Timpii de răspuns și intervenție ai medicilor din Spitalul Județean ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, la solicitările medicilor din Unitatea de Primiri Urgențe, vor fi monitorizați prin implementarea sistemului de acces prin amprentă digitală, care nu poate fi ”păcălit”. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a anunțat, ieri, în conferință de presă, că printre măsurile de eficientizare a activității profesionale a personalului medical se numără și aceasta, care va fi funcțională cel mai târziu până la sfârșitul acestui an. Proiectul este gestionat de șeful Serviciului Managementul calității serviciilor medicale, din cadrul spitalului, bioinginerul Dragoș Vicoveanu, cel care a conceput și brățările electronice de identificare pentru pacienți și fișa medicală electronică în format card.
Pentru a verifica viteza de reacție la urgențe a personalului medical, Rîmbu a recurs și la exerciții de alarmare nocturne inopinate. El a declarat, ieri, că intenționează să vină în continuare în timpul nopții în spital, în diferite secții, și să solicite medicului de gardă simularea imediată a unei urgențe.
Garda în care medicul depășește timpii de răspuns din motive imputabile lui nu va fi plătită
Cu cronometrul în mână, managerul măsoară timpul în care ajung la fața locului cei solicitați să intervină. Până acum, se pare că cel mai bine s-au prezentat cei din UPU, care au ajuns în 3 minute la o solicitare de un presupus infarct într-o secție de la etajele superioare ale spitalului. Pentru că din alte secții au fost și medici care într-o gardă de weekend au ajuns în 10 minute la locul solicitării, la începutul acestei săptămâni managerul a convocat toți doctorii ”la o discuție”. ”Au înțeles, cred, ce așteptări avem de la ei. Le-am spus că dacă nu răspund cu promptitudine, vor ajunge să facă gărzile gratuit, că nu le plătesc degeaba. Sâmbăta și duminica, o gardă e 200 de euro. Vom continua exercițiile de alarmare noaptea; oricând se pot trezi cu mine în secție, să văd ce fac”, a declarat Rîmbu.
Prin sistemul de acces pe baza identificării amprentei digitale, se va monitoriza inclusiv intrarea personalului medical în sala de operație și în cabinetele de investigații medicale. Prin urmare, se va ști exact la cât timp de când a ajuns la UPU un pacient a fost investigat la computerul tomograf sau a ajuns în sala de operație și s-a intervenit chirurgical.