Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 aug 2017 - Anul XXII, nr. 194 (6610)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect de Consiliu Local

Noile chirii ANL, stabilite în funcție de veniturile nete pe membru de familie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiază de locuințe ANL vor fi calculate după noi criterii, raportate la venitul net realizat pe membru de familie.

În municipiul Suceava au fost realizate 274 de locuințe ANL, dar în urma vânzării lor către chiriași ori a orientării acestora către apartamente de pe piața liberă, în prezent mai sunt închiriate 158 de unități locative.

Noile chirii vor fi calculate după alte criterii, care includ mai mulți coeficienți de ponderare.

Astfel, în funcție de ierarhizarea localităților pe ranguri, coeficientul de ponderare este cuprins între 0,6 și 1,00. Suceava fiind municipiu de rang II, se aplică un coeficient de ponderare 0,8.

Un alt criteriu luat la calcularea chiriei lunare este anul recepției la terminarea lucrărilor. Pentru clădirile construite până în 2004 coeficientul de ponderare este de 0,85; pentru cele dintre 2005 – 2010 acesta este de 0,90; pentru clădirile finalizate în perioada 2011 – 2015 coeficientul este de 0,95, iar pentru cele din 2016 – prezent coeficientul este 1.

Una din cele mai mari schimbări vizează plata chiriilor în funcție de veniturile nete pe membru de familie pe ultimele 12 luni, în funcție de acestea coeficientul de ponderare fiind cuprins între 0,8 și 1,00.

Astfel, pentru venitul net pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, coeficientul de ponderare este de 0,8.

Pentru  venitul net pe membru de familie mai mare decât salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, și care nu depășește 100% venitul la care se raportează, coeficientul de ponderare este de 0,9.

Pentru venitul net mai mare decât 100% din salariul net rezultat din  salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, coeficientul de ponderare este de 1,00.

Pentru calcularea chiriei lunare titularii contractelor de închiriere au obligația de a transmite administratorilor locuințelor (primăria) documentele din care să rezulte veniturile nete pe membru de familie, realizate în ultimele 12 luni.

Comisia socială din Primăria Suceava a decis ca la calcularea chiriei să se țină cont de cele trei valori de ponderare – rangul localității, anul recepției și veniturile nete, fără a se aplica excepții la nivelul maxim al chiriei, iar în cazul în care chiriașii nu prezintă documente din care să rezulte veniturile nete pe membru de familie sau prezintă declarație autentificată că nu au realizat venituri, chiria nu va mai fi ponderată cu acest ultim coeficient.

Acum, în cazul municipiului Suceava chiriile pentru locuințele ANL sunt de aproximativ 200 de lei pentru garsoniere și ajung la sume de 400 - 500 de lei pentru apartamente cu trei camere. Chiriașii care au peste 35 de ani plătesc ceva mai mult, fiindu-le calculat un cost suplimentar de 1% față de tarifele stabilite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noile chirii ANL, stabilite în funcție de veniturile nete pe membru de familie.
 Vizualizări articol: 2740 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Noile chirii ANL, stabilite în funcție de veniturile nete pe membru de familie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei