport modern şi funcţional, însă acest lucru nu este suficient pentru atragerea de investitori, care au nevoie şi de autostrăzi, în special pentru transportul de mărfuri. „Sigur, pentru legăturile de afaceri avem aeroport, dar pentru transportul de mărfuri, pentru afacerile adevărate, ne trebuie această autostradă. De aceea eu cred că trebuie să fim mai fermi. Eu sunt convins că este greu, dar nu este imposibil. Dacă vom fi fermi, dacă vom susţine aceste mitinguri paşnice, dezbrăcate de haina politică, sunt convins că vom reuşi. Eu sunt un om optimist şi judec pozitiv. Am convingerea că în urma acestor manifestări vom reuşi să sensibilizăm Guvernul şi clasa politică. Şi sigur, dacă va fi nevoie vom ajunge şi la acţiuni extreme. Greva foamei sau alte forme de protest, în aşa fel încât să fim băgaţi în seamă. Ne vor condamna generaţiile viitoare dacă nu ne vom lupta pentru această autostradă”, a afirmat primarul Ion Lungu.

După ce s-au alăturat coloanei de protestatari de la Iaşi, sucevenii au plecat împreună cu aceştia la Târgul Mureş, acolo unde a fost organizată o altă acţiune de susţinere a construcţiei acestei autostrăzi, la care au participat şi autorităţi din judeţul Neamţ. După oprirea la Târgu Neamţ, protestatarii, inclusiv sucevenii, şi-au continuat drumul către Târgu Mureş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii au îngroşat rândul protestatarilor care au solicitat construcţia autostrăzii Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş.
 Vizualizări articol: 2318 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sucevenii au îngroşat rândul protestatarilor care au solicitat construcţia autostrăzii Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei