Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 aug 2017 - Anul XXII, nr. 177 (6593)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prevenţie

Canicula a ţinut în casă majoritatea bătrânilor şi bolnavilor cronici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Majoritatea sucevenilor în vârstă şi cei care suferă de diverse afecţiuni cronice, îndeosebi de natură cardiacă au ţinut cont de apelul medicilor de a respecta măsurile de protecţie impuse de caniculă şi au evitat astfel să aibă nevoie de intervenţii medicale. Conform evidenţelor din Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, în cursul zilei de sâmbătă au fost doar patru cazuri de lipotimii şi insolaţii, iar în zilele precedente, au fost câteva cazuri sporadice de lipotimii, hipocalcemii sau hipoglicemii care ar fi putut fi cauzate de temperaturile ridicate. Medicul şef al UPU, dr. Liviu Cîrlan, a afirmat că în timpul amiezii numărul de prezentări în UPU a fost mai redus, însă numărul acestora a crescut în cursul serii.

Nici Serviciul de Ambulanţă Judeţean Suceava nu a fost solicitat de către persoane care să fi fost afectate de căldura excesivă. Directorul SAJ, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat că săptămâna trecută o ambulanţă a fost solicitată pentru preluarea unei persoane care a leşinat la scurt timp după ce a ieşit de la serviciu, dar nu se poate afirma cu certitudine că starea de rău a fost cauzată de căldură. 

Medicii recomandă în continuare pacienţilor cu afecţiuni cronice şi cardiace să evite expunerea la soare şi deplasările în intervalul orar 11.00 - 18.00  şi să respecte tratamentele prescrise de medicii specialişti.

Aparatele de aer condiţionat, acolo unde există, trebuie reglate astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală.

Atunci când temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius trebuie să se evite utilizarea ventilatoarelor, iar în cursul zilelor cu temperaturi ridicate este indicată purtarea pălăriilor de soare, a hainelor lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

 

Cafeaua, alcoolul şi sucurile carbogazoase scad capacitatea organismului de a lupta împotriva căldurii

Totodată, în zilele cu caniculă sunt recomandate duşurile călduţe şi consumul de lichide, respectiv consumul unui pahar de apă sau a unui pahar de iaurt la fiecare 15 - 20 de minute.

Autorităţile sanitare atrag atenţia că trebuie evitat consumul de alcool în perioadele cu temperaturi ridicate, întrucât favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea organismului de a lupta împotriva căldurii, dar şi consumul de băuturi ce au un conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece sunt diuretice.

Printre recomandările DSP Suceava se mai numără consumul de fructe şi legume proaspete, ce au un conţinut mare de apă, respectiv pepenele galben şi roşu, prunele, castraveţii, roşiile etc.

O altă recomandare se referă la evitarea activităţilor în aer liber, ce necesită un consum mare de energie, precum sportul sau grădinăritul.

„Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită! Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate”, este apelul lansat de DSP Suceava.

Instituţia face şi recomandări privind limitarea creşterii temperaturii în locuinţe, printre acestea numărându-se închiderea ferestrelor expuse la soare şi lăsarea jaluzelelor şi/sau draperiile, mai ales în perioada din zi când temperaturile exterioare sunt mai mari decât cele din locuinţe, scăderea intensităţii luminii artificiale, deschiderea ferestrelor seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, astfel încât să se provoace curenţi de aer, închiderea aparatelor electrocasnice dacă nu este necesară utilizarea lor.

 

În zilele caniculare, bebeluşii au nevoie de atenţie specială

Autorităţile sanitare precizează că o atenţie specială trebuie acordată sugarilor, recomandându-se crearea unui ambient ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer, dar şi realizarea unei hidratări corespunzătoare a acestora.

Totodată, se mai recomandă să se evite scoaterea din casă a sugarilor în perioada din zi cu temperaturi extreme, iar o atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil cât şi pentru mamă.

„Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens, copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi, şi obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală, ori de câte ori este nevoie”, mai precizează DSP Suceava.

Pentru copiii preşcolari, se recomandă duşuri zilnice cu apă la temperatura camerei.

Pentru persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune, autorităţile sanitare îi sfătuiesc să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente şi menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, cu efectuarea a câte trei, patru duşuri pe zi.

Totodată, acestora li se mai recomandă să evite deplasările în perioadele de vârf ale caniculei, iar în cazul în care este absolut necesar să folosească îmbrăcăminte uşoară, din materiale vegetale, precum şi pălării de protecţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Canicula a ţinut în casă majoritatea bătrânilor şi bolnavilor cronici.
 Vizualizări articol: 1447 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Canicula a ţinut în casă majoritatea bătrânilor şi bolnavilor cronici0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei