Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 aug 2017 - Anul XXII, nr. 195 (6611)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Vacanţă

Tabără de vară pentru copii în parohia Suha - Mălini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parohia Sfântul „Prooroc Ilie” din satul Suha, comuna Mălini, a găzduit săptămâna trecută a doua acţiune de mare anvergură din şirul de activităţi ce se desfăşoară pe perioada vacanţei de vară în parohiile din cadrul Protoieriei Fălticeni. Tabăra, intitulată „Şcoala din pridvorul Bisericii”, s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi au participat 148 de copii din parohiile „Adormirea Maicii Domnului” Leucuşeşti (pr. paroh Adrian Dulgheriu), „Sfinţii Mari Mucenici Mercurie şi Ecaterina”, din Rădăşeni (pr. Georgian Rotar şi pr. Constantin Rotar), Dolhasca (pr. paroh Teofil Saftiuc), Ciumuleşti - Vadu Moldovei (pr. paroh. Mircea Martiniuc), Bogdăneşti I (pr. paroh Marcel Ursuţu) şi Boroaia I (pr. paroh Silviu Maxim).

După ce preotul paroh Pavel Norocel şi preoteasa Anca Ionela i-au primit cu multă căldură pe invitaţi, au mers împreună să se închine în biserica parohială, unde preotul protoiereu Adrian Dulgheriu a citit rugăciunea de binecuvântare a taberei şi le-a spus celor prezenţi în cuvântul de bun venit că această întâlnire îi face să trăiască într-un mod cât mai creştinesc, lăsând orgoliile deoparte, comportându-se cât mai frumos unii cu ceilalţi.

 

Angajaţii ISU i-au învăţat pe cei mici să-şi apere viaţa

Pe timpul şederii în tabără copiii au avut posibilitatea să dobândească într-o manieră interactivă, de la locotenent-colonel Filip Ciutac, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, şi de la plutonierii majori Radu Vasiliu şi Gabriel Loghin, de la Detaşamentul de Pompieri Fălticeni, delegaţi de generalul Ion Burlui, şeful ISU „Bucovina”, să îi înveţe pe cei mici cum să-şi apere cel mai de preţ lucru, viaţa, şi cum să prevină sau să se comporte într-o situaţie de urgenţă, fie că este vorba despre incendiu, cutremur sau inundaţii.

Activitatea s-a desfăşurat în curtea bisericii, unde au avut loc demonstraţii practice de stingere a unui focar de incendiu cu stingătorul sau cu apă. Copiii au aflat de la colonelul Filip Ciutac, pe înţelesul lor, despre tehnicile de intervenţie în caz de incendiu, accident şi descarcerare cu modul SMURD, au învăţat măsurile de prim ajutor în caz de arsuri, intoxicaţii, fracturi, hemoragii şi înec. La finalul prezentării o parte dintre copii şi-au exprimat dorinţa să devină salvatori de vieţi când vor fi mari.

 

Ateliere de muzică şi pictură

Şi atelierele au stârnit interesul copiilor. Primul atelier a fost „Întrebări şi răspunsuri” şi s-a desfăşurat în biserica parohială (atelier în care preacucernicii părinţi au fost supervizori, copiii punând întrebări la care colegii lor trebuiau să răspundă). Al doilea atelier a fost cel de muzică, în care copiii au învăţat noţiuni legate de cântarea bisericească şi au învăţat cântece patriotice îndrumaţi de diacon Vasile Plămadă şi învăţătorii Claudia Axinte, Rodica Ilie şi Daniel Ilie. Atelierul s-a încheiat cu un program de karaoke. Al treilea atelier a fost cel de pictură, avându-le ca îndrumătoare pe profesoarele Roxana Vornicu şi Liliana Popescu şi pe educatoarea Luminiţa Gogan. Copiii au avut de ales între a picta pe piatră, pe carton sau pe sticlă, iar lucrările au fost expuse în pridvorul bisericii.

 

Pelerinaj la Mănăstirea Slatina

În cadrul taberei de vară, copiii au fost în pelerinaj la Mănăstirea Slatina şi s-au închinat în biserica ctitorită de domnitorul Alexandru Lăpuşneanu, iar monahia Raluca le-a vorbit despre istoricul mănăstirii, le-a prezentat muzeul şi le-a ţinut un cuvânt de învățătură despre regulile ce trebuie respectate atunci când un creştin ortodox merge în pelerinaj la mănăstiri.

La Mălini copiii au vizitat Casa memorială unde a trăit poetul Nicolae Labiş. Ioana Hopulele le-a fost ghid, prezentând vasta operă a marelui poet, dar şi sfârşitul tragic la o vârstă atât de fragedă, de 21 de ani.

 

Activități recreative

Fiind vacanţă, nu au lipsit activităţile recreative. Locul de joacă a fost foarte aproape de pădure, sub îndrumarea profesorilor de sport Lenuţa Aldea şi Andrei Ailenei desfăşurându-se competiţii de fotbal, volei, întrecere cu saci, trasul frânghiei.

Ca recompensă copiii au primit îngheţată, diplome de participare din partea părintelui paroh şi diplome individuale pe ateliere din partea profesorilor îndrumători. Pe perioada taberei copiii au mai participat la activităţi coordonate de preotul prof. Bogdan Brădăţanu, de la parohia Pâraie II (Mălini), de directorul şcolii, prof. Dumitru Murariu, învăţătoarele Elena Păşcănuţ, Mariana Orhei, Ancuţa Rusu şi studenta Georgiana Grigoroaia.

Preotul paroh Pavel Norocel ne-a spus: “Doresc să le mulţumesc pompierilor, sponsorilor, directorului şcolii, profesorilor, tuturor voluntarilor, părintelui protopop Adrian Dulgheriu pentru frumoasele iniţiative şi implicarea în tot ceea ce înseamnă activităţi pentru tineret şi sociale şi preacucernicilor părinţi care ne-au ajutat să ducem la bun sfârşit acest proiect. Fiind pentru prima dată când organizăm astfel de activităţi în parohia noastră, am avut şi noi de învăţat pentru a fi mai atractive. Mulţumesc şi soţiei mele care m-a ajutat şi sprijinit în organizare şi la viitorul cămin de bătrâni”.

 

Multe amintiri frumoase

La final, pr. protopop Adrian Dulgheriu le-a mulţumit generalului Ion Burlui, prin reprezentantul locotenent-colonel Filip Ciutac, de la ISU „Bucovina” Suceava, pentru prezentarea făcută şi pentru timpul acordat copiilor, şi părintelui Pavel pentru organizare şi implicare în activităţile care s-au desfăşurat. ”Toţi cei care am fost prezenţi aici am avut câte ceva de învăţat. Lumea aceasta poate fi mai bună prin simplitatea şi frumuseţea de a trăi această viaţă. Astăzi plecăm de aici cu multe amintiri frumoase”, a precizat preotul Dulgheriu.

Emanuel Dăscălecu, din clasa a VI-a, din Rădăşeni, ne-a spus: „Activitatea de astăzi a fost una foarte frumoasă şi ne-a învăţat multe lucruri folositoare de la pompieri. O noutate pentru mine a fost pictura pe sticlă, până acum pictând doar pe hârtie. Sper să mai particip la astfel de evenimente”.  

Lavinia-Andreea Cărnăreasa, elevă în clasa a VIII-a la şcoala din Leucuşeşti, ne-a spus că „activităţile au fost foarte folositoare şi distractive. Mă bucur că m-am reîntâlnit cu prietenii mei şi vreau să-i mulţumesc părintelui Adrian pentru tot ceea ce face pentru noi”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabără de vară pentru copii în parohia Suha - Mălini.
 Vizualizări articol: 1893 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Tabără de vară pentru copii în parohia Suha - Mălini5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei