Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 iul 2017 - Anul XXII, nr. 169 (6585)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Protest

Fără salarii de trei luni, minerii de la Crucea au sistat ieri încărcarea minereului de uraniu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Minerii de la exploatarea de uraniu de la Crucea au sistat, ieri, încărcarea minereului pentru transport la uzina de prelucrare de la Feldioara. Directorul Sucursalei Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului, Cezar Cioată, a informat, ieri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava că minerii au refuzat să mai încarce minereul ca urmare a faptului că nu şi-au primit salariile de trei luni. Cezar Cioată a precizat că, deşi în perioada 7 iulie-16 august a.c. angajaţii de la mina Crucea sunt ”în concediu de odihnă forţat”, evacuarea apelor de mină se desfăşoară normal, iar staţia de epurare funcţionează în parametri optimi. ”Probleme de mediu ar apărea în cazul unor ploi abundente pentru că este o cantitate foarte mare de minereu depozitată la suprafaţă şi sunt problemele de natură umană, sociale, provocate de faptul că 349 de oameni, care înseamnă 340 de familii, de trei luni nu au văzut nici un ban”, a spus directorul Cioată.

Avertismente legate de riscul unui accident ecologic au fost lansate încă din luna septembrie a anului trecut de mineri, când au venit în faţa Prefecturii Suceava pentru a reclama că exploatarea de uraniu este împinsă spre faliment. Oamenii au spus atunci că la mină şi în gara Argestru sunt depozitate cantităţi mari de minereu de uraniu. Verificările efectuate de Garda de Mediu şi DSP în septembrie 2016 au arătat că ”există uraniu pe stoc, conform autorizării”, că depozitul de la Argestru era ocupat ”în proporţie de 10% din capacitatea de depozitare” şi că la momentul controlului nu exista nici un pericol.

Minereul de uraniu a ajuns să rămână pe stoc urmare a faptului că Societatea Naţională Nuclearelectrica, administratorul centralei de la Cernavodă, a reziliat în decembrie 2015 contractul cu CNU şi  cumpără combustibilul nuclear de la compania canadiană Camenco.

 

Exploatarea de uraniu de la Crucea este lăsată să moară

Astfel, uraniul românesc exploatat de minerii suceveni stă în depozitele de la mină şi din gara Argestru, iar exploatarea de la Botuşana - Crucea acumulează datorii şi riscă închiderea. Un comunicat postat pe site-ul Nuclearelectrica http://www.nuclearelectrica.ro/blog/2017/04/14/13940/, în luna aprilie a acestui an, acuză CNU şi Ministerul Energiei de lipsă de cooperare în salvarea uraniului românesc: ”Recunoscând importanţa menţinerii şi dezvoltării ciclului integrat de combustibil nuclear, SNN a acţionat constant în această perioadă în vederea menţinerii relaţiilor contractuale cu CNU, atât prin încheierea, în urma procedurilor competitive cu cei doi furnizori calificaţi, de contracte de furnizare de pulbere de UO2 cu Cameco Inc. pe perioade foarte scurte de timp (câte şase luni) pentru a acorda CNU posibilitatea redresăriii economico-financiare, dar şi prin adresarea către Ministerul Energiei, în calitate de acţionar unic al CNU, a invitaţiei la dialog, în vederea identificării unor căi alternative de menţinere a capacităţii de asigurare şi din surse naţionale a materiei prime de uraniu, dar care a rămas fără răspuns”. În comunicatul companiei Nuclearelectrica se mai arată că, dacă în 2016 ar fi cumpărat materia primă de la CNU, ar fi avut un profit mai mic cu 60 de milioane de lei.

Problemele financiare ale Sucursalei Suceava a CNU s-au agravat constant, în urmă cu mai puţin de o lună exploatările de la Crucea şi Botuşana fiind notificate de furnizorul de electricitate că vor rămâne fără alimentare cu energie electrică, din cauza datoriilor. În urma demersurilor făcute de Prefectura Suceava şi de conducerea sucursalei la Ministerul Energiei, factura restantă pe luna aprilie a fost achitată şi s-au reluat livrările de minereu către uzina de prelucrare a uraniului de la Feldioara. Banii pentru salariile ortacilor însă nu s-au găsit, aşa că echipele de la încărcare au decis ieri dimineaţă să sisteze această activitate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fără salarii de trei luni, minerii de la Crucea au sistat ieri încărcarea minereului de uraniu.
 Vizualizări articol: 3319 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fără salarii de trei luni, minerii de la Crucea au sistat ieri încărcarea minereului de uraniu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei