Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 aug 2017 - Anul XXII, nr. 190 (6606)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Agricultura în judeţ

An cu producţii record şi preţ bun la grâu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

2017 este un an aproape perfect pentru agricultura din judeţul Suceava, cel puţin în ceea ce priveşte producţiile obţinute la cereale. Producţiile obţinute de marii fermieri la grâu sunt la un nivel excelent, însă nici micii producători nu au obţinut producţii slabe, oricum mult peste cele din ultimii ani. Vestea bună este că preţul grâului nu s-a prăbuşit odată cu producţiile mari, ceea ce face ca bilanţul pentru agricultori să fie unul bun. Practic, la general vorbind, indiferent de ce au cultivat, agricultorii nu au motive să se plângă de cum le-a mers în acest an, exceptând unele situaţii punctuale, localităţi în care a căzut grindina ori culturi care au fost compromise încă din sezonul rece, din cauza îngheţului.

 

Vârfuri de producţie de peste 8 tone la hectar

Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei Agricole Suceava, ne-a declarat că marii cultivatori au raportat producţii bune şi foarte bune, de 6-7 tone de grâu la hectar, ba chiar cu vârfuri de peste 8 tone, în zona Siret-Dorneşti.

„În judeţul Suceava producţiile la grâu sunt peste mediile din ultimii ani şi avem şi multe recolte de top. Factorul genetic şi cel tehnologic s-au îmbinat fericit în acest an cu factorul climatic, care a fost foarte bun, cel puţin pentru cereale”, a declarat Haralampie Duţu.

Direcţia Agricolă Suceava este în plin proces de contabilizare a producţiilor de grâu raportate în fiecare localitate, având deocamdată doar datele transmise de cultivatorii mari. Datele din teren indică însă producţii bune şi pentru producătorii mai mici, care au respectat cât de cât o tehnologie.

 

Producţia medie va fi cu mult peste ce a fost în ultimii opt ani

Direcţia Agricolă Suceava estimează e producţie medie, la nivelul judeţului, de 4.000 de kilograme de grâu la hectar, asta în condiţiile în care agricultura fărâmiţată, pe suprafeţe mici, este încă preponderentă.

O analiză comparativă cu ultimii ani, din 2009, arată că producţia din acest an va fi de departe cea mai bună. În intervalul 2009-2016, producţiile medii la hectarul de grâu au fost între 2.400 şi 3.200-3.300 de kilograme.

 

Preţul grâului de acum ar trebui să devină o normalitate

Vestea bună este că producătorii vând grâul cu 60 de bani kilogramul, un preţ destul de bun comparativ cu ultimii ani. Preţul este bun mai ales raportat la producţiile mari.

„Grâul este în mod clar o cultură eficientă în acest an. Cei care au respectat tehnologia şi au avut material genetic corespunzător nu au cum să nu fie în câştig. Faptul că se plăteşte 60 de bani pe kilogramul de grâu ar trebui să fie o trecere spre normalitate, un preţ sub care să nu se mai ajungă”, a declarat Haralampie Duţu.  

 

Producţii bune şi la celelalte culturi

Tot producţii bune, excelente chiar, sunt şi la secară, triticale, orz şi orzoaică de toamnă.

Haralampie Duţu a oferit exemplul unei ferme din Moara, care a obţinut o producţie de 7,8 tone la hectar la cultura de orz.

Dintre culturile recoltate deja, doar la rapiţă au fost o serie de probleme. Asta după ce în toamna anului trecut a fost o perioadă de secetă, iar în ianuarie a fost o perioadă de ger. Acolo unde rapiţa nu a fost acoperită de strat de zăpadă, cultura a fost compromisă, iar agricultorii au fost nevoiţi să reînsămânţeze terenul. Acolo unde nu au fost însă probleme de acest gen s-au raportat producţii de 5,4 tone de rapiţă la hectar.

În acest an, grindina a făcut pagube mari la Forăşti, unde s-au raportat 1.116 hectare afectate grav sau compromise, şi la Boroaia, unde au fost afectate 338 de hectare, însă gradul de compromitere a fost mai scăzut în această localitate.

 

Marii cultivatori, mulţumiţi de producţii, mai puţin de preţ

Marii cultivatori confirmă şi ei că producţiile din acest an la cereale sunt foarte bune, chiar dacă preţul, de 55-60 de bani la kilogram, nu îi mulţumeşte pe deplin.

La societatea Plop Agro Expres Plopeni, de exemplu, a familiei Abogătoaie, s-au recoltat în acest an grâu de pe 120 de hectare, producţia medie fiind de 6.000 de kilograme la hectar. Societatea oferă arendaşilor 60 de bani pe kilogramul de grâu, care este preţul standard al culturii din această perioadă. Societatea din Plopeni a mai cultivat în acest an floarea-soarelui, soia şi porumb, culturi care de asemenea se prezintă bine.

Cea mai mare producţie la grâu din acest an a fost raportată de societatea Agrodim Chiriac SRL din Dorneşti, de 8,1 tone la hectar.

 

În judeţ este instalată seceta de mai bine de o lună de zile

Pentru culturile mai târzii, în special porumbul, cultivat pe cea mai mare suprafaţă în judeţ, peste 37.000 de hectare, seceta din ultima perioadă de timp poate afecta producţia.

Directorul Direcţiei Agricole Suceava, Haralampie Duţu, a declarat că în judeţ se poate vorbi de secetă începută de la jumătatea lunii iulie. Aşadar este deja mai mult de o lună de secetă. 

„Porumbul a început să sufere de secetă, au apărut suprafeţe cu frunze uscate, iar acolo producţiile vor fi cu siguranţă diminuate”, a explicat directorul Direcţiei Agricole.

În privinţa cartofului, acesta este în stare bună, iar unii agricultori au început deja să-l recolteze. Preţul de vânzare de la poarta producătorilor este de 1 leu la kilogram.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului An cu producţii record şi preţ bun la grâu.
 Vizualizări articol: 2156 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
An cu producţii record şi preţ bun la grâu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei