Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 iul 2017 - Anul XXII, nr. 157 (6573)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Treabă românească

Utilaje de sute de mii de euro, ieşite din garanţie fără a fi utilizate măcar un minut

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Depozitul ecologic de deşeuri de la Moara se transformă de la o zi la alta într-un fiasco aproape total. Pe de o parte hăţişul legislativ dă mari bătăi de cap beneficiarului, recte Consiliul Judeţean Suceava, pentru desemnarea unui operator care să demareze activitatea, iar o altă cauză care duce la probleme ce nu mai pot fi remediate sunt chiar angajaţii administraţiei judeţene.

Practic, responsabilii cu implementarea proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava", respectiv Direcţia Tehnică - Serviciul UIP, din cadrul Consiliului Judeţean Suceava, nu şi-au făcut bine treaba şi în felul acesta s-a pierdut garanţia pentru utilajele achiziţionate. Crunta ironie face ca aceste utilaje, care valorează câteva sute de mii de euro, să nu fi fost folosite până în prezent nici măcar un minut. Pe scurt, o treabă tipic românească, pe care însă angajaţii unei instituţii a statului au încercat s-o acopere şi să paseze vina, aşa cum se întâmplă mai de fiecare dată.

„Menţionăm că utilajele au fost achiziţionate de Asocierea formată din GENERAL CONSTRUCT SRL - EFACEC ENGENHARIA E SISTEMAS SA - EFACEC CENTRAL EUROPE LIMITED SRL în cadrul contractului de lucrări privind <Proiectarea, construcţia şi punerea în funcţiune a staţiei de sortare, inclusiv construirea facilităţilor auxiliare la depozitul ecologic de la Moara, judeţul Suceava>, aflat în perioada de notificare a defecţiunilor (perioada de garanţie). Potrivit prevederilor contractului, îndeplinirea obligaţiilor contractuale ale Asocierii se consideră încheiată după emiterea Certificatului de recepţie finală de către Inginer. Conform cerinţelor contractuale, în perioada de notificare a defecţiunilor, Inginerul (Asocierea Hill International N.V. Amsterdam/Idom Consulting, Engineering, Architecture S.A.U./S.C. Hill International (Bucharest) S.R.L.) cu care Consiliul Judeţean Suceava a încheiat contractul de servicii privind <Asistenţa Tehnică pentru Supervizarea Contractelor de Lucrări aferente Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Suceava> a efectuat inspecţii regulate în şantier. În prezent utilajele şi echipamentele sunt în conservare, urmând a fi puse în funcţiune de către viitorul operator desemnat prin licitaţie publică”, este răspunsul oferit de Consiliul Judeţean Suceava, sub semnătura secretarului judeţului Petru Tănasă.

 

Tudor Abiculesei: „Perioada de notificare a defectelor (garanţia) a expirat în data de 26.02.2017”

În contrast total cu declaraţiile celor de la Consiliul Judeţean Suceava, inginerul Tudor Abiculesei, managerul proiectului şi reprezentant al firmei General Construct, a explicat că situaţia este total diferită, iar garanţia pentru utilaje a expirat încă din luna februarie.

„În perioada de notificare a defectelor, furnizorul asigură garanţia contractuală cu condiţia ca beneficiarul să efectueze lucrările de service conform manualului de utilizare şi Cărţii de Service. Perioada de notificare a defectelor (garanţia) a expirat în data de 26.02.2017, chiar dacă beneficiarul, în speţă Consiliul Judeţean Suceava, nu a convocat Comisia de Recepţie Finală, în conformitate cu prevederile HG 51/1996 şi HG 273/1994 modificată prin HG 343/2017”, a arătat Tudor Abiculesei.

Utilajele pentru funcţionarea depozitului ecologic de la Moara au fost aduse în perioada 2013-2014, şi cele mai multe aveau ca termen de garanţie 12 luni de la data livrării.

Iată mai jos lista cu momentul achiziţiei, preţul plătit în lei şi condiţiile în care s-a acordat garanţia:

1. Buldozer LIEBHERR PR734L – 781.137 de lei, livrat 2014, condiţii garanţie 2.000 de ore de operare sau 12 luni de la data punerii în funcţiune (oricare se întâmplă prima);

2. Compactor TANA tip E320 – 1.126.968 de lei, livrat 2014, condiţii garanţie 12 luni de la punerea în funcţiune, începând cu data de 01.05.2014;

3. Măturătoare AUSA model BD202HL – 215.971 de lei, livrat 2014, condiţii garanţie 12 luni de la data livrării, dar nu mai mult de 1.200 ore de funcţionare;

4. Încărcător frontal CASE 821F TIER IV – 644.560 de lei, livrat 2013, condiţii garanţie 12 luni de la achiziţionarea produsului sau după 2.000 de ore de lucru (oricare se întâmplă prima);

5. Container metalic 39 mc pentru deşeuri voluminoase – 26.214 de lei, livrat 2014, condiţii de garanţie 12 luni de la data livrării bunurilor, post garanţie 2 ani de la livrare;

6. Container metalic 35 mc pentru deşeuri periculoase – 28.974 de lei, livrat 2014, condiţii garanţie 12 luni de la data livrării a bunurilor, post garanţie 2 ani de la livrare.

Per total, pentru aceste utilaje s-a plătit suma de 2.823.824 de lei, ceea ce înseamnă peste 650.000 de euro. Întrebarea care se pune este dacă suntem atât de bogaţi încât ne permitem să lăsăm să ruginească utilaje de o asemenea valoare, utilaje ieşite din garanţie, sau este vorba de crasă incompetenţă din partea unor funcţionari care nu au făcut tot ceea ce trebuie pentru a nu se ajunge în această situaţie jenantă.

 

Bani grei aruncaţi pe o investiţie nefuncţională

Depozitul ecologic de deşeuri de la Moara este parte integrantă a proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava şi are o valoare de 51,761 de milioane de euro (218,045 de milioane de lei), fără TVA, din care 35,778 de milioane de euro bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Restul reprezintă contribuţie de la bugetul de stat şi bugetul local (Consiliul Judeţean şi administraţiile locale).

Proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 30 martie 2011, cu obiectivul de implementare a sistemului de management integrat al deşeurilor solide la nivelul întregului judeţ, în scopul conformării cu obligaţiile asumate în Tratatul de Aderare şi obiectivele stabilite prin POS Mediu.

SMID înseamnă construcţia a două noi depozite de deşeuri la Moara şi Pojorâta, primele celule cu o capacitate de 1,38 de milioane de tone, respectiv 0,39 de milioane de tone; închiderea şi reabilitarea a şapte depozite de deşeuri neconforme - la Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Fălticeni, Siret, Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc; construcţia a trei staţii de transfer la Rădăuţi (capacitate de 40.575 t/an), Fălticeni (27.544 t/an) şi Câmpulung Moldovenesc (11.197 t/an) şi modernizarea a două staţii de transfer existente la Gura Humorului (16.691 t/an) şi Vatra Dornei (11.787 t/an). De asemenea, a inclus construcţia unei staţii de sortare la Moara (28.600 t/an), furnizarea unei unităţi de compostare individuală în zonele suburbane şi rurale şi de tocătoare pentru compostarea in situ a deşeurilor din parcuri şi grădini, precum şi asistenţă tehnică şi supervizare a lucrărilor (incluzând măsuri de publicitate şi conştientizare a publicului în vederea reducerii cantităţii de deşeuri sau separarea materialelor reciclabile şi a deşeurilor biodegradabile la sursă).

Cu toate aceste investiţii masive, gunoiul este aruncat în continuare pe câmp, îngropat în pământ sau în albii de râuri, ori este incendiat. Asta în condiţiile în care groapa ecologică de la Moara este finalizată din februarie 2016, iar cea de la Pojorâta este şi ea aproape de a fi predată beneficiarului.

Mai trebuie spus că prima licitaţie pentru desemnarea unui operator care să înceapă activitatea la groapa ecologică de la Moara s-a soldat cu un eşec, iar noua procedură se mişcă extrem de încet, ceea ce înseamnă alte luni bune de aşteptare cu speranţa că gunoaiele nu vor mai fi aruncate la voia întâmplării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Utilaje de sute de mii de euro, ieşite din garanţie fără a fi utilizate măcar un minut.
 Vizualizări articol: 11467 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Utilaje de sute de mii de euro, ieşite din garanţie fără a fi utilizate măcar un minut5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei