Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 iul 2017 - Anul XXII, nr. 167 (6583)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cu băgare de seamă

Recomandări şi atenţionări pentru turiştii care merg pe traseele montane din judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanţii Serviciului Judeţean Salvamont Suceava vin cu mai multe recomandări şi atenţionări pentru turiştii care doresc să plece pe diferite trasee montane. În primul rând, turiştii trebuie să ştie că o serie de trasee sunt nerecomandate, în special dacă vremea este instabilă cu precipitaţii. Astfel, sunt de evitat traseul marcat cu cruce roşie, respectiv Moara Dracului – Rarău şi traseul marcat cu cruce galbenă, respectiv Izvorul Alb (Valea Limpedea) – Rarău din cauză că au fost făcute drumuri forestiere de TAF pe poteca turistică.  Acelaşi lucru s-a întâmplat şi pe traseul marcat cu triunghi roşu, pe Rusca  II  - Poiana Prislop, în masivul Bistriţei.

Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava, a adus în discuţie şi o serie de atenţionări, extrem de utile pentru pasionaţii de trasee montane.

Astfel, în masivul Călimani, pentru traseul Gura Haiti – 12 Apostoli, este recomandat traseul tematic, care are punctul de plecare la 1 km amonte de vechiul traseu, unde este şi punctul de plecare al traseului marcat cu cruce albastră, Gura Haiti – Pietrele Roşii. Porţiunea finală a traseului tematic coincide cu cea a vechiului traseu, marcat cu punct albastru.

„Recomandăm acest traseu tematic, întrucât la intrarea pe vechiul traseu se află o carieră în funcţiune, periclitând siguranţa turiştilor, iar marcajele sunt puţine şi deteriorate până la intrarea în pădure. De asemenea, marcajul punct albastru, ce pleacă din Gura Haitii spre Călimanul Cerbului, a fost modificat şi are punctul de plecare la cca 1 km aval de vechiul punct, pe un drum forestier, deoarece vechiul traseu intra pe o proprietate particulară”, a arătat Voicu Raia.

 

Pantaloni lungi şi ghete de munte

Una din recomandările salvamontiştilor se referă şi la echipamentul pe care ar trebui să-l poarte turiştii. Pentru cei care urcă în masivul Călimani se recomandă ghete de munte şi, în mod deosebit, pantaloni lungi, pentru a fi mai comod când trec pe zonele cu ienupăr, care nu a putut fi curăţat în totalitate pe traseele turistice.

De asemenea, turiştii sunt rugaţi să se informeze despre traseul turistic ce urmează să fie abordat,

să abordeze traseele cât mai matinal posibil, astfel ca să poată ajunge la destinaţie pe timp de zi,

să anunţe serviciile Salvamont despre traseul pe care doresc să-l abordeze, în cazul grupurilor mari sau al celor care sunt începători în drumeţii montane. Reprezentanţii Serviciului Salvamont Suceava consideră inadecvat consumul de băuturi alcoolice pe perioada drumeţiei. În caz de furtuni cu descărcări electrice se recomandă să se evite pe cât posibil traseele de creastă, iar din rucsac să nu lipsească cel puţin 1 litru de apă şi ochelarii de protecţie.

Iubitorii sporturilor extreme trebuie să ştie că în masivul Rarău sunt 140 trasee de escaladă amenajate, cu grade de dificultate între 6+ şi 9,  cu recomandarea de a fi echipaţi cu echipamentul respectiv. Despre falezele de escaladă se găsesc informaţii la Refugiul Salvamont din acest masiv.

Un alt lucru important, majoritatea traseelor de drumeţie din masivele montane din judeţ pot fi practicabile şi de iubitorii de MTB.

Turiştii trebuie să ştie că în caz de nevoie pot apela numărul de telefon 0745/313052 sau 0salvamont pentru informaţii despre traseele montane, traseele de MTB şi zona de escaladă, iar în caz de accidente trebuie să sune la 112 sau 0salvamont (07255826668).

 

Trasee turistice amenajate şi marcaje refăcute

Pentru că o serie de trasee turistice au avut de suferit din varii motive, reprezentanţii Serviciului Public Salvamont Suceava au reamenajat o parte dintre acestea şi au refăcut marcaje în mai multe zone. Astfel, s-au reamenajat traseele turistice pe zona de gol alpin a masivului Rarău şi s-a refăcut în totalitate traseul Rarău – Mănăstirea Rarău, marcat cu triunghi galben. A fost reamenajat în totalitate traseul Obcina Flocească – Pojorâta, marcat cu cerc roşu.

Au fost montate table indicatoare pe unele trasee turistice în Obcina Mare şi Obcina Cacica şi refăcut în totalitate traseul Mănăstirea Humorului – Cacica, marcat cu triunghi galben. În masivul Suhard au fost montate 3 table indicatoare şi 2 stâlpi indicatori pe traseul marcat cu triunghi albastru, zona vâfului Ouşorul şi au fost înlocuite tablele indicatoare în zona municipiului Câmpulung Moldovenesc, pe traseele cu plecare din acest oraş.

În masivul Călimani s-a început curăţarea potecilor turistice cele mai afectate de vegetaţie (ienupăr) în zona 12 Apostoli, Pietrele Roşii, Tămău şi Măieriş şi se va continua cu această degajare a traseelor şi în cursul lunii viitoare, în paralel cu reîmprospătatul marcajelor în anumite zone ale unor trasee montane. O altă activitate a constat în degajarea a două trasee montane în Obcina Voroneţului, care vor fi finalizate în scurt timp.

În plus, au fost curăţate unele traseele de escaladă din masivul Rarău şi s-au efectuat patrulări preventive pe traseele cu flux mare de turişti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Recomandări şi atenţionări pentru turiştii care merg pe traseele montane din judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 2198 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Recomandări şi atenţionări pentru turiştii care merg pe traseele montane din judeţul Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei