Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 aug 2017 - Anul XXII, nr. 175 (6591)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

La Sibiu

Premii importante pentru elevii suceveni, la Olimpiada Naţională “Meşteşuguri artistice tradiţionale”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În ultimele zile ale lui iulie, Muzeul „Astra” din Sibiu a găzduit cea de-a XXII-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei “Meşteşuguri artistice tradiţionale”, eveniment ce a reunit 263 de participanţi din 33 de judeţe ale ţării, dar şi din străinătate: Mexic, Republica Moldova şi Bulgaria.

Judeţul Suceava a fost reprezentat de elevi iubitori de meşteşuguri tradiţionale specifice zonei Bucovinei: broderie pe piele (zona Grăniceşti), prelucrarea artistică a lemnului (zona Dornelor), măşti populare, pictura icoanelor pe sticlă şi lemn, încondeierea ouălor. Elevii suceveni au fost, ca de fiecare dată, la înălţime, remarcându-se prin pricepere şi îndemânare, fiind recompensaţi cu patru premii I şi două premii III.

Andrei Botez (clasa a V-a, Şcoala Gimnazială „Regina Elisabeta” Rădăuţi) a obţinut Premiul I la meşteşugul confecţionarea pieselor de costum popular – broderie pe piele. Elevul este pregătit de prof. Domnica Petrovici.

Tot premiul I a primit şi Mihai Ţarcă (clasa a XI-a, Clubul Copiilor Vatra Dornei), la secţiunea de prelucrare artistică a lemnului, îndrumat fiind de prof. Mihaela Chiriluş. Ionela Pentelescu (clasa a X-a, Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” Suceava) a câştigat Premiul I la meşteşugul de încondeiere a ouălor, fiind coordonată de prof. Simona Mera.

Diana Cimpoi (clasa a V-a, Palatul Copiilor Suceava) şi-a adjudecat Premiul I la secţiunea de pictat icoane pe lemn. Diana este îndrumată de prof. Cristina Macoveiciuc Hreamătă.

Premiul III au primit Petronela Pindelea (clasa a VI-a, Clubul Copiilor Vatra Dornei) la secţiunea de măşti populare, prof. Daniela Pătrăşcanu, şi Delia Ochiană (clasa a V-a, Palatul Copiilor Suceava) la secţiunea de pictat icoane pe sticlă, prof. Petronela Rusu.

Lotul judeţean a fost însoţit de prof. Marcela Reuţ – Palatul Copiilor Suceava şi Domnica Petrovici – Şcoala Gimnazială Grăniceşti.

 

18.522 de persoane au vizitat muzeul din Sibiu în perioada olimpiadei

Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale” este o competiţie care urmăreşte conştientizarea şcolarilor asupra valorilor civilizaţiei populare româneşti.

În cadrul atelierelor interactive organizate, copii cu vârsta între 6 şi 18 ani se manifestă ca adevăraţi creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meşteşugului artistic tradiţional, al specificului artizanal din satul de origine, având dexteritate tehnică şi simţ artistic propriu unui artist autentic.

Elevii trebuie să demonstreze că posedă cunoştinţe temeinice legate de practicarea meşteşugului, că stăpânesc practic tehnicile privind confecţionarea, modelarea şi decorarea artistică a produselor, conform tradiţiei.

Pe perioada desfăşurării olimpiadei, 18.522 de persoane au vizitat muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi s-au bucurat aici de prezenţa, dar şi de talentul micilor meşteşugari înscrişi în competiţie.

Elevii înscrişi în concurs au participat la diferite secţiuni, precum: ţesut la război de ţesut vertical şi orizontal, brodat, cusut, confecţionat piese de port popular, confecţionat podoabe, confecţionat păpuşi în port popular, confecţionat opinci, dantelă cu ciocănele, împletit, prelucrarea artistică a lemnului, sculptură lemn, sculptat icoane pe vatră, xilogravură, pirogravură, metaloplastie, prelucrarea cornului, prelucrarea metalului, încondeiat ouă, pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn, pictură naivă, ceramică figurativă, modelat ceramic, olărit, confecţionat măşti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premii importante pentru elevii suceveni, la Olimpiada Naţională “Meşteşuguri artistice tradiţionale”.
 Vizualizări articol: 1409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Premii importante pentru elevii suceveni, la Olimpiada Naţională “Meşteşuguri artistice tradiţionale”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei