Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 aug 2017 - Anul XXII, nr. 180 (6596)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Campanie

Colegiul Medicilor avertizează asupra consecinţelor înlocuirii consultaţiei medicale cu internetul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul Medicilor din România (CMR) lansează joi, 10 august a.c., campania de interes public “Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet”, care are ca scop informarea şi conştientizarea populaţiei asupra riscurilor la care se expune atunci când informaţiile fără nici o bază reală, ştiinţifică, iau locul consultaţiilor medicale de specialitate. Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, ne-a declarat, marţi, că prin intermediul acestei campanii Colegiul Medicilor din România trage un semnal de alarmă asupra faptului că pacienţii care mai întâi apelează la ”sistemele neconvenţionale” riscă întârzierea sau ratarea unui diagnostic corect şi ajung la medic în faze avansate ale bolii, cu diminuarea şanselor de vindecare. 

Dr. Badrajan a arătat că dintre cei aproximativ 500 de pacienţi pe care îi vede într-o lună la consultaţii, cel puţin jumătate şi-au pus singuri ”diagnosticul” consultând reţelele de socializare şi diverse site-uri care nu au legătură cu tratatele de medicină. ”Ei <ştiu> deja ce au, de pe net, şi mă <verifică>. La sfârşitul consultaţiei, după ce le comunic diagnosticul şi le prescriu tratamentul, foarte mulţi îmi spun că asta au citit şi ei pe net. Au o adevărată plăcere de a căuta informaţii pe net, unde sunt tot felul de postări care nu au nici o bază reală, ştiinţifică. Pe noi, medicii, ne acuză de interese malefice, că vrem să distrugem omenirea, ne spun că suntem şpăgari sau în combinaţii cu companiile farmaceutice şi sunt gata să creadă în cei care le prezintă tot felul de lucruri ascunse, aşa-zise secrete. Cuplează foarte uşor la astfel de <secrete>, la curente foarte periculoase, care subminează autoritatea unor organisme internaţionale care se ocupă de sănătatea populaţiei”, a spus dr. Badrajan.

 

Dr. Badrajan: ”Medicina nu se face pe net sau la televizor”

Medicul a precizat că automedicaţia după sfaturi citite pe internet sau soluţiile oferite în spoturile publicitare pentru o gamă largă de boli, de la cele de inimă, diabet şi prostată, până la balonare, constipaţie sau bătături nu numai că nu vindecă bolile, ci pot face foarte mult rău, prin agravarea afecţiunilor sau chiar deces, din cauza întârzierii cu care se stabileşte un diagnostic cert şi se indică individualizat tratamentul adecvat. ”Medicina nu se face pe net, la televizor sau prin corespondenţă. Pacienţii îşi interpretează subiectiv simptomele, aşa că dacă nu şi consulţi pacientul, ci doar îl asculţi, poţi să ai o imagine falsă asupra problemelor de care suferă”, a precizat medicul sucevean.

Dr. Badrajan a salutat campania iniţiată de Colegiul Medicilor din România şi a afirmat că filiala Suceava o va susţine activ pe toată durata desfăşurării, luna august. În opinia medicului, în paralel cu conştientizarea pacienţilor asupra riscului înlocuirii consultaţiei medicale cu informaţiile culese de pe internet ar trebui luate şi măsuri de pedepsire a celor care, prin acţiunile lor, pun în pericol sănătatea publică. Secretarul Colegiului Medicilor s-a referit atât la cei care refuză vaccinurile din programele naţionale, cât şi la medicii care zdruncină încrederea pacienţilor în actul medical.

La demararea acţiunii de informare a populaţiei, preşedintele CMR, dr. Gheorghe Borcean, s-a adresat în scris tuturor filialelor CMR din ţară, rugându-i pe medici să-şi atenţioneze pacienţii că nu doar sarea, zahărul şi grăsimile dăunează grav sănătăţii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colegiul Medicilor avertizează asupra consecinţelor înlocuirii consultaţiei medicale cu internetul.
 Vizualizări articol: 1856 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Colegiul Medicilor avertizează asupra consecinţelor înlocuirii consultaţiei medicale cu internetul5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei