Minerii de la exploatarea de uraniu de la Crucea au sistat, ieri, încărcarea minereului pentru transport la uzina de prelucrare de la Feldioara. Directorul Sucursalei Suceava a Companiei Naționale a Uraniului, Cezar Cioată, a informat, ieri, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava că minerii au refuzat să mai încarce minereul ca urmare a faptului că nu și-au primit salariile de trei luni. Cezar Cioată a precizat că, deși în perioada 7 iulie-16 august a.c. angajații de la mina Crucea sunt ”în concediu de odihnă forțat”, evacuarea apelor de mină se desfășoară normal, iar stația de epurare funcționează în parametri optimi. ”Probleme de mediu ar apărea în cazul unor ploi abundente pentru că este o cantitate foarte mare de minereu depozitată la suprafață și sunt problemele de natură umană, sociale, provocate de faptul că 349 de oameni, care înseamnă 340 de familii, de trei luni nu au văzut nici un ban”, a spus directorul Cioată.
Avertismente legate de riscul unui accident ecologic au fost lansate încă din luna septembrie a anului trecut de mineri, când au venit în fața Prefecturii Suceava pentru a reclama că exploatarea de uraniu este împinsă spre faliment. Oamenii au spus atunci că la mină și în gara Argestru sunt depozitate cantități mari de minereu de uraniu. Verificările efectuate de Garda de Mediu și DSP în septembrie 2016 au arătat că ”există uraniu pe stoc, conform autorizării”, că depozitul de la Argestru era ocupat ”în proporție de 10% din capacitatea de depozitare” și că la momentul controlului nu exista nici un pericol.
Minereul de uraniu a ajuns să rămână pe stoc urmare a faptului că Societatea Națională Nuclearelectrica, administratorul centralei de la Cernavodă, a reziliat în decembrie 2015 contractul cu CNU și cumpără combustibilul nuclear de la compania canadiană Camenco.
Exploatarea de uraniu de la Crucea este lăsată să moară
Astfel, uraniul românesc exploatat de minerii suceveni stă în depozitele de la mină și din gara Argestru, iar exploatarea de la Botușana – Crucea acumulează datorii și riscă închiderea. Un comunicat postat pe site-ul Nuclearelectrica http://www.nuclearelectrica.ro/blog/2017/04/14/13940/, în luna aprilie a acestui an, acuză CNU și Ministerul Energiei de lipsă de cooperare în salvarea uraniului românesc: ”Recunoscând importanța menținerii și dezvoltării ciclului integrat de combustibil nuclear, SNN a acționat constant în această perioadă în vederea menținerii relațiilor contractuale cu CNU, atât prin încheierea, în urma procedurilor competitive cu cei doi furnizori calificați, de contracte de furnizare de pulbere de UO2 cu Cameco Inc. pe perioade foarte scurte de timp (câte șase luni) pentru a acorda CNU posibilitatea redresăriii economico-financiare, dar și prin adresarea către Ministerul Energiei, în calitate de acționar unic al CNU, a invitației la dialog, în vederea identificării unor căi alternative de menținere a capacității de asigurare și din surse naționale a materiei prime de uraniu, dar care a rămas fără răspuns”. În comunicatul companiei Nuclearelectrica se mai arată că, dacă în 2016 ar fi cumpărat materia primă de la CNU, ar fi avut un profit mai mic cu 60 de milioane de lei.
Problemele financiare ale Sucursalei Suceava a CNU s-au agravat constant, în urmă cu mai puțin de o lună exploatările de la Crucea și Botușana fiind notificate de furnizorul de electricitate că vor rămâne fără alimentare cu energie electrică, din cauza datoriilor. În urma demersurilor făcute de Prefectura Suceava și de conducerea sucursalei la Ministerul Energiei, factura restantă pe luna aprilie a fost achitată și s-au reluat livrările de minereu către uzina de prelucrare a uraniului de la Feldioara. Banii pentru salariile ortacilor însă nu s-au găsit, așa că echipele de la încărcare au decis ieri dimineață să sisteze această activitate.
Protest
Fără salarii de trei luni, minerii de la Crucea au sistat ieri încărcarea minereului de uraniu
