Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 sep 2017 - Anul XXII, nr. 199 (6615)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Notă explicativă

Doctorul Lăzăreanu, invitat mâine la DSP să explice ce a făcut pentru salvarea Ambulanţei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a fost invitat de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, să dea explicaţii în legătură cu declaraţiile publice de săptămâna trecută, legate de starea jalnică a parcului de ambulanţe şi cu faptul că din această lună SAJ nu mai are bani de combustibil decât pentru aproximativ 10 zile.

„L-am invitat pe domnul doctor să ne prezinte situaţia la zi a SAJ şi demersurile făcute pentru a obţine bani pentru combustibil”, a declarat directorul DSP, dr. Cătălina Zorescu.

Şeful DSP a mai spus că instituţia pe care o conduce nu a fost informată de managerul de la Ambulanţă despre situaţia gravă în care se află acest serviciu public şi că a aflat din presă că SAJ riscă să nu mai poată răspunde la solicitări. „Nu s-a practicat colaborarea între instituţii”, a mai spus dr. Zorescu.

Reamintim că, săptămâna trecută, dr. Lăzăreanu a semnalat public faptul că, deşi SAJ a redus drastic cheltuielile, banii de combustibil pentru ambulanţe acoperă mai puţin de două săptămâni.

„În luna septembrie, dacă nu se face rectificare bugetară foarte repede, suntem nevoiţi să închidem pentru că bani pentru combustibil nu mai avem. Mai avem pentru septembrie 40.000 de lei, or nouă ne trebuie lunar 120.000 de lei pentru combustibil”, a declarat dr. Lăzăreanu, menţionând că „am ajuns la fundul sacului. Fundul fundului”.

 

„Rectificarea din vară” pentru ambulanţe n-a avut încă loc

La aceasta se adaugă starea parcului de ambulanţe, cu majoritatea maşinilor vechi, ruginite şi cu peste 500.000 de kilometri parcurşi. Un număr foarte mare de ambulanțe au între 700.000 și 1.000.000 de kilometri parcurşi. Una dintre ambulanţe a ajuns la un milion de km şi încă este folosită. Asta în timp ce în ţările occidentale ambulanţele se casează la 200.000 km.

Dr. Alexandru Lăzăreanu a arătat că 75% din parcul auto al SAJ Suceava este depăşit fizic şi moral, atât în ceea ce priveşte maşinile, cât şi aparatura şi echipamentele din dotare.

În tot judeţul, Serviciul de Ambulanţă dispune de 29 de maşini de urgenţă, dintre care două de tip C şi celelalte de tip B. De asemenea, SAJ mai are „pe hârtie” 16 maşini de transport, în realitate doar „vreo 6-7 poţi să le trimiţi undeva, în ţară”.

În ceea ce priveşte personalul, pentru că sunt doar 10 medici, faţă de necesarul de 30, numărul de ore lucrate de fiecare într-o lună ajunge la peste 300, dublu faţă de cele 150-154 de ore lunar, prevăzute de lege. Angajaţii sunt epuizaţi şi fac eforturi supraomeneşti să menţină serviciul funcţional.

În acest timp, o dispută între Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anulat, în februarie a.c., licitaţia pentru achiziţia de ambulanţe şi aceasta nu s-a reluat nici până acum. La sfârşitul lunii iunie, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, declara că documentele necesare pentru demararea unei noi licitaţii au fost semnate de ministrul de Interne, Carmen Dan, şi de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, iar ambulanţele vor fi achiziţionate în mai multe etape în funcţie de timpul în care se finalizează licitaţia.

La „rectificarea bugetară din vară”, care încă nu a avut loc, deşi e deja septembrie, Ministerul Finanţelor Publice urma să aloce 50 - 60 milioane lei pentru achiziţia de ambulanţe pentru acest an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doctorul Lăzăreanu, invitat mâine la DSP să explice ce a făcut pentru salvarea Ambulanţei.
 Vizualizări articol: 2504 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doctorul Lăzăreanu, invitat mâine la DSP să explice ce a făcut pentru salvarea Ambulanţei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei