Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 sep 2017 - Anul XXII, nr. 204 (6620)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Recunoaştere

Diplomă de onoare din partea germanilor din Bucovina pentru un statornic prieten al Sucevei din Schwaben

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Forumul German Bucovina i-a oferit, recent, o Diplomă de Onoare fostului director al Institutului Bukowina din Augsburg, Otto Hallabrin. Ceremonia s-a desfăşurat la Casa Prieteniei din municipiul Suceava, în prezenţa unui grup de aproximativ 30 de persoane din Regiunea Schwaben, aflate pentru prima dată în Suceava şi în România.

Preşedintele Forumului German din Bucovina, Antonia Maria Gheorghiu, a declarat că această diplomă i-a fost oferită lui Otto Hallabrin ”pentru buna colaborare cu Suceava, cu locuitorii de aici şi cu germanii din Bucovina”.

Vizibil emoţionat, fostul director al Institutului Bukowina, până în vara acestui an, a mulţumit ”pentru această deosebită onoare” şi a declarat că va rămâne în continuare un prieten statornic al judeţului Suceava.

De altfel, Otto Hallabrin este, din 2012, şi Cetăţean de Onoare al judeţului Suceava, ca semn de apreciere pentru activitatea de susţinere şi promovare a acestei zone, de la semnarea Acordului de cooperare cu regiunea Schwaben, în 1997. Directorul Institutului Bukowina din Augsburg a contribuit, din plin, la promovarea judeţului Suceava şi a Bucovinei în Germania, reuşind ca, în cadrul acestui parteneriat, să iniţieze şi să dezvolte cooperări între diverse instituţii, în mai multe domenii de activitate, cu beneficii semnificative pentru judeţul Suceava.

 

Ultimul recensământ, din 2011, arată că în judeţul Suceava mai erau doar 717 etnici germani

În ceea ce-i priveşte pe germanii din judeţul Suceava, până în 1940 erau o comunitate numeroasă, reprezentând circa 21% din populaţie. Preşedintele Forumului German din Bucovina, Antonia Maria Gheorghiu, ne-a declarat că, înainte de 1940, Casa Germanilor era actuala clădire a Cuptorului de Aur ”şi tot ce este în Piaţa Mare era Grădina de Vară a Germanilor”. Prin strămutarea din 1940, circa 80.000 - 90.000 de persoane au părăsit Bucovina, fiind ”strămutate” în Al Treilea Reich, sub lozinca Heim ins Reich (Acasă în Reich). În primii ani după al Doilea Război Mondial, germanii din România au fost discriminaţi în mod colectiv, majoritatea fiind expropriaţi. 75.000 de germani au fost deportaţi, în 1945, la muncă silnică în Uniunea Sovietică, de unde cei care au supravieţuit s-au întors în majoritatea lor abia în 1949.

Astăzi, Forumul German are filiale în Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret, Frasin, Vatra Moldoviţei şi Moldoviţa, dar numărul etnicilor germani este mic. La recensământul din anul 2002, în zona Sucevei trăiau 1.801 etnici germani, iar la cel din 2011, doar 717 dintre locuitorii judeţului erau etnici germani. Majoritatea acestora, 450, conform Direcţiei Judeţene de Statistică, erau concentraţi în municipii şi oraşe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diplomă de onoare din partea germanilor din Bucovina pentru un statornic prieten al Sucevei din Schwaben.
 Vizualizări articol: 2025 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Diplomă de onoare din partea germanilor din Bucovina pentru un statornic prieten al Sucevei din Schwaben5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei