vineri, 14 iul 2017 - Anul XXII, nr. 157 (6573)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,97 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5781 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Reclădesc visuri

Rezultate şcolare remarcabile obţinute de elevii absolvenţi de la Aşezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai mulţi elevi de la Aşezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie” Rădăuţi, absolvenţi de gimnaziu sau liceu, au obţinut rezultate foarte bune la învăţătură, fapt care i-a făcut să intre fără emoţii la licee de prestigiu din judeţ sau să aibă şanse foarte mari la facultăţi unde concurenţa este acerbă. Este de lăudat reuşita acestor copii care au învăţat în primul rând să ierte, să nu se mai învinovăţească pentru greşelile părinţilor, pentru faptul că au fost părăsiţi, că i-au aruncat într-o lume necunoscută şi prea aspră pentru sufletul lor sensibil, şi să o ia de la capăt, cu ambiţie, cu credinţă, cu ajutor din partea personalului Aşezământului de copii „Sf. Ierarh Leontie” şi să reclădească visuri.

 

Au reuşit „prin străduinţă, perseverenţă şi credinţă în Dumnezeu”

După şase ani de muncă, după cum ne-a spus maica Ecaterina, care este şi psihologul aşezământului, rezultatele muncii în echipă, de la cei ce i-au vegheat zi şi noapte, până la profesorii care au răspuns chemării de a le da o mână de ajutor şi de a-i pregăti, s-au văzut cu adevărat. „Toată echipa a crezut în aceşti copii. I-a încurajat să viseze şi să-şi atingă visurile, i-a îndrumat şi, iată, rezultatele mulţumesc pe toată lumea”, ne-a spus maica Ecaterina.

Elevii care au terminat clasa a VIII-a au surprins personalul centrului prin deciziile pe care le-au luat în ceea ce priveşte opţiunile de viitor. Patru dintre elevi şi-au ales licee vocaţionale, s-au ambiţionat, au învăţat şi au reuşit. Marian Săcăleanu, absolvent al Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Rădăuţi, „prin străduinţă, perseverenţă şi credinţă în Dumnezeu” a reuşit să promoveze examenele aferente intrării la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, colegiu de prestigiu, cu veche tradiţie în domeniul studiilor militare. Un alt absolvent de gimnaziu a intrat la Seminarul Teologic Suceava şi două eleve (talentate la pictură) au reuşit să intre la Seminarul Teologic Neamţ, specializarea Patrimoniu Cultural.

„Nu s-au lăsat mai prejos nici ceilalţi absolvenţi”, a mai adăugat maica Ecaterina, 2 elevi au intrat la Colegiul Naţional "Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuţi, 2 elevi la Colegiul Tehnic Rădăuţi, la specializări pe care şi le-au ales singuri: ştiinţele naturii, filologie, electric, iar 5 elevi au optat pentru anumite meserii, în cadrul Şcolii profesionale din Rădăuţi. „13 copii în total, 6 ani de muncă împreună, exemplu de încredere unii în ceilalţi, de ascultare, ambiţie, voinţă şi multă, multă muncă şi rugăciune”, a completat psihologul aşezământului.

 

Visează să devină medici, economişti, kinetoterapeuţi

Pentru tinerii absolvenţi de clasa a XII-a emoţiile încă nu au trecut. După rezultatele remarcabile obţinute la bacalaureat, unii dintre absolvenţi se pregătesc pentru admiterea la facultate. Laura Oroşanu a reuşit să obţinuă nota 9,76 la examenul de bacalaureat şi se pregăteşte pentru admitere la Facultatea de Medicină. Alţi 3 absolvenţi, după rezultatele bune obţinute la bacalaureat, au ales Facultatea de Ştiinţe Economice, Ştiinţele Educaţiei şi Kinetoterapie.

La Aşezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie” vieţuiesc peste 120 de copii şi tineri. Unii dintre copii abia acum încep să trăiască cu adevărat, să simtă iubirea aproapelui, să aibă cineva încredere în ei, să li se dea responsabilităţi şi apoi să fie lăudaţi sau dojeniţi pentru ceea ce au făcut, să fie consideraţi oameni, şi nu „o marfă” de care să te desparţi atunci când vrei să pleci în străinătate şi nu ai cum să iei în bagaj şi copilul.

 

Performanţe în sport

Nu trebuie să uităm nici rezultatele deosebite ale elevei Andreea Şpetco, în vârstă de 18 ani, de la Aşezământul de copii ,,Sf. Ierarh Leontie” Rădăuţi, care a adunat medalii şi premii importante în canotaj, ca elevă a Complexului Sportiv Naţional Orşova. Canotajul a fost ţinta spre care s-a îndreptat tânăra încă din anii copilăriei, dorinţă concretizată în anul 2014, când, încurajată de cei care veghează asupra îngrijirii şi educării ei, a fost selectată şi admisă la Complexul Sportiv Naţional Orşova. Odată devenit realitate, visul nu a încetat să crească, alimentându-se de la un an la altul cu rezultatele optime obţinute la diverse concursuri de canotaj, organizate în ţară şi în străinătate. Anul acesta, în perioada 20-21 mai, Andreea a fost selectată pentru Campionatul European de Canotaj, reprezentând România la Campionatul de Canotaj pentru Juniori, organizat în Germania. În urma desfăşurării concursului, România a obţinut patru medalii de aur, două de argint şi una de bronz, pentru întreg echipajul participant, dintre care echipajul de dublu vâsle feminin, avându-le ca participante pe Andreea Şpetco şi Amalia Bucu, s-a clasat pe locul 11.

 

Expoziţii de pictură

Elevii de la Aşezământul ,,Sf. Ierarh Leontie” sunt şi foarte talentaţi la pictură. De aceea, în luna mai a acestui an, în generoasa galerie din interiorul Aşezământului de copii a avut loc cea de-a V-a ediţie a expoziţiilor anuale de pictură în acuarelă ale copiilor membri ai Atelierului de Pictură ,,Vasile Popescu” din cadrul instituţiei. Tema expoziţiei a fost „Tainele copilăriei” şi a fost organizată de conducerea aşezământului – director, părintele Iustin şi maica Ecaterina – în parteneriat cu UAP Sucursala Mediaş, Cabinetul de Avocatură ,,Ioan Popescu” Braşov, Clubul Lions Rădăuţi, Galeria CIRUS Mediaş şi doctor în muzică Dan Arhire, Iaşi.

Cele 165 de picturi în acuarelă au fost expuse de 8 elevi: Vasilica Ureche, Bianca Elena Răileanu, Ana Onisimiuc, Gabriel Ursulean, Răzvan Alexandru Burlă, Andrei Baciu, Paraschiva Juganariu şi Iulian Lucaci. O parte dintre copiii Aşezământului ,,Sf. Ierarh Leontie” fac parte din trupa consolidată de Dan Arhire, doctor în muzică în cadrul Universităţii de Arte ,,George Enescu” Iaşi şi profesor de chitară, omul care îi iniţiază pe copii în tainele muzicii.

 

Vizita Preafericitului Părinte Daniel, la Aşezământul de copii

În luna mai a acestui an, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, aflat pe meleagurile bucovinene cu prilejul Canonizării Sfinţilor Putneni, a vizitat şi copiii de la Aşezământul de la Rădăuţi, ocazie cu care a sfinţit şi Cabinetul Stomatologic ,,Sf. Ierarh Nectarie”, înfiinţat de Mănăstirea Bogdana prin bunăvoinţa şi sprijinul Prinţilor Ştefan şi Irina Sturdza, susţinători temeinici ai instituţiei.

„Aşteptarea Preafericirii Sale a răspândit emoţii în rândul tuturor (de la copiii cu vârstă fragedă, până la cei care veghează la buna funcţionare a Aşezământului), fiind întâmpinat într-o atmosferă caldă şi dăruindu-i un tablou din lucrările lor. Bucuria a fost exprimată de ambele părţi, întrucât Părintele Patriarh i-a binecuvântat şi le-a oferit daruri. Totodată, Preafericitul Părinte Daniel a conferit Prinţilor Ştefan şi Irina Sturdza Ordinul Sf. Ioan Gură de Aur pentru lucrarea de susţinere a Aşezământului de la înfiinţare până în prezent”, ne-au mai spus reprezentanţii aşezământului social.

 

„Căsuţa cu zorele”

Un alt proiect care a „înflorit” frumos la Aşezământul de copii ,,Sf. Ierarh Leontie” este inaugurarea ,,Căsuţei cu zorele”, în iulie 2016, un spaţiu recreativ şi de învăţare experienţială, construită de voluntarii din Ciumârna, pe terenul de joacă din incinta instituţiei. Lucrările au fost desfăşurate pe parcursul a două luni, interval în care copiii aşezământului au fost implicaţi în activitate, împreună cu voluntarii. Căsuţa care le înfăţişează copiilor frânturi din tradiţia bucovineană şi din cultura românească şi, cu deosebire, o lucrare de responsabilitate socială este creaţia Asociaţiei Proiect Pro Europa, preşedinte fondator pr. Dan Ceredeev, care, împreună cu soţia sa, profesoara Daniela Ceredeev, a antrenat echipa de voluntari care au realizat spaţiul recreativ pentru copii. Proiectul a fost cofinanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin Programul Spaţii Verzi Urbane – 2016, Asociaţia Proiect Pro Europa şi Aşezământul de copii ,,Sf. Ierarh Leontie”.

 

„Locul în care se vindecă răni care poate nu vor fi închise niciodată”

Maica Ecaterina ne-a mai spus, la fel ca şi acum 5 ani, în 2012, când am avut bucuria de a o cunoaşte şi de a descoperi, cu emoţie, „universul copiilor de la Rădăuţi”, că toţi elevii sunt antrenaţi în activităţi extraşcolare, excursii, cercuri de desen, pictură, calculatoare, sport, muzică. „Avem copii foarte buni la învăţătură, copii premianţi, copii care au fost aleşi şefi de clasă. Noi mergem la şedinţele cu părinţii, la serbările copiilor, le asigurăm tot materialul didactic ce li se cere la şcoală. Lumea nu trebuie să facă diferenţă între un copil de la aşezământul nostru şi un alt copil din comunitate. Sunt egali. Au aceleaşi drepturi şi obligaţii la şcoală şi trebuie priviţi şi apreciaţi corect, după valoarea lor”, a completat maica Ecaterina. Nu are nimeni dreptul să „ucidă” visul unor copiii care, deşi nu au familia aproape şi sunt ajutaţi să crească de Biserică, îşi doresc să ajungă pe podium, să devină medici, pentru că iubesc copiii şi vor să-i ajute, să devină regizori, actori sau arhitecţi. Este dreptul lor să viseze şi obligaţia noastră să-i sprijinim şi să-i respectăm. Pentru aceşti copii şi adolescenţi, Aşezământul „Sf. Ierarh Leontie” este acasă, „locul în care au îndrăznit să-şi pună visurile în aplicare, locul în care se vindecă răni care poate nu vor fi închise niciodată”. Copiii sunt răsplătiţi pentru rezultatele deosebite la învăţătură cu excursii la mare, la munte, dar mai ales cu multă dragoste, pentru că o merită din plin. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rezultate şcolare remarcabile obţinute de elevii absolvenţi de la Aşezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie”.
 Vizualizări articol: 6920 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Rezultate şcolare remarcabile obţinute de elevii absolvenţi de la Aşezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie”4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei