Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 aug 2017 - Anul XXII, nr. 187 (6603)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”

Lupte full-contact de reconstituire istorică, în şanţul Cetăţii Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cavaleri înveşmântaţi din cap până-n picioare în armuri grele, metalice, confruntându-se cu lovituri năprasnice cu luptători protejaţi de piele şi scut, dar având avantajul vitezei de mişcare, ori trupe de halebardieri luptând contra unui grup de spadasini, pentru a se vedea care arme şi armuri se dovedesc mai bune în confruntarea directă – asta au putut admira seară de seară spectatorii ediţiei din acest an a Festivalului Medieval de la Suceava. Asta deoarece programul acestuia s-a îmbogăţit de anul acesta cu un nou spectacol de larg interes pentru public – competiţiile HMB (Historical Medieval Battle). HMB este un sport relativ recent, care combină lupta cu arme şi armură a manualelor scrise în epoca medievală cu sporturi de contact contemporane.

Cu toate că nu se aflau în programul iniţial, ci au fost propuse de invitaţii de peste hotare, prezenţi pentru prima oară la Suceava – în special sârbii, specialişti în HMB, luptele full-contact de reconstituire istorică au devenit o atracţie permanentă, seară de seară având loc în şanţul Cetăţii, înaintea fascinantelor spectacole pirotehnice.

Cel mai interesant aspect al acestor lupte este că ele se dau pe bune, adică nu sunt deloc regizate, ci sunt confruntări reale între combatanţi, care se lovesc între ei cu săbiile, topoarele, halebardele, ghioage sau ce alte arme mai au, încercând să pună la pământ adversarul.

Bineînţeles, lovirea unor puncte cheie este cea care se punctează de către arbitri, încât nu este nevoie să îşi doboare adversarul chiar ca într-o luptă de acum sute de ani, trecând sabia prin el sau străpungându-l cu suliţa.

Dar asta nu înseamnă că luptătorii scapă uşor din aceste confruntări, pentru că, chiar şi protejaţi de armuri, loviturile primite sunt puternice şi lasă adeseori „amintiri” dureroase.

Chiar dacă înfruntările unu la unu sunt cele mai frecvente, extrem de interesante s-au dovedit confruntările de trupe, care au recreat situaţii concrete de pe câmpurile de luptă de acum sute de ani.

Meritul acestor spectacole de mare interes pentru public îl au sârbii de la Beli Orlovi, transilvănenii din Compania Drago Nigrus şi Cavalerii Cetăţii Bârsei, care au luptat seară de seară în şanţul Cetăţii, sub privirile a mii de spectatori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lupte full-contact de reconstituire istorică, în şanţul Cetăţii Suceava.
 Vizualizări articol: 2244 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lupte full-contact de reconstituire istorică, în şanţul Cetăţii Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă rece Gazpacho (albă) Un răsfăț răcoros pentru zile fierbinți este această rețetă de origini andaluze, care se pregătește repede, este consistentă și nu necesită stat în bucătărie la căldură. Un blender sau un mixer vertical e piesa centrală pentru pregătire.Avem... Citeşte