Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 aug 2017 - Anul XXII, nr. 177 (6593)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sprijin

Peste 21.000 de suceveni cu handicap vor beneficia de indemnizaţii majorate, din ianuarie 2018

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Valoarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilităţi va fi majorată, începând cu 1 ianuarie 2018, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptată de Guvern, în şedinţa de vineri. În judeţul Suceava numărul beneficiarilor acestui act normativ este de aproximativ 20.000 de persoane. În judeţul Suceava sunt înregistraţi peste 19.000 de adulţi cu handicap şi peste 2.300 de copii. Dintre adulţi, mai mult de 8.000 sunt cu handicap grav, peste 10.000 au handicap accentuat şi aproximativ 1.000 cu handicap mediu şi uşor. 

Actul normativ adoptat de executiv săptămâna trecută modifică Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în sensul integrării lor în societate, inclusiv prin creşterea ponderii în rândul salariaţilor.

Una dintre cele mai importante modificări cuprinse în OUG se referă la modalitatea de actualizare a cuantumului drepturilor acordate persoanelor cu handicap, respectiv prin raportare la Indicatorul Social de Referinţă (ISR), stabilit în baza Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă şi actualizat periodic de guvern. Anterior, aceste drepturi erau raportate la Indicele Preţului de Consum (IPC).

Majorarea valorii sprijinului financiar acordat persoanelor cu handicap în raport cu ISR va avea loc în două etape: prima – începând cu 1 ianuarie 2018, iar cea de-a doua – de la 1 iulie 2018.  Începând cu 1 ianuarie 2018, vor creşte:

a) indemnizaţia lunară, indiferent de venituri, care va reprezenta 65% din ISR pentru adultul cu handicap grav şi 50% din ISR pentru adultul cu handicap accentuat;

b) bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, care va reprezenta 25% din ISR, pentru adultul cu handicap grav, 20% din ISR pentru adultul cu handicap accentuat şi 10% din ISR pentru adultul cu handicap mediu;

c) prestaţia socială, pe perioada în care părintele sau persoana desemnată are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere copil cu handicap, reprezentând 50% din ISR în cazul copilului cu handicap grav, 30% din ISR în cazul copilului cu handicap accentuat, 10% din ISR în cazul copilului cu handicap mediu.

 

Instituţiile publice cu peste 50 de salariaţi, obligate să organizeze concursuri dedicate angajării persoanelor cu dizabilităţi

Începând cu 1 iulie 2018 vor creşte: 

a) indemnizaţia lunară, indiferent de venituri, reprezentând 70% din ISR pentru adultul cu handicap grav, 53% din ISR pentru adultul cu handicap accentuat;

b) bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, reprezentând 30% din ISR pentru adultul cu handicap grav, 22% din ISR pentru adultul cu handicap accentuat şi 12% din ISR pentru adultul cu handicap mediu;

c) prestaţia socială, pe perioada în care părintele sau persoana desemnată are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere copil cu handicap, reprezentând 60% din ISR în cazul copilului cu handicap grav, 35% din ISR în cazul copilului cu handicap accentuat, 12% din ISR în cazul copilului cu handicap mediu.

Copiii cu dizabilităţi vor beneficia de creşterea sprijinului financiar după cum urmează: din luna ianuarie 2018, 135% pentru gradul grav, pentru gradul accentuat 89%, în timp ce pentru gradul mediu majorarea va fi 28%. Din luna iulie 2018, se va aplica o nouă majorare în cazul copiilor cu dizabilităţi, în cuantum de 20% pentru gradul grav, 16% pentru gradul accentuat şi 20% pentru gradul mediu. Majoritatea copiilor cu dizabilităţi înregistraţi în judeţul Suceava suferă de un handicap grav – peste 1.000.

O altă noutate a actului normativ nou adoptat o constituie obligaţia instituţiilor publice cu peste 50 de salariaţi de a organiza concursuri dedicate angajării persoanelor cu dizabilităţi.

Cele mai multe persoane cu handicap, raportat la numărul de locuitori, se află la Solca, Siret, Milişăuţi, Suceava, Rădăuţi, Cajvana, Salcea, Dolhasca, Gura Humorului, Frasin, Liteni. În mediul rural, Râşca este de mai mulţi ani pe primul loc la numărul de persoane înregistrate cu grad de handicap, urmată de Bălcăuţi, Capu Câmpului, Todireşti, Voitinel, Ciprian Porumbescu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 21.000 de suceveni cu handicap vor beneficia de indemnizaţii majorate, din ianuarie 2018.
 Vizualizări articol: 3237 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 21.000 de suceveni cu handicap vor beneficia de indemnizaţii majorate, din ianuarie 20180.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei