Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 aug 2017 - Anul XXII, nr. 188 (6604)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pe lângă lege

O adevărată filieră de falsificat permise de conducere ucrainene funcţionează cu succes în judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O adevărată filieră de falsificat permise de conducere ucrainene funcţionează de câţiva ani în judeţul Suceava, iar în ultima perioadă a luat o amploare deosebită. Zeci de şoferi de cetăţenie română au fost opriţi în trafic şi au prezentat la control permise emise de autorităţile din Ucraina. În final, s-a dovedit că majoritatea acestor acte erau false, iar în unele cazuri mai vechi s-au dat deja şi condamnări în instanţă.

Darius Ionel Beghean, din Voitinel, este unul dintre primii suceveni care a fost prins la volan şi a prezentat la control un permis de conducere ucrainean, asta după un eveniment rutier în care a fost implicat.

Luat la întrebări de poliţişti, bărbatul de etnie romă nu a recunoscut că a obţinut permisul de conducere pe căi ilegale, dar faptul că nu ştia să scrie le-a ridicat mari semne de întrebare oamenilor legii. A fost întocmit un dosar penal, iar la final procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a lui Darius Ionel Beghean.

Procesul s-a derulat la Judecătoria Rădăuţi, iar rezultatul a fost cel previzibil: permisul de conducere era fals. Aşa se face că Darius Ionel Beghean a fost condamnat pentru comiterea mai multor infracţiuni.

El a primit 6 luni deînchisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu posedă permis de conducere, 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale sub forma complicităţii, 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu posedă permis de conducere, 1 an şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului. Pedepsele au fost contopite, iar Beghean a rămas cu o pedeapsă de 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare.

Interesante sunt şi concluziile expertizei din acest dosar: „După efectuarea constatării tehnico-știinţifice (expertizei) au rezultat o serie de elemente caracteristice de deosebire în ceea ce privește fotografia, textele și simbolurile de pe permis, în concluzie, permisul este contrafăcut”.

 

Un permis falsificat ar costa în jur de 1.000 de dolari

Mai mult, în urma verificărilor derulate în acest dosar s-a constatat că Darius Ionel Beghean avea paşaport valabil, dar în perioada când ar fi susţinut examen pentru obţinerea permisului de conducere din Ucraina, adică în aprilie 2011, nu figurează că a ieşit din ţară.

Este un caz fericit, pentru că au fost şi alte situaţii depistate între timp de poliţişti, în care s-a descoperit că posesorii de permise ucrainene, altmiteri cetăţeni români, nu posedă paşaport, darămite să mai iasă din ţară.

Numărul mare de permise de conducere ucrainene falsificate descoperite tot mai des în ultima perioadă duce la concluzia că la mijloc este o filieră bine structurată, iar faptul că elementele de identificare din document sunt destul de bine realizate arată că la mijloc nu este vorba de ageamii.

Din sursele pe care le avem, se pare că pentru un permis de conducere ucrainean falsificat se plătesc circa 1.000 de dolari. Rămâne de văzut dacă structurile de combatere a criminalităţii organizate din Suceava au mai multe date despre acest adevărat fenomen şi dacă la mijloc sunt implicate şi persoane din ţara vecină, Ucraina.

 

În ce condiţii poate obţine un cetăţean român un permis de conducere ucrainean

Pentru ca un cetăţean român să poată obţine un permis de conducere emis de autorităţile din Ucraina trebuie îndeplinite o serie de condiţii. Una dintre ele ar fi aceea de a deţine cetăţenia ucraineană, lucru imposibil deoarece statul vecin nu recunoaşte dubla cetăţenie, iar asta ar însemna ca respectiva persoană să nu mai fie cetăţean român.

Un alt caz care poate fi luat în considerare este acela ca persoana cu cetăţenie română să prezinte originalul și copia primei pagini a pașaportului cu o traducere în limba ucraineană, originalul şi copia numărului de identificare, un certificat medical cu privire la capacitatea de conducere în urma unui examen medical în orice instituţie medicală care este autorizată. De asemenea, mai este nevoie de declaraţia de formare într-o școală de conducere şi 2 fotografii color de dimensiuni.

Conform legii Ucrainei, numărul de identificare este folosit de un cetăţean străin care intenţionează să lucreze în această ţară și poate primi venituri ca fondator al companiei sau în calitate de angajat, să aibă o ședere permanentă sau temporară, conturi bancare deschise, dar şi în alte cazuri special stipulate pentru a obţine numărul de identificare în Inspectoratul Fiscal de Stat al Ucrainei.

Şi peste toate este nevoie de cunoştinţe de limbă ucraineană pentru a susţine examenul pentru permisul de conducere.

Cu alte cuvinte, nu este deloc simplu în calitate de cetăţean român să intri în posesia unui permis de conducere ucrainean, iar după cum s-a observat în cele câteva zeci de cazuri înregistrate până în prezent situaţia a fost cu totul alta, iar „şoferii” de ocazie nu au intrat în contact cu autorităţile ucrainene, ci cu persoane dubioase care s-au oferit să le sară în ajutor. Cu siguranţă nu din filantropie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O adevărată filieră de falsificat permise de conducere ucrainene funcţionează cu succes în judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 8534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
O adevărată filieră de falsificat permise de conducere ucrainene funcţionează cu succes în judeţul Suceava5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată fină cu pește afumat Dacă ne-am cam săturat de ”salade de boeuf”, această rețetă poate fi o descoperire care ne va încânta. Desigur, dacă ne plac peștele afumat și maioneza. Se face la fel de repede ca o simplă salată orientală, dar cu siguranță... Citeşte