Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 aug 2017 - Anul XXII, nr. 182 (6598)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Dezacord

Reacţii după ce municipalitatea a anunţat că o grădiniţă va fi construită în parcul Şcolii „Ion Creangă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Intenţia municipalităţii de a ridica o grădiniţă cu program prelungit în parcul din faţa Şcolii Gimnaziale Nr. 9 „Ion Creangă” din Obcini a stârnit o serie de reacţii dezaprobatoare în rândul oamenilor şcolii şi nu numai.

Perspectiva de a ridica o construcţie peste ceea ce a fost, decenii la rând, un spaţiu verde iubit de elevi şi profesori, este una care le dă fiori reci tuturor celor care au aflat de planurile Primăriei Suceava.

Mai mult, nemulţumiţii nu vor ca plângerile lor să rămână scrise doar pe Facebook, prin urmare au întocmit o petiţie, un manifest, pentru care să strângă cât mai multe semnături din partea elevilor, părinţilor, oamenilor din cartier, document pe care să-l înainteze Consiliului Local şi Primăriei. Astfel, speră ca mişcarea lor să nu rămână fără ecou.

Poate e important de menţionat încă de la început că municipiul Suceava nu îndeplineşte norma europeană de spaţii verzi care revin unui locuitor, de minimum 26 mp, ci are doar 17 mp spaţii verzi/locuitor.
„Nu înţelegem să cădem victimă unui adevărat pogrom ecologic ce se derulează de ceva vreme în oraş. Părculeţul din incinta perimetrului şcolii din cartier e sufletul şcolii respective, dar şi al cartierului deopotrivă. Acolo încep şi se încheie activităţile fiecărui an şcolar”, se arată în petiţie.

În continuarea documentului se mai arată că „ridicarea unei grădiniţe în spaţiul menţionat este cu totul inoportună. Înainte de toate, spaţiul este foarte mic în comparaţie cu numărul mare de elevi care sunt deja ai şcolii. Mare parte din perimetrul instituţiei şcolare este ocupat de clădiri (şcoala şi sala de sport) şi terenul de sport. Mai rămâne un spaţiu foarte mic pentru ca cei peste 1.200 de elevi ai şcolii, la care se adaugă personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, să simtă că pot respira”.

 

„Vom sta în faţa buldozerelor”

Noua grădiniţă din Obcini ar urma să fie făcută din bani europeni, edilul Sucevei, Ion Lungu, menţionând că suprafaţa de 1.400 de mp din curtea Şcolii Nr. 9 este compatibilă cu cerinţele Uniunii Europene pentru realizarea unei grădiniţe cu program prelungit.

Cu toate că Obcini este deficitar în privinţa spaţiilor de învăţământ, în special la grădiniţe, argumentele municipalităţii nu au stat în picioare în faţa avalanşei de reacţii negative.

„Parcul este făcut de noi în programul Eco Şcoala. Cine are curajul să-l distrugă? Vom face apel la toate forurile, inclusiv la domnul ministru, dacă e nevoie vom sta în faţa buldozerelor cu copiii. De ce nu au renovat clădirea care e în paragină, acolo unde voiau piaţă. Acolo e şi teren cu spaţiu. Unde înghesuiţi tot, că şi aşa ne sufocăm în clase?”, transmite un cadru didactic.

Pentru mai multă putere de convingere, unii profesori au oferit primăriei şi alternative unde ar putea ridica grădiniţa.

„Neghiobie! Au distrus tot ce înseamnă spaţiu verde în cartier. Mai rămăsese părculeţul ăsta, se va duce şi el. Şi aşa ne sufocăm din cauza supraaglomerării într-un spaţiu foarte restrâns. De ce să nu se facă grădiniţa asta în locul fostei pieţe din cartier? De ce nu pe lângă Galleria (n.r. - fostul Galleria Mall)? Dar pe lângă blocurile ANL dintre SCA şi Metro? De ce nu cumpără primăria spaţiul care blochează legătura directă dintre bdul G. Enescu şi str. Victoriei din cartier? Ar fi o locaţie ok pentru o grădiniţă. Acum acolo e un focar de mizerie. SOS spaţiile verzi din Obcini”, notează cineva.

Gălăgia, poluarea, aglomeraţia, lipsa spaţiilor verzi, a spaţiilor de recreere şi de joacă sunt invocate de toţi cei care contestă planurile de construcţie.

„Dacă împărţim cei hai să zicem 1.400 de metri pătraţi doar la numărul de persoane care, timp de mai multe ore pe zi, lucrează şi învaţă aici, rezultă cam un metru pătrat de spaţiu verde de fiecare individ. Nu credeţi că e prea puţin, onorabile autorităţi locale? Comparativ cu normele UE (26 mp), ori cu recomandările OMS (50 mp), ori chiar cu ceea ce a raportat Primăria Suceava (17,84 mp/locuitor), zona noastră e un dezastru din acest punct de vedere. Nu credeţi că ni se cuvine un strop de verde? Nu-l merităm noi, cea dintâi Eco Şcoală din România?”, se mai arată în petiţie.

Contactat telefonic, directorul Şcolii Gimnaziale „Ion Creangă”, prof. Constantin Mărgineanu, cel care a pus bazele unităţii, a menţionat că este foarte afectat, însă deocamdată nu doreşte să facă nici un comentariu pe marginea acestui subiect. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reacţii după ce municipalitatea a anunţat că o grădiniţă va fi construită în parcul Şcolii „Ion Creangă”.
 Vizualizări articol: 6601 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 7 voturi
Reacţii după ce municipalitatea a anunţat că o grădiniţă va fi construită în parcul Şcolii „Ion Creangă”4.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei