Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 iul 2017 - Anul XXII, nr. 161 (6577)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Aproape 80 de persoane au participat la comemorarea a 120 de ani de la naşterea prof. Orest Bucevschi, la Păltinoasa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La troiţa din vatra satului Păltinoasa, amplasată în locul numit de localnici „La oltoană”, a fost comemorat, vineri, 14 iulie, profesorul dr. arhidiacon Orest Bucevschi (n. 14 iulie 1897 - Păltinoasa – d. 6 mai 1992 - Bucureşti), la aniversarea a 120 ani de la naştere. La evenimentul organizat de Parohia ortodoxă „Sf. Nicolae” din Păltinoasa şi Primăria Păltinoasa au participat aproximativ 80 de persoane. În jurul orei 18:00, a început slujba de pomenire, care a fost oficiată de preoţii Mihai Manolache (paroh la Biserica „Sf. Ilie” din Păltinoasa), Marius-Gheorghe Bârsan (paroh la Biserica „Sf. Ioan” din Capu Codrului), Vasile Gherasim (paroh la Biserica „Sf. Pantelimon” din Capu Codrului), Ionuţ-Cristian Mihăilescu (preot în oraşul Frasin). A absentat, din motive de sănătate, preotul Florin Aldea (paroh la Biserica „Sf. Nicolae” din Păltinoasa), cel care a iniţiat şi condus pregătirile pentru comemorare până în ajunul desfăşurării.

 

A contribuit timp de 40 de ani la formarea a sute de preoţi misionari

La finalul slujbei de pomenire, preotul Vasile Gherasim a expus pe larg activitatea profesională a celui care a contribuit timp de 40 de ani la formarea a sute de preoţi misionari şi a fost îndrumător la tezele de doctorat ale mai multor aspiranţi la acest titlu - Orest Bucevschi. În continuare, a vorbit Alexandru Rotaru (fiul al satului Păltinoasa, care a publicat mai multe volume despre locul natal), despre activitatea pensionarului arhidiacon Orest Bucevschi, transmiţând informaţiile primite de la părintele protopop Vasile Irimia din municipiul Suceava: „După pensionare, era invitat la Patriarhie de fiecare dată când sosea câte o delegaţie din străinătate, întrucât se putea exprima literar în mai multe limbi. A continuat să scrie articole şi recenzii pentru cărţi tipărite în ţară şi în străinătate. Unele au fost publicate în revistele Studii Teologice şi Ortodoxia. Vă ofer cu mare drag două cărţi avându-i autori pe pr. prof. dr. Al. Stănculescu-Bârdea şi Cristian Stănculescu-Bârdea, în care veţi găsi numeroase informaţii despre activitatea publicistică a prof. dr. arhidiacon Orest Bucevschi”.

 

Expuneri

Tot Alexandru Rotaru le-a transmis celor prezenţi că din cauza unui deces în familie, Ileana Grigoraş nu a mai putut fi prezentă cu expoziţia de icoane (lucrările lui Viorel Grigoraş), apoi şi-a manifestat regretul că doamna Corina Adomniţei, cea care pregătise o expunere intitulată „Veşnicia unei prietenii (Orest Bucevschi – Ilie Rotar)”, nu a ajuns la comemorare din motive necunoscute la acea dată. În ropote de aplauze a fost întâmpinată scriitoarea Artemisia Ignătescu, iubită de localnicii din Păltinoasa, inima manifestării culturale, care a vorbit pe larg despre arborele genealogic al familiei Bucevschi şi a prezentat-o pe nepoata ing. silvic Dragoş Bucevschi (fratele mai mic a lui Orest), Delia, căsătorită cu un fiu al satului Păltinoasa, Ionel Orşivschi. Delia Orşivschi este continuatoare a flăcării de românism cultural, întreţinută cu multă grijă şi patriotism de fam. Bucevschi, în perioada ocupaţiei austriece a Bucovinei. Împreună cu fiicele sale, prof. Letiţia Elena Orşivschi Heiser şi epigramista Cătălina Maria Orşivschi, a pus bazele unui valoros muzeu al ouălor încondeiate la Vama, care este vizitat anual de mii de turişti din ţară şi străinătate.

 

Aprecieri, mulţumiri

Cu deosebit interes a fost urmărită expunerea primarului Eduard – Rudolf Wendling, care a vorbit despre viaţa culturală a comunei şi a mulţumit tuturor pentru participare la comemorare. La evenimentul cultural de vineri, 14 iulie, de la troiţa din vatra satului Păltinoasa, au mai participat: Gheorghe Boşca, viceprimarul comunei Păltinoasa, diaconul Vasile Bârgovan, pensionarii Ionel Orşivschi (impiegat CFR) şi Delia (casier CFR) din Vama, pensionara Aurelia Dewald (tehnician), prof. Petru-Vasile Gorea, preşedinte al Sindicatului Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Suceava, preşedinte al Societăţii de Sfat şi Citire „Vasile Todicescu” din Boteşti, juristul Gheorghe Iacoban, membru fondator al Asociaţiei cultural filantropice „Ajutor pentru Bucovina”. Alexandru Rotaru a completat că la încheierea manifestării, „Primăria Păltionasa, prin angajaţii săi ing. Ionel Catargiu, Alina - Roxana Olar şi Lăcrămioara Carpiuc, a oferit tuturor celor prezenţi colaci şi cornuri cu gem, apă minerală şi apă plată, în timp ce corul condus de prof. Adrian Olar a urat mulţi ani organizatorilor şi lui Orest Catrinari, care în acea zi a împlinit 77 de ani”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 80 de persoane au participat la comemorarea a 120 de ani de la naşterea prof. Orest Bucevschi, la Păltinoasa.
 Vizualizări articol: 2650 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 4 voturi
Aproape 80 de persoane au participat la comemorarea a 120 de ani de la naşterea prof. Orest Bucevschi, la Păltinoasa2.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei