Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 iul 2017 - Anul XXII, nr. 169 (6585)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Majorare

Sucevenii plătesc cu 80% mai mult pentru taxa de salubrizare, de la 1 august

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începând de săptămâna viitoare, sucevenii au de plătit mai mult în contul taxei de salubrizare, pentru serviciile de colectare şi depozitare a deşeurilor produse, pentru curăţenia stradală, dar şi pentru întreţinerea spaţiilor verzi.

Majorarea este una deloc neglijabilă, de 80%, în condiţiile în care, în loc de 5 lei/lunar de persoană, cum se plătea până acum, de la 1 august 2017, tariful de salubrizare devine de 9 lei/lunar/persoană.

Mai mult, diferenţa de taxă pentru acest an, de 20 de lei/persoană, va trebui să fie achitată până la finele anului, fără penalităţi.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat la limită, cu 12 voturi "pentru", 3 abţineri şi 8 voturi contra. Consilierii ALDE nu au contestat necesitatea majorării acestei taxe, precizând că sunt conştienţi că 5 lei/lună nu acoperă nici pe departe costurile reale ale serviciilor prestate de operatori, dar au venit cu o altă propunere.

Amendamentul propus de Dan Roibu prevedea ca persoanele fizice care locuiesc la bloc să plătească 7 lei/lună taxa de salubrizare, iar cei care stau la case, 8 lei/lună, în ideea că persoanele care stau în locuinţe individuale produc o cantitate mai mare de gunoi, iar cheltuielile de deplasare între locaţii sunt mai mari.

Amendamentul nu a beneficiat de susţinerea celorlalte grupuri politice din deliberativul local, PSD respingând din start ambele variante de modificare a taxei de salubrizare.

„Această majorare nu se face pentru a ne alinia noi la tarifele celorlalte localităţi din jur, ci din necesitate. În prezent, datoriile către operatorul de salubrizare sunt de 6,3 milioane de lei. Nu poţi pretinde să ai curăţenie în municipiu când plăteşti doar 5 lei pe lună, adică mai puţin decât costul unei sticle de apă la restaurant. Curăţenia trebuie şi menţinută. Sunt zone în care se mătură zilnic, iar din urmă se aruncă mormane de gunoi. Chiar şi unde avem coşuri de gunoi la tot pasul, sunt unii care numai pe jos aruncă, în principal chiştoacele ţigărilor. Avem nevoie şi de mai mult simţ civic”, a explicat Lucian Harşovschi, în calitate de iniţiator al proiectului de hotărâre, răspunzând la interpelările reprezentanţilor PSD, referitor la necesitatea creşterii taxei de salubrizare.

Întrebat de ce taxa se măreşte doar la persoane fizice, nu şi la juridice, Harşovschi a spus că ar fi o măsură care ar descuraja investitorii şi ar afecta mediul de afaceri, mai ales că persoanele juridice plătesc de mai mult timp o taxă mai mare, 6 lei lunar, pentru fiecare angajat care stă la muncă 8 ore pe zi.

Daniel Prorociuc a venit cu un alt exemplu: „Eu sunt angajat la propria mea firmă şi plătesc de două ori taxa de salubrizare, o dată ca persoană juridică şi o dată ca persoană fizică, deşi nu produc gunoi de două ori. Nu văd normal să se mărească impozitarea la persoanele juridice”.

Intervenţia viceprimarului Marian Andronache a fost lămuritoare pentru cei care mai aveau încă dubii în privinţa acestui subiect.

„Trebuie să înţelegem că o taxă de salubrizare trebuie să acopere nu doar cheltuielile de salubrizare menajeră, ci şi întreţinerea spaţiilor verzi dintre blocuri, dar şi salubrizarea stradală. Chiar şi la 9 lei lunar, nu se acoperă toate aceste costuri. Să ne amintim că anterior taxa de colectare a gunoiului menajer se plătea separat, prin asociaţiile de proprietari. Ce se încasează acum abia dacă acoperă salubrizarea menajeră”.

 

Costuri mai mari la salubrizarea menajeră, chiar de anul acesta

Conform proiectului de hotărâre, necesitatea aprobării acestuia este justificată de costurile suplimentare care apar ca urmare a punerii în funcţiune a depozitului ecologic de la Moara, deoarece pentru fiecare metru cub de gunoi care va fi dus la depozitul ecologic va trebui achitată o taxă suplimentară, de 15 lei, dar şi de costurile mai mari ale operaţiunilor de colectare, sortare şi transport al deşeurilor.

Noul contract de salubrizare menajeră, în curs de atribuire, va avea din start costuri mai mari, ca urmare a investiţiilor care urmează să fie făcute pentru amenajarea a peste 100 de platforme îngropate sau semi-îngropate, a lucrărilor de întreţinere şi operare a acestora, prin montarea a 1.000 de coşuri stradale, în plus faţă de cele existente, dar şi prin asigurarea a câte două pubele tuturor celor care locuiesc la case.

Colectarea selectivă a deşeurilor, care devine obligatorie, va impune de asemeni costuri operaţionale mai mari.

Conform statisticilor Primăriei Suceava pe 2016, în municipiul reşedinţă de judeţ sunt înregistrate 76.454 de persoane fizice care aveau de plătit 4,6 milioane de lei taxă de salubrizare, 2.500 de PFA, de la care se încasau venituri de 180.000 de lei, dar şi 30.692 de angajaţi, la firme sau instituţii publice, de la care trebuiau încasate aproape 1,8 milioane de lei.

În 2016, volumul deşeurilor menajere colectate a fost de aproape 100.000 de mc, cheltuielile municipalităţii doar cu acest serviciu fiind de aproximativ 6,6 milioane de lei, salubrizarea stradală/deszăpezirea şi întreţinerea spaţiilor verzi neavând acoperire în taxele percepute populaţiei.

 

Alinierea la tarifele de salubrizare din ţară

Expunerea de motive a deciziei de Consiliu Local oferă şi exemple ale unor taxe similare din ţară, faţă de care Suceava avea tarife la jumătate sau chiar mai mici.

Astfel, la Paşcani (judeţul Iaşi) taxa de salubrizare este de 13 lei/persoană/lună, la Botoşani, de 11 lei/persoană/lună, iar la Moineşti, Oneşti (Bacău) sau în comuna suceveană Dărmăneşti, aceeaşi taxă este de 9,25 lei/persoană/lună.

Prin noul preţ, Suceava se aliniază tarifelor din oraşe precum Braşov, Câmpina sau Piteşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii plătesc cu 80% mai mult pentru taxa de salubrizare, de la 1 august.
 Vizualizări articol: 4099 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Sucevenii plătesc cu 80% mai mult pentru taxa de salubrizare, de la 1 august1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei