Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 iul 2017 - Anul XXII, nr. 170 (6586)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Ateliere de lucru

Tablouri din materiale reciclabile, colaje, împletituri, toate realizate de bolnavii de la centrele de recuperare de la Mitocu Dragomirnei şi Zvoriştea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bolnavii de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Mitocu Dragomirnei sunt ajutaţi să îşi recupereze abilităţile, motricitate, să-şi dezvolte comportamentul ordonat, creşterea stimei de sine, în cadrul cabinetului de terapie ocupaţională. În acest fel, ajutaţi de educatori, bolnavii îşi folosesc abilităţile pentru a da naştere unor obiecte reuşite, împletite, pictate, desenate, care îi bucură pe ei, dar şi pe cei care le privesc lucrările în expoziţii. Cei care trec pragul Centrului de recuperare de la Mitocu Dragomirnei îi pot găsi pe beneficiari în atelierul de lucru - Clubul de creaţie - unde pictează, desenează, îndrumaţi de educatori.

Conducerea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Mitocu Dragomirnei ne-a spus că beneficiarii centrului realizează obiecte decorative – tablouri din materiale reciclabile, colaje cu plante uscate, împletituri din sfoară, cusături artizanale constând în semne de carte, prosoape artizanale, feţe de masă, pernuţe pentru ace, mileuri din macrame, confecţionează felicitări, mărţişoare, ornamente cu căni, ornamente cu pahare, flori, fluturi, brăduţi, buburuze, realizate din materiale reciclabile sau prin tehnica origami, tricotează căciuli, botoşei, puişori, ciorapi etc. „La nivelul cabinetului se desfăşoară şi activităţi educative, unde unii beneficiari învaţă să citească, să scrie, să recunoască culorile, cifrele, anotimpurile, lunile anului, să formeze jocuri de puzzle etc.”, au completat reprezentanţii CRRN Mitocu Dragomirnei.

 

49 de bolnavi la Mitocu Dragomirnei

Unii foarte tăcuţi, alţii vorbăreţi, cu toţii formează o comunitate de oameni care au nevoie de ajutor, care au nevoie de personal de specialitate. Cei care lucrează cu bolnavii reuşesc să-i cunoască pe fiecare în parte, să le cunoască nevoile, dorinţele, dar şi hachiţele. Dorinţa conducerii CRRN Mitocu Dragomirnei ar fi o mai mare deschidere a comunităţii către rezidenţii din centru, care nu trebuie privit ca „spital de nebuni”, pentru că nu este asta, dar şi un sprijin mai mare din partea comunităţii pentru reintegrarea unor oameni care acum sunt la centru, dar care şi-au rezolvat anumite probleme şi ar putea fi reintegraţi în comunitate. Capacitatea maximă a centrului este de 49 de rezidenţi, 39 în CRRN şi zece în Locuinţe Maxim Protejate.

 

Terapie prin joc

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Zvoriştea are o capacitate de aproape o sută de beneficiari, care se mândresc cu expoziţia cu produse confecţionate de ei. Centrul de la Zvoriştea deţine ateliere ocupaţionale în care se desfăşoară, zilnic, programe de recuperare folosind terapia medicală, socială, psihologică, kinetoterapie şi terapie ocupaţională, desfăşurate în cadrul clubului şi a spaţiilor amenajate (cabinet kinetoterapie, seră, grădină). Din ce ne-au spus reprezentanţii centrului, programul de recuperare-socializare, prin obiectivele planului de intervenţii, „asigură o varietate de tipuri de activităţi terapeutice în măsură să satisfacă diversitatea de cerinţe şi preferinţe ale utilizatorului”.

În cadrul clubului de terapie ocupaţională, zece beneficiari îşi petrec o parte din timp în bibliotecă, alţii confecţionează ornamente din sfoară, cusături artizanale (feţe de masă, şerveţele pentru noptiere). O altă parte dintre beneficiarii de la Zvoriştea desfăşoară activităţi de desen, pictură, confecţionat felicitări, colaje pe pânză, împletituri cu andrele, recoltarea plantelor medicinale sau lucrează în grădina terapeutică. Terapia prin joc, la care participă zilnic 20 de beneficiari, constă în jocuri de divertisment, jocuri logice şi jocuri în aer liber. Pentru momente de relaxare, având în vedere că este vorba de bolnavi neuropsihici, personalul centrului organizează concursuri sportive, excursii, drumeţii, vizionări de spectacole, îi duc pe bolnavi la slujbele religioase de la biserica din localitate, la care participă mare parte dintre beneficiari, însoţiţi de infirmieri, ergoterapeut şi asistent medical.

 

12 grupe de terapie la Zvoriştea

Şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Nadia Creţuleac, ne-a spus că „iniţierea programului de reeducare şi reabilitare a beneficiarilor de la Zvoriştea urmăreşte punerea în practică a planului individualizat de servicii stabilit de echipa multidisciplinară pentru fiecare beneficiar în parte şi care vizează ridicarea nivelului de viaţă independentă al acestora. La Zvoriştea s-au format 12 grupe de terapie, echipa multidisciplinară întocmind programele de activităţi pe grupe şi individuale, având în vedere disponibilităţile asistaţilor, starea de sănătate şi nivelul aptitudinal al acestora”.

Deşi nu toate centrele din structura DGASPC Suceava includ în structura lor ateliere de terapie ocupaţională, în fiecare centru, pentru copii sau adulţi, se desfăşoară activităţi de terapie ocupaţională, care se concretizează în produse handmade: confecţionare de felicitări cu ocazia zilelor festive, sărbătorilor tradiţionale, mărţişoare, pictură, sculptură, obiecte de vestimentaţie tricotate sau împletite etc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tablouri din materiale reciclabile, colaje, împletituri, toate realizate de bolnavii de la centrele de recuperare de la Mitocu Dragomirnei şi Zvoriştea.
 Vizualizări articol: 2348 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tablouri din materiale reciclabile, colaje, împletituri, toate realizate de bolnavii de la centrele de recuperare de la Mitocu Dragomirnei şi Zvoriştea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei