Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 sep 2017 - Anul XXII, nr. 197 (6613)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Decizie discutabilă

Grădiniţa cu program prelungit nu se va mai construi în Obcini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Locuitorii cartierului Obcini nu vor mai beneficia de o grădiniţă cu program prelungit, cu 300 de locuri, aproape de ei.

În şedinţa de Consiliu Local de joi după-amiază, interesul unui număr mare de suceveni– mii şi mii de copii, părinţi şi bunici care ar fi beneficiat de această facilitate, nu a fost luat în calcul, primând în schimb jocurile politice şi nemulţumirile exprimate vehement de unele grupuri – cadre didactice de la şcoala în curtea căreia urma să fie făcută grădiniţa şi o parte din părinţii copiilor ce învaţă acolo.

Proiectul de aprobare de principiu a construirii unei grădiniţe în Obcini a fost respins cu 11 voturi „pentru” (PNL + PMP), 8 voturi „contra” - PSD  şi 3 abţineri – ALDE.

Deşi exista o înţelegere prealabilă între toate partidele ca proiectul să fie aprobat, la şedinţă, PSD şi ALDE au schimbat macazul, votul lor fiind absolut necesar pentru a fi întrunit numărul minim de voturi pentru aprobarea acestuia – 16.

La şedinţă au fost prezente, cum era de aşteptat, o parte dintre cadrele didactice de la Școala Nr. 9 "Ion Creangă", care au contestat propunerea de realizare a grădiniţei cu program prelungit în curtea instituţiei unde predau, de cum a fost anunţată.

Acestea nu au venit singure, ci însoţite de copii minori, elevi ai şcolii, care au fost puşi să aplaude, să vocifereze sau să arate cartonaşe roşii, ca pe stadion, după cum li se indica, în funcţie de cine lua cuvântul – cineva de la PSD, care să critice proiectul, vreun reprezentant PNL sau al executivului, care venea cu argumente în favoarea realizării acestei investiţii. Implicarea acestora, deplasată pe alocuri, ridică semne de întrebare.

 

Fără alternative

Consilierii PSD au început prin a spune că au identificat ei alte locaţii mult mai potrivite pentru realizarea grădiniţei, oferind însă un singur exemplu – terenul dintre blocuri de lângă Biserica Sf. Mina. Numai că deşi l-au prezentat ca fiind liber de sarcini, în fapt, respectivul teren s-a dovedit a fi numai parţial al municipalităţii, cea mai mare parte fiind proprietate privată. Tocmai de aceea nu a putut fi făcută acolo nici parcare rezidenţială, nici loc de joacă modern pentru copii, ambele intenţii, formulate anterior de conducerea municipalităţii, fiind blocate din cauza proprietăţii private.

Cum argumentul acesta a căzut, singura variantă a rămas terenul disponibil în curtea şcolii, care este al municipalităţii.

Liderul grupului PSD, Vasile Mocanu, a insistat totuşi pe o altă variantă de proiect, prin care să fie scoasă la licitaţie realizarea unui studiu, de către o firmă, care să indice posibilele locaţii unde ar putea fi construită grădiniţa, respectându-se toate cerinţele de acordare a fondurilor europene. Altfel spus, cam ceea ce a făcut municipalitatea cu oamenii proprii, verificând toate terenurile de care dispune în acest cartier, numai că pe bani.

Faptul că nu prea erau alternative de construire a fost recunoscut şi de consilierul PSD, la finele şedinţei, când a spus:

„Dacă se făcea programul în doi paşi, cum am discutat, respectiv aprobarea studiului de principiu acum şi aprobarea definitivă a amplasamentului în altă lună, se putea face grădiniţă în Obcini. Posibil ca acest studiu să fi răspuns în septembrie că singura variantă este în curtea Şcolii <Ion Creangă>. Și atunci am fi aprobat, în urma studiului”.

Remarca sa l-a făcut pe primarul Ion Lungu, vizibil afectat de respingerea proiectului, să exclame, cu obidă în glas: „Cei de la PSD îşi dau seama că au comis-o şi acum încearcă să o dreagă. Chiar ne luaţi de proşti? Manipulaţi lumea că puteam face grădiniţa pe un alt teren, care de fapt este privat?”.

De altfel, atât el, cât şi viceprimarul Lucian Harşovschi au ţinut să precizeze în şedinţă, să apară şi pe procesul verbal care se întocmeşte după, de către secretariatul Consiliului Local, că din cauza PSD locuitorii acestui mare cartier al Sucevei, Obcini, nu vor avea parte de o grădiniţă nouă, modernă, care se făcea pe fonduri europene.

 

„De grădiniţă este nevoie, dar nu la noi”

Pentru ca grupul de la Şcoala "Ion Creangă" să nu fi lăsat să aştepte întreaga şedinţă, proiectul a fost discutat prioritar, în faţa altora 20, la solicitarea primarului, către preşedintele de şedinţă. Apoi reprezentanţii grupului venit pentru a se opune construirii grădiniţei la Școala Nr. 9 au fost invitaţi să ia cuvântul.

Principala nemulţumire a acestora a fost că li s-ar lua din spaţiul de care dispun - 9.952 de metri pătraţi, din care peste 3.500 de metri pătraţi sunt ocupaţi de clădiri, iar din cei 6300 de mp de spaţiu liber, aproape 500 ar fi fost ocupaţi de noua grădiniţă.

Aceştia au invocat o directivă europeană şi o normă emisă de Ministerul Sănătăţii, prin care „terenul aferent unităţilor pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor trebuie să permită desfăşurarea în aer liber a activităţilor copiilor şi tinerilor, asigurând pentru aceasta (…) între 10 şi 50 mp pentru un elev, pe tură”. Măsura respectivă este inaplicabilă la majoritatea unităţilor şcolare din oraş, dar şi din ţară.

Cadrele didactice au spus că prin ocuparea acelei porţiuni din laterala şcolii nu vor mai avea unde se juca copiii, afirmaţie care a stârnit comentarii din partea mai multor consilieri locali, ce le-au reproşat că oricum ţin curtea încuiată cu lacătul şi nu permit copiilor să facă sport pe terenul şcolii, nici după ore, nici în vacanţe, deşi există o decizie de CL prin care se impune aşa ceva.

Nu în ultimul rând, aceştia au spus că nu este normal ca în acelaşi spaţiu să vină copii de grădiniţă şi copii de şcoală, deşi le-au fost date exemple concrete de grădiniţe care funcţionează în aceeaşi incintă cu universităţi, în ţară, dar şi peste hotare.

În cele din urmă, cadrele didactice au spus că este nevoie de grădiniţă în Obcini, doar că nu la Şcoala Nr. 9 în curte.

Respingerea proiectului, prin votul consilierilor, cu un scor la egalitate al voturilor „pentru” cu cele „contra”, a adus o vocală explozie de bucurie în rândul celor veniţi să protesteze contra construirii grădiniţei, care au considerat că argumentele lor au fost cele care au influenţat decizia finală.

 

Grădiniţă pe fonduri europene în cartierul Iţcani

Rămas cu un gust amar după respingerea proiectului de construire a unei grădiniţe în Obcini – angajament care se găseşte în programul politic al fiecărui partid prezent în Consiliul Local, primarul Ion Lungu a anunţat, la finele şedinţei, că grădiniţa din fonduri europene va fi făcută, dar nu în Obcini, unde nu mai este posibilă investiţia.

„Ca să nu pierdem oportunitatea de a beneficia de fondurile europene, vom găsi o nouă locaţie, dar în alt cartier unde sunt mulţi copii şi este dorită o astfel de instituţie – în Iţcani. Vom căuta o locaţie potrivită, cel mai probabil în curtea Şcolii Nr. 7 <Grigore Ghica Voievod>”, a spus edilul sucevean.

Proiectul final pentru realizarea grădiniţei trebuie depus cel târziu la jumătatea lunii decembrie, încât termenul pentru realizarea documentaţiilor necesare şi emiterea deciziilor de Consiliu Local este unul foarte scurt.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grădiniţa cu program prelungit nu se va mai construi în Obcini.
 Vizualizări articol: 3744 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Grădiniţa cu program prelungit nu se va mai construi în Obcini2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei