Grădinița Specială din Fălticeni, în parteneriat cu școlile gimnaziale „Ion Irimescu” și „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni, Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” din Moldovița și Asociația „Euroșansa For Life”, ONG care sprijină copiii aflați în dificultate, a organizat în perioada 28 iulie – 9 august a patra ediție a Școlii de vară „Artă, tradiții și obiceiuri populare din Moldova și Bucovina – O zi din viața mea la țară. O zi din viața mea la oraș”. La proiectul educațional desfășurat sub girul Inspectoratului Școlar Județean Suceava au participat cadre didactice din școlile partenere, elevi, voluntari, părinți, membri ai comunității, colaboratori și primarii din cele două localități.
La activități au fost prezenți peste 50 de copii. Zilnic, între orele 9-12, copiii și-au desfășurat activitatea pe ateliere în diverse domenii (artă decorativă, sport, muzică și comunicare). Pe 28, 31 iulie și 1 august participanții au desfășurat activități comune la Grădinița Specială din Fălticeni, alături de cei implicați fiind și primarul Cătălin Coman, care i-a invitat pe oaspeții din Moldovița să viziteze muzeele și spațiile de agrement din urbea de pe Șomuz.
Miercuri, 2 august, a avut loc deplasarea la Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” din Moldovița, după care copiii au revenit la Fălticeni pentru activitățile programate la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” (3-4 august) și Școala Gimnazială „Ion Irimescu” (7-8 august). Proiectul s-a încheiat pe 9 august, cu un spectacol organizat în Sala “Pictor Aurel Băeșu” din cadrul Muzeului de Artă “Ion Irimescu” și cu vernisajul unei expoziții cu vânzare cu obiecte realizate de copii în cadrul școlii de vară. Fondurile obținute vor fi folosite pentru finanțarea altor activități din acest proiect.
Dezvoltarea competențelor artistice la copiii cu dizabilități
Așa cum am aflat de la psihopedagogul Mihaela Sandu, directorul Grădiniței Speciale Fălticeni, beneficiarii proiectului au fost copii cu vârste între 6-17 ani din Fălticeni și comuna Moldovița, care au frecventat cursurile Grădiniței Speciale Fălticeni (preșcolari și elevi) aflați în dificultate (dizabilități, CES, rezultate școlare slabe, medii dezavantajate, copii cu părinți plecați în străinătate), cadre didactice implicate în proiect, elevi voluntari care au competențe artistice pentru promovarea artei ca mijloc de păstrare a adevăratelor valori morale, instituțiile partenere.
Directorul Grădiniței Speciale, Mihaela Sandu, a precizat: “Scopul proiectului este acela de a dezvolta competențe artistice, dragostea și respectul pentru tradițiile populare din Moldova și Bucovina. La Școala de vară am învățat să descoperim și să prețuim valorile strămoșești, tradițiile și obiceiurile specifice zonei în care trăim pentru a le transmite mai departe generațiilor viitoare, să ne prețuim identitatea și neamul. Pe toată durata desfășurării Școlii de vară, cadrele didactice, voluntarii – studenți, elevi și părinți – au lucrat în echipe pe ateliere de lucru: artă decorativă, comunicare, sport și muzică, utilizând tehnici de lucru variate fără să se abată de la tema proiectului”.
Ateliere de lucru și plimbare cu mocănița
Pe data de 2 august, cu sprijinul Primăriei municipiului Fălticeni, a fost organizată o excursie la Moldovița, la Liceul „Vasile Cocea”, dar și la alte obiective din zonă. La eveniment au participat, din partea gazdelor, director prof. Laura Șutu, directorul adjunct Diana Priscorneac, coordonatorul de proiect prof. Angela Balabasciuc, cadre didactice, elevi, voluntari, părinți, membri ai comunității și colaboratorii: solista de muzică populară Felicia Oblezniuc, Ansamblul “Huțulca”, Clubul Sportiv “Invictus”. Din partea Primăriei comunei Moldovița au participat primarul Traian Iliesi, viceprimarul Romeo Cocerhan și consilierul Mugurel Balabasciuc. După ce toți participanții, îmbrăcați în costume populare, au lucrat în cadrul atelierelor de lucru, gazdele din Moldovița i-au invitat pe fălticeneni să viziteze Muzeul Ouălor Încondeiate “Lucia Condrea”, Muzeul Satului, să facă o plimbarea cu Mocănița și să ia masa în pădure.
Prof. Diana Priscorneac ne-a declarat: “Amintiri de neuitat la final de proiect. Mulțumim organizatorilor care le-au oferit elevilor noștri posibilitatea de a cunoaște Fălticeniul prin vizita la Grădinița Specială, Muzeul «Mihail Sadoveanu», Galeria Oamenilor de Seamă, Muzeul Apelor «Mihai Băcescu» și Muzeul de Artă «Ion Irimescu». Spectacolul de final de proiect de miercuri, 9 august, ne-a impresionat pe toți. Felicitări, oameni frumoși, respect și prețuire!”
Proiectul a beneficiat de sprijinul agenților economici Depozit Botușanu, Denisstar și C-AGLA-C din Fălticeni și Suceava.








